S
Tidigare ägare installerade en mekanisk ventilation i huset, och i samband med det skulle nederkant på dörrarna sågas ur lite för att tillåta ventilation, dom tog i rejält och sågade såpass att det är 3-4 cm glipa under dörrarna, hade tänkt byta dörrarna nu, sen brukar man väl ha ventilerade trösklar istället? Kommer mycket ljud försvinna om glipan är 0.5CM istället för 4 CM? Duger 0.5CM glipa för ventilations skull?
 
B
du kan sätta överluftdon ovanför dörren istället, de har ju viss ljuddämpning
 
S
Så glipan måste inte vara i golvnivå? det verkar ju som en hyffsad lösning, borde ljudisolera betydligt bättre tycker jag.
 
Om du har glipa på dörrar, så ska den bara vara nedtill på badrum o dyl, annars upptill.
 
S
Det hade jag ingen aning om, alla dörrar i hela huset har glipor nertill. Varför är det så att det ska vara upptill?

Om jag nu installerar tätare dörrar, och sätter ett överluftsdon, lär jag ta hit ventilationsteknikern och justera in systemet igen?
 
Jag gissar på att det är stegljud och damm, som gör att det är bättre med glipa upptill.

Om justering gjorts med stora glipor i dörrarna, så tror jag inte att injusteringen behövs göras om, men jag är ingen ventilationsexpert.
 
Redan en glipa på 0.5 cm ger kraftig försämring av ljudisoleringen. Om du vill ha bra ljuddämpning så köp helt täta dörrar och sätt överluftsventiler med inbyggd dämpning.
 
SueCia skrev:
Tidigare ägare installerade en mekanisk ventilation i huset, och i samband med det skulle nederkant på dörrarna sågas ur lite för att tillåta ventilation, dom tog i rejält och sågade såpass att det är 3-4 cm glipa under dörrarna, hade tänkt byta dörrarna nu, sen brukar man väl ha ventilerade trösklar istället? Kommer mycket ljud försvinna om glipan är 0.5CM istället för 4 CM? Duger 0.5CM glipa för ventilations skull?
Kan du beskriva denna "mekaniska ventilation" lite mer, är det endast F (frånluft) eller är det FT (från+tilluft) eller kanske t o m FTX?
Var tas tilluften in till huset? genom husets otätheter eller friskluftintag? Detta är relevant o veta om man ska förstå de stora gliporna i dörrarnas nedre kant.

Beroende om du har friskluftventiler ovan eller under fönster avgör väl om du bör överluftsdon eller ej. Har du t ex friskluftsintag ovan fönster eller tilluftsdon i taket är glipor i dörrarnas underkanter att föredra. Syftet med att ha ventilationsglipor nertill är att när man har stängda dörrar ska luften alltid ta den längsta vägen genom rummen, o sedan sugas ut genom frånluftsdon i höjd med taket i husets våtutrymmen. Annars kan det bli "kortslutning" i luftströmmen och gammal/fuktig luft riskerar att aldrig ventileras ut ur huset.

Vi har 0,5 cm glipor under samtliga innerdörrar i huset, det fungerar utmärkt! Tröskelarna är anpassade så att det alltid finns en glipa vid stängda dörrar.
 
Redigerat:
S
Har friskluftsintagen i gillesstugan sovrummen och vardagsrummet, i köket har jag inte koll riktigt om det är till eller frånluft, sen frånluft i taket i badrum och toalett
 
Det där med att gliporna måste sitta diagonalt i höjdled är jag inte helt övertygad om. Isåfall spelar det vintertid större roll ifall det finns radiator under fönstret, eller inte.
Som jag förstår det har du mekanisk Frånluft?
 
S
Yes det har jag, mekanisk från och tilluft, vet inte om det är värmeväxlare dock, sitter den i aggregatet isåfall? (är skitdålig på sånt här)
 
Då har du hamnat rätt! Det finns många "experter" här som säkerligen utreder vilket aggregat du har... Har du möjlighet att kika lite närmare på det, var sitter det och hur många röranslutningar har det? Du kanske t o m hittar en modellbeteckning eller fabrikat?
 
Vad aggregatet och dess modellnummer har för betydelse för överluften kan man ju fundera över, men det är ju aldrig fel att lära sig något.. :)

0,5cm glipa duger säkerligen alldeles utmärkt i ett bostadshus. Där är flödena så låga så det krävs inte mycket öppning för att få luften att strömma. Tyvärr gäller det samma även för ljudet.

Upplever du idag att ljudet sprider sig för mycket så är det någon form av överluftsdon som gäller. Exempelvis Swegon RGV (rektangulära) eller CGV (cirkulära). Har inte dimensioneringstabellen i huvudet, men jag har svårt att tänka mig att det är något annat än minsta storlekarna sin gäller.
Finns inte platsen på vägg kan man sätta en tallriksventil i innertaket på respektive sida och förbinda med kanal och ljudfälla i bjälklag/på vinden men det känns som overkill i en bostad :)
 
S
Swegons RGV, man ska ta upp 2 likadana hål på vardera sida av väggen, men är det ingen kanal som förbinder donen med varandra? Verkar ju mysko om luften ska passera ett utrymme fyllt med isolering utan att avskiljas från det. Eller missa jag nåt?
 
Det finns säkert en uppsjö forumsmedlemmar som tycker jag är ett rikspucko när jag säger det, men ja. Det är så man normalt monterar dessa. Jag har aldrig hört att det uppstår problem med medryckning av fiber. (Det finns även en teleskopram VGR att köpa om man inte vill ha öppet)

http://www.swegon.com/Global/PDFs/Air diffusers/Transfer units/_sv/RGVc-m.pdf

Jag har ingen koll på konsumentpriser från Swegon och detta är en standardprodukt som flera dontillverkare har likvärdiga. Så kolla priser innan du köper! :)



Själv skulle jag fundera en extra gång innan jag monterade ett ÖD hemma då jag tycker deras utanpåliggande design gör att de passar bättre i exempelvis kontorsmiljö.

Om möjligheten finns skulle jag absolut föredra lösningen att gå upp i taket. Kanske med ett e5o galler eller liknande istället för den tallriksventilen jag föreslog förut.
Eller rent av lida med överhörningen!
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.