Hej alla,

Vi håller på att renovera en gammal prästgård ( https://www.facebook.com/hjartumsprastgard - 1860) och vi är nu redo att börja med att ge liv tillbaka i golven. Vi har tagit bort alla gamla mattor, lino, trä etc. och nu är det tid att börja sanda och olja brädorna.

Men innan jag börjar så önskar jag få råd om det bästa sättet att behandla golven.

Några av brädorna har glipor mellan dem upp till 5 mm. Jag vet att trä rör sig, speciellt över så många år, min fundering här är om det var vanligt att ha mellanrum mellan brädorna på den gamla goda tiden?

Eller kan brädorna verkligen ha rört på sig så mycket.

Hade tänkt rensa ut gammalt damm och fylla igen mellanrumen. Är detta en bra idé? (Hade tänkte använda en mix av sågspån / lim)?

Skall man fylla igen dem så att de är helt drag fritt?

Jag är inte oroad över utseendet av gapen. Det lägger bara till karaktär, jag är mer orolig över att försegla brädorna och att detta stoppar det naturlig ventilation i huset.

Vet ni om det är (var det) vanligt att ha sågspån som fyllmedel mellan brädorna och under träplankorna?

Stort tack,
Paul
 
Plankorna sväller/krymper i sidled med fuktväxlingar i huset med upp till 7-10% i bredden. Så har du riktigt breda plankor så kan de svälla krympa ordentligt. Fyller du gliporna med någonting så hindrar du deras väg vid svällnng och då kan de bukta sig. Bo där över minst 18 månader för att ser hur det går för golven.
Är plankorna med not?
 
En gammal teknik är att lägga en list mellan golvplanorna. Listen skall limmas i en av brädorna så att de fortfarande kan expandera och krympa obehindrat. Det kommer fortfarande finnas en springa, men betydligt mindre.

Han som byggde vårat hus -74 använde furutiljor sågade efter rot till topp och givetvis hade de inte torkat tillräckligt för inomhusklimat, så han var också tvungen att lägga lister i springorna. Det finns en del information på internet om vård av gamla furugolv.
Vi har rivit ut de flesta furugolv pga att de gnisslade och knakade när man gick på det.
 
Tack, ja jag håller med. Trä är levande och behöver ”frihet” att svälla/krympa.

Min tanke var mer att stoppa smuts från att samla sig i mellanrummen (eller så får vi städa lite extra). Golven har varit avtäckta i ett år nu och allt verkar vara okej. Ja, plankorna är med not.
 
hsd
Det går att lägga silicon i springan
fråga golvläggaren
praktiskt i kök å liknande
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.