Hej!
Biltema säljer ledspots för inbyggnad. De anger på sin hemsida att man ska använda skyddsbox till dessa

http://www.biltema.se/sv/Bygg/Belysning-och-lampor/LED/Inbyggnadsspot-LED-44246/?artId=44246

LED ska ju inte bli varma och jag är skeptisk till att skyddsbox behövs. Dessutom anger de på sina skyddsboxar att det är för halogen. Därför ställde jag frågan och fick svaret:

Lamporna har låg värmeutstrålning så vi rekommenderar skyddsboxen för elsäkerheten skull.

Vad tror ni, ska man ha skyddsbox för dessa eller är det bara försäljningsargument? Skyddsboxen kostar i stort sett lika mycket som lampan.
 
Pottor för elsäkerhetens skull är bullshit, skulle det vara sant får inte lampan säljas. Däremot kan lampan behöva en potta för att få lite luft för kylningens skull, om du har isolering som annars skulle täcka lampan. Men 3.5 W... Inte lätt att veta vad man får.
 
Vad menar du med "Men 3.5 W... Inte lätt att veta vad man får." ?
 
hsd
Men även den låga effekten är värme.....
Ja skulle montera kåpor, men det är inget krav ,tänk om något händer typ ett fel i leden så kan det bli mer värme utan att säkring går
 
Frågan är ju hur taket ser ut. Är taket öppet med plast och gles så ska man utan tvekan sätta pottor för då är man fri i valet av armatur plus att slangarna mellan pottorna blir bra fastsatta vid varje armatur. Likaså om man endast vill slänga på ny gips över ett bef. tak. Då går det att fälla in pottor i det gamla taket.

Men ska taket sänkas så finns det ingen anledning att sätta pottor. Då gäller det bara att välja armatur efter hur pass mycket man sänker. Dock om man sänker väldigt mycket, säg 50 cm så kan det finnas en idé igen att sätta pottor just för fixeringen av slangarna.

//Patrik
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.