Hej. Vår familj har för drygt ett halvår sedan låtit uppföra en utbyggnad på ca 120 kvm med tak av leca bjälklagselement. Nu regnar det in från taket. Rätt mycket. Montage och pågjutning är felaktigt/undermåligt utfört av byggnadsfirman har vi redan fått i besked från leverantören av elementen, med fotografier som grund. Byggarna har antytt att de till viss del tagit egna beslut men till större delen monterat enligt konstruktionsritningarna. Konstruktören, han har inte svarat oss än. Vi ska få en besiktningsman ut till oss om ett par dagar. Kan detta bli en svår tvist? Vad tror ni utifrån denna ytliga beskrivning.
 
Hej igen.

Nu har vi äntligen fått entreprenören att bygga ett väderskydd över den läckande utbyggnaden och svara oss att denne tänker ta "sitt ansvar" (många andra hade bara satt firman i konkurs och gått iväg, men jag ska ta mitt ansvar).

Konstruktören är också inblandad såtillvida att denna i handlingarna angett ett tätskikt som inte fungerat.

Gjutningen ovan takbjäklagselementen och som ligger under tätskiktet har dock entreprenörens underleverantörer utfört så vi gissar att konstruktören och entreprenören delar kostnaden för vår reklamation lika.

Konstruktören är entreprenörens pappa

Entreprenörens försäkringsbolag bekostar tydligen det invändiga i utbyggnaden såsom innertak väggar och el mm eftersom allt måste rivas ut efter läckaget. Själva rivningen påbörjades idag och mögel visade sig efter att utbyggnaden stått läckande hela hösten då entreprenören inte velat täcka förrän ansvaret mellan honom och konstruktören klarlagts.

Väderskyddet påbörjades i helgen men har ännu inte väggar. Hela tiden får vi beskedet att det ska bli klart.

Vi har ännu inte fått någon handlingsplan för hur bortbilningen av betongen (bla för tunn kaka, med för lite fall den del som ej ska vara under tak, ej tillräckligt armerad enligt Weber som sett våra fotografier, samt bjälklagen ej ihopgjutna enligt Webers instruktioner) samt tätskikt ska utföras.

Konstruktören ringer hela tiden med en massa knäppa meddelanden som att: nu kommer XXX och ska bygga färdigt väderskyddet och börja slipa bort tätskiktet! Vi svarar att vi måste se en handlingsplan först som visar vad de kommer göra hos oss, hur ska de åtgärda problemet.

Efter bortbilningen det bör väl en tätskiktsleverantör och betongfirman komma och besiktiga för att se vad som ska göras. För vilken tätskiktsleverantör tar ansvar för att det blir tätt om gammal betong som spruckit ligger under?

Det är frustrerande att inte veta vem som bekostar reklamationen/åtgärderna.

Det är frustrerande att entreprenören fortsätter hyra in div. underleverantörer som tyvärr inte förstår svenska.

Det mest oroande är att entreprenören hela tiden säger till sina nya underleverantörer (inför oss): om det inte blir tätt nu är det ni som får stå för det. Det påpekar han hela tiden. Underleverantörerna bara nickar och säger ja ja. Men om underlevererantörerna inte är seriösa hur ska de kunna stå för skadestånd i den ordning som det handlar om här. (Hela utbyggnaden är på ca 66 kvm med två rum. I sten. På takbjälklagen ska det fortsätta byggas en vinterträdgård ovan halva ca 33 kvm andra halvan ska bli terrass ca 33 kvm)

Entreprenören menar att vi inte ska skriva avtalen här, dessa ska vi inte ha att göra med utan det är han som skriver avtalen eftersom han åtgärdar.

Men om han skriver avtalen och vi inte får lägga oss i, och det återigen blir fel och börjar läcka igen i nya rummen under och underleverantörerna inte har försäkringar och inte har råd att åtgärda, vad gör vi då?
 
Kontakta snarast ert försäkringsbolag för att få dem med på tåget och kunna ge juridisk hjälp. Detta låter inte lovande. Har du bilder på de felaktigt utförda momenten du kan lägga upp här? Då kan du säkert få hjälp att avgöra hur galet det är gjort och därmed om du borde vägra att låta detta företag arbeta mer hos dig.
 
20130913_065725.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
DSC01733.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
DSC01734.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Dessa bilder visar hur lecabjälklagen armerades och gjöts innan kakan och tätskiktet lades på. Lecabjälklagen ligger så de möts med kortändarna under denna spricka. Jag är dålig på att förklara men det ligger som två rader med lecabjälklag på denna utbyggnad. Hoppas det syns på bilderna. Weber (leverantören av takbjälklagen fick dessa foton och sade bla att armeringen var för snål, dvs näten överlappar inte tillräckligt. Gjutningen mellan blocken är också för lite och dåligt utfört. De håller inte ihop. Kakan ovan alltihop är tydligen också för tunn, 40 mm på delen som ska vara under glastak och ytan med fall har tjocklek 40-20 mm.
DSC02189.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
DSC02187.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Och här är tätskiktet på. Halva ytan ska vara under glastak så där är inget fall. Halva ytan ska bli terrass så där har man gjort ett litet fall (vilket är för litet?). Sprickan löper längs med fallet. Eftersom entreprenören säger att "ingen" bockar armeringsjärn så möts inte ens näten vid ytan som ska ha tak och den andra ytan med fall. Det syns på bilderna längst upp. I denna skarv löper sprickan.
DSC02178.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Såhär ser det ut under den del som ska bli terrass. Det rann vatten från innertaket och har därefter droppat hela hösten fram till februari. Entreprenören slängde på en presenning och la ut några plankor ovanpå. Det blev inte alls tätt, regnvatten samlades ju under den. Ett likadant rum ligger till vänster och där har det också samlats fukt i tak och väggar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.