Om du nu bara ska ha LED och av samma typ och import från Kina, se till att de har bra selektering. Dvs. alla LED-chip är unika och de seriösa leverantörerna sorterar LED-chipen i olika binning, som man säger i branschen. En bra leverantör erbjuder ofta ner till 4 nivåer i samma batch (ex Osrams Pro ljuskällor), det betyder cirka +/- 100K mellan dem, så de kommer variera mellan 2600-2800K. Bra ljukällor kan fortfarande har 6 nivåer i samma batcher, vilket ger mer differens (ibland kring +/- 200K) och i det fallet helt klart synligt om man har många armaturer. Sämre armaturer och lampor kan ha ännu fler nivåer i samma batch, å då ser det ut som hela havet stormar...

Nästa sak att kolla är vad de har för RA-värde, här vill du ha minst 90 om du ska ha högkvalitativt ljus. De flesta normala LEDar ligger kring 80 vilket är jämförbart med i normaldåliga lysrörs. Halogen har normalt RA100, vilket är mycket bra. Vid lågt RA-värde ser man att färger på att färger i hemmet blir urvattnade och ljuset hårt...

Nästa sak att tänka på är hur du ska agera när någon av LED-armaturerna går sönder (för de gör de). I och med att du funderar på att köpa icke standardsocklar (typ GU10), så kommer du med största säkerhet inte kunna hitta en ersättare om några år. Smart är då att köpa någon extra armatur nu och lägga på lager så du har reserver.

Alla LEDar tappar dessutom ljusstyrka över tiden, de stora lamp/armaturleverantörerna (typ Philips och Osram), har med det i kalkylen och de burkar säga att att man får räkna med att man tappar cirka 30% styrka över tiden vid optimala förhållanden. Sitter LEDarna för varmt kommer de tappa mer och gå sönder i förtid. Importerar du konstiga saker från Kina kan det bli lite vad som helst här, trots att de lovar guld och gröna skogar...

Vad gäller dimmning av LEDar är det också värt att veta att de beter sig annorlunda mot halogen rent ljusmässigt, en dimmad halogenlampa upplevs som varmare ju mer man dimmar den, medan en dimmad LED "bara blir mindre ljusstark", dvs. man upplever inte att ljuset blir varmare.
 
Redigerat:
  • Gilla
manjana
  • Laddar…
D
Vis av erfarenhet skulle jag aldrig köpa på mig en massa LED utan att själv först ha personligen sett den specifika LED:ens ljuskvalité. Siffrorna är ju de samma för flera fabrikat men de är ändå inte lika i verkligheten.

Det är klart, en Soraa-lampa skulle man kanske våga beställa osedd. Men så kostar Soraa otroligt mycket (250-350 spänn styck). Om du hittar någon trevlig MR16/GU5,3 som är rimligare i pris (och inte så ljusstark, motsvarande 20W Halogen) får du hemskt gärna rapportera vilken.
 
Goda råd måste jag säga. Några värda att gilla :D

@ Patrik: Led-armaturerna som du länkade till är grymma.
Men jag behöver massor av dem i vårt ryggåstak. Prislappen är dock alltför hög.

Detta med olika "binning" har jag också läst mig till. Jag tror att man får lägga några småordrar oavsett inköpsställe. Kolla in om man gillar ljuset och fortsätta lägga ordrar. Till slut är man nog uppe i de 100 - 150 stycken vi behöver. Gissar att man kan matcha lamporna på plats också.

Men 2700 K eller 3000 K. Ambivalent där. Vad tror ni, vad ska man välja?

Egentligen, vad JAG nog helst skulle vilja ha är en ren och skär downlight-armatur.Snygg förstås. Lamporna kommer att fortsätta att förbättras. Att man byter ut sockeln helt och hållet tror jag inte kommer hända inom en snar framtid. Vilken 230 Volts sockel är förresten vanligast?
 
manjana skrev:
...
Till slut är man nog uppe i de 100 - 150 stycken vi behöver.
...
Oj, ursäkta, men jag måste skriva av mig annars gör detta mig sömnlös :confused:

100 till 150 stycken lampor gånger 800 kr per styck?

Nu är vi ju uppe i sexsiffriga belopp (80.000 - 120.000).

Hur ser budgeten ut för bygget i övrigt?
 
Välj Philips eller Osram ljuskällor. Har själv mest köpt Philips-lampor till nya huset (totalt ca 700W LED ljus i huset) utom i fruns badrum där det blev en kina-lampa då jag inte hittade några vettiga G9 från dem. Kina-lampan gick delvis sönder efter några månder och det luktade eldat kretskort i badrummet i några dagar efter det, sen blev det en Osram-lampa då de hunnit komma ut med vettiga G9-lampor under tiden.

Blev nästan inga downlights för mig då jag tyckte det var så omysigt att taket var så mörkt i förra husets badrum där vi satte downlights, ögonen fick liksom svårt att fokusera upptill i rummet på när det var så ljust nere men mörkt upptill, kanske blev förvärrat när det inte var så högt i tak (typ 2.3m) så mörkret i det ouppkysta taket kom för nära. Går iofs att komplettera med lampor som lyser upp taket så kanske det går att bli av med det problemet.
 
  • Gilla
manjana
  • Laddar…
Jag jobbar som ljussättare och ibland kan det vara svårt att hitta elektriker som har en bra känsla för ljussättningar. Finns en del som är intresserade av det och faktiskt rätt duktiga men som sagt inte lätt att finna.

Några saker att tänka på är om man verkligen ska ha infällda spotlights i ett ryggåstak. Man måste ju som sagt ha spotlådor i taket och då försvinner en del isolering i taket vilket kan leda till kallras i värsta fall. Vet att vissa väljer att ha infällda spotlights ändå men inget jag brukar rekommendera mina kunder.
Vissa påstår att man kan strunta i spotlådor när man använder LED då de inte ska bli varma vilket inte stämmer. Största anledningen till att man ska ha lådor till LED är för att dom behöver mycket luft för kylning, köper man dyra ljuskällor vill man gärna att de ska hålla.

Sen när det kommer till val av spotlights brukar jag sällan föreskriva LED-spotlights med fasta LED i. Går en ljuskälla sönder vill man gärna ha möjlighet till att bara byta ljuskällan och inte hela armaturen. Därför om jag va du skulle jag välja GU10 eller MR16. Jag själv jobbar mest med Philips ljuskällor, har möjlighet att importera från fabriker i kina men det har vi valt bort pga allt som händer med led idag. Beställer man en ljuskälla från Philips idag och en en månad senare har dom med stor sannolikhet gjort någon justering på ljuskällan.

Något du inte får glömma att kolla är lumen per watt. Mer lumen ger mer ljus.
 
@ vectrex
Håller med. Specifikationerna och priset är bra. Hittar dock inte RA-värdet.
Är det original?

Äkta Epistar sägs ju vara bra. Bäst är väl Cree. Men håller man sig Philips, Osram och Citizen utöver tidigare nämnda så är väl alla ok. Om jag blivit korrekt informerad. SweOllO kanske kan bekräfta eller dementera.

När du ändå håller på och skriver så kan du väll berätta vad jag ska ha för belysning i ryggåstaket.

Upplys mig! :D
 
Som sagt, eftersom att det nu finns lågbyggande spottar så behöver man inte längre ta bort isolering för att sätta pottor i ett ryggåstak. Dock gäller det naturligtvis inte GU10 om det är det man absolut ska ha.

Ett annat alternativ om man fortfarande vill ha spottar är att sätta utanpåliggande spottskenor i stället för infällda spottar. http://www.hidealite.se/Produkter/I...ro_KIT/1511554-2192133.html?variantId=2192111

//Patrik
 
manjana skrev:
@ vectrex
Håller med. Specifikationerna och priset är bra. Hittar dock inte RA-värdet.
Är det original?

Äkta Epistar sägs ju vara bra. Bäst är väl Cree. Men håller man sig Philips, Osram och Citizen utöver tidigare nämnda så är väl alla ok. Om jag blivit korrekt informerad. SweOllO kanske kan bekräfta eller dementera.

När du ändå håller på och skriver så kan du väll berätta vad jag ska ha för belysning i ryggåstaket.

Upplys mig! :D
Bäst o bäst? Vem avgör det och på vilka grunder? RA tal, färgtemperatur och lumen per watt. Väldigt mätbara storheter, ändå ger jag inte mycket för dem när de kommer från tillverkaren och inte från en oberoende tredje part.

Jag har inte mer data om spottarna än de som finns på sidan!

I mer mjuka parametrar så kan jag säga följande. Jag har monterat spottarna ovan både hos mina föräldrar och min svåger. Dom och jag är mycket nöjda. I min pappas fall säger det mycket då han dels är pedant och dels var väldigt negativt inställd till LED innan dessa monterades.
 
Ok vectrex.

Jag tror jag gör som dig och beställer några stycken olika leddar från sajten du länkade till.
Tror det är så man får göra. Beställa några här och där på prov.

Men även bra downlights från bra tillverkare tappar ljuskraft över tiden. Känner mig inte helt bekväm med att behöva byta varenda armatur om 20 -25 år. Men vad gör man.

Om någon har några snygga armaturer där lamporna köps separat, att länka till så tas de tacksamt emot.
 
Vill du köra GU10 LED så kan du ju köpa vilken halogen-armatur som helst och stoppa i LED. Behöver inte vara någon speciell LED-armatur i så fall.

//Patrik
 
manjana skrev:
Yes, hittade en sida som har downlights utan lampa.

[länk]
Varenda lampa på den där sidan har ju utgått.
Bäst att leta någon annan stans :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.