Har ett större sovrum på ovanvåningen som idag delas av sonen och kontoret. Tanken är att dela detta rum genom att sätta upp en mellanvägg. I samband med detta ska det även göras en ny dörröppning så man kan ta sig in i rummen från hallen.

Idag finns det ett parkett golv i rummet som är bra och tanken är att det ska ligga kvar. Min fråga är om jag behöver ta upp/såga en del av detta för att lägga en regel på golvet eller om jag kan lägga en regel direkt på parketten?

Tar även tacksamt emot tips på konstruktion, dörröppning, bra att tänka på m.m.
 
  • Gilla
pelpet
  • Laddar…
Regel direkt på parkett går bra. Lägg något skydd emellan så att väggen kan tas bort utan att golvet behöver läggas om.
 
Tack för svaret! Finns ingen risk för att "rörligheten" i parketten försvinner?
 
Regeln som läggs på golvet och den som hålls mot taket behöver inte skruvad/spikas fast utan man spänner fast dessa med dom stående reglarna, om den nya väggen ska gå mellan två befintliga väggar så går det att skruva/spika fast bägge horisontella reglarna med ett vinkel/plattjärn i varje ände (så man slipper hålla reglarna vid montage), sedan skruvar/spikar man fast dom yttre stående reglarna i befintliga väggar. På detta sätt så blir det bara hål i väggarna.
 
Hur stort är rummet som ska delas av?
Hur stora blir dom nya rummen?

Det går att ha stora tunga skåp/bokhyllor stående på parkettgolv utan att det blir något galet.
 
Tack för svaret! Då blir golvet intakt och det har fortfarande möjlighet att röra sig :)

Det finns en tanke på att behålla tapet och färg på befintliga väggar och göra nya väggen som fond vägg. Går detta eller blir det en ful skarv mellan nya väggen och befintliga?
 
Rummet är cirka 15 kvadrat och det blir två likvärdiga rum.
Det står idag en tyngre garderob och en bokhylla på golvet och det har inte varit några problem!
 
Borde inte alls vara omöjligt att få till en fondvägg utan att behöva göra om de befintliga väggarna, men det kräver nog lite finess vid tapetseringen och någon/några millimeter lär det nog sticka in på gamla väggen om man vill få det helt tätt i hörnet..
 
Vilken storlek behöver reglarna ha? Vanlig isolering som ljuddämpande?

Skulle man kunna lägga någon form av mjukfog i skarven mellan nya och befintlig vägg?
 
45*70-reglar blir bra, vanlig 70mm isolering blir bra som ljuddämpning, eller om du vill kan du gå upp till 45*90 och 90-isolering.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.