Hej!

Vi har en effektiv kamin på ovanvåningen som vi eldar friskt i.
Tyvärr får vi inte nytta av denna ner till nedanvåningen. När vi har 25-26 på ovanvåningen kan det vara 19-20 på nedanvåningen.

Någon som har ett bra tips på hur vi kan ta del av denna värme även på nedanvåningen? Är det bäst att försöka trycka ner varmluft eller att suga upp kalluft?

Tack! :)
 
Många har försökt med detta, gör en sökning på forumet. Det verkar som att det krävs extremt stora luftmängder för att flytta värmen effektivt, paxfläktar mellan våningsplan verkar inte räcka till.
 
Specifika värmekapaciteten för luft är 1 kJ/kgºC. Densiteten är 1,2 kg/m³. Om du har 26º på övervåningen och 19º nere blir det en temperaturdiff på 7ºC. För att överföra en kW värme behöver du ett flöde på 1 / (1 x 1,2 x 7) = 0,12 m³/s. Eller 430 m³/h. En sådan här fläkt kanske: http://www.pax.se/sv/produkt/kanalflakt/pax-kanalflaekt-160s

Det krävs stora flöden. En kamin har oftast flera kW, så även den fläkten kommer bara överföra en liten del av värmen. Fläkten får möjligen lite bättre förutsättningar om den skall flytta kall luft än varm vilket talar för att dra luften nerifrån och upp. Å andra sidan kanske du kan öka effekten en aning genom att ha insuget i omedelbar närhet till kaminen. Det talar för att dra luften uppifrån och ner. Principen för att flytta värme fungerar givetvis, men vänta dig ingen stor effekt utan en stor fläkt.
 
  • Gilla
Tjoa
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.