Hej!
Vi står just nu i valet och kvalet ang vilket hus vi ska bygga. Vi har (äntligen) hittat en tomt som vi kan tänka oss att bygga på och får välja vad vi vill, bara det inte är 45 graders taklutning. Vi har tittat på bla Smålandsvillan och Hjältevadshus. Det vi fastnat för är Staffansgården från Hjältevad med oinredd vind. Vi tänkte att man i den har tillräckligt med plats nere (121kvm) medan barnen är små (har just nu bara ett barn men planerar för ett till) och att man har gott om tid för att inreda övervåningen (77kvm.) Under tiden kan man använda övervåningen som förråd. Finns det nån här som har byggt ett sådant hus? Något som man ska tänka på när det gäller planlösning etc.
Vi har fått ett pris på knappt 2 miljoner inkl "allt"
Tacksam för alla synpunkter.
/En som hoppas äntligen kunna slå till efter att ha varit nära typ 8 gånger......
 
Vad kul, vi är också inne på Staffansgården! Har tänkt precis som ni att med ett så stort hus behöver man inte övervåningen initialt, men den finns där för kommande behov. Fast vi har 3 barn :). Jag har därför gjort om planlösningen åt oss och lagt till två sovrum och ett badrum.

Har faxat vår ritning och önskemål om tillval till vår säljare idag, så jag hoppas få ett pris snart! Hjältevadshus har nämligen en tomt som vi väldigt gärna vill ha, men vi måste ju ha råd att bygga ett hus vi vill bo i på tomten också! Och dubbelgarage och stall!

Ja, det är spännande nu :D
 
Ja, visst är det ett trevlig hus! Det verkar också vara ganska lätt att förändra allteftersom behoven förändras. Vi har tänkt oss varianten med ganska öppen planlösning och sitter just nu och funderar på köket. Vi vill av säkerhetsskäl inte ha någon köksö med spis utan försöker få ihop det på annat sätt. Kanske blir det kök modell björken i stället. Eller köksö utan spis.. Hittills har jag bara positivt att säga om Hjältevadssäljaren. Han är inte påstridig men fixar saker snabbt när man frågar. Jag är mycket förtjust i Hjältevads koncept med ganska god standard från början. Vi behöver bara välja till torktumlare och några större fönster + fönsterdörr till altanen för att få det som vi vill. (Och kanske några andra luckor i köket)

Oj då, nu blev jag ganska mångordig, men jag är så glad ;D att det här äntligen verkar bli av. Kontraktet på tomten kommer i veckan och sen är det "bara" att köra. Vi tänkte att huset skulle bli klart till sommaren.
Lycka till med ert bygge...hoppas det hamnar inom prisramen.
Alla synpunkter på Hjältevadshus mottages tacksamt!!
 
Vi har byggt ett mogården med en omgjord variant av Björkens planlösning. Det var inga som helst problem. Vi är väldigt nöjda med huset och trivs jättebra.
Det enda som var problem för oss var att få någon information från säljaren. Det kanske du har läst om här på forumet. I ävrigt har jag bara gott att säga om Hjältevadshus.
Vad gäller tillval, så föreslår jag isolerade inneväggar. Det är väldigt lätt att glömma det. I övrigt är det ju en smaksak vad man ska ha.
Lycka till med kommande projekt!!!
Funderar du över ngt, så är det bara att fråga.
 
Kornstad: Hur mycket kostar det att få isolerade innerväggar? Det låter som en vettig grej att välja till för det blir ju lite krångligt att göra i efterhand!

Tinalina: På vilket sätt skulle det inte vara säkert med en köksö? Vi kommer att göra ett större kök, så att alltihop går ut där köksön står på ritningen. Den bänken blir dock utan överskåp, för ljusets skull. Spisen kommer vi nog att ha vid kortsidan och diskbänken på innerväggen.

Hm, detaljerna är inte riktigt klara i huvudet ännu! Det blir i alla fall vägg mellan köket och vardagsrummet, där spisen nog hamnar alltså! Jag är inte mycket för öppen planlösning ;).

Den som vill får gärna vår omgjorda ritning om jag får en mailadress!
 
De isolerade mellanväggar som vi beställde (men aldrig fick) till vårt Nygård kostade 1500 kronor. Jag reagerade dock på att såväl personer vid Hjältevads kontoret som byggarna som ställde upp huset, sade att ytterst få väljer isolerade mellanväggar!

/Krister
 
Vi valde inte isolerade mellanväggar på vårt Björken vilket var dumt med tanke på att det inte kostar så mycket (jag skyller på min, vid det tillfället, snåla fru!). Och det hade nog gjort att man hade hört mindre av diskmaskinen på natten. Värme/vent. anläggning som ligger vägg i vägg mot sovrummet hör man inget av. Sedan är det ju inte dumt att isolera toalettväggarna (vissa är ju lite pryda).

Men tänk på att en svag punkt ändå är dörrarna - för en riktigt bra ljudisolering krävs väl nästan dörrar som de man har på hotell. Och de är nog inte gratis.....
 
Tack för era svar. Det är bra att få veta hur andra tänkt och hur det blivit. Vi tänkte ta isolerad vägg till toa och tvättstuga i alla fall.

Ella: Jag har varit och läst lite på de tipssidorna som finns här på forumet (eller så var det på konsumentverkets hemsida, jag har papperna hemma) och där står det att en köksö utan vask är ett riskmoment i köket. Det är inte bra att behöva lyfta grytor med varmt vatten mellan köksön och vasken. Helst hade jag velat ha en köksö med vask, men jag tror det blir dyrt.
Jag lär säkert återkomma med fler frågor när det kommer igång på allvar.
Tack alla .1
 
Hur mycket kostar det att få isolerade innerväggar? Det låter som en vettig grej att välja till för det blir ju lite krångligt att göra i efterhand!
Kommer tyvärr inte ihåg vad priset var för detta. Men det handlar om småpengar. Krister_L är nog inte så långt borta med de 1500:- som han fick betala.
Men tänk på att en svag punkt ändå är dörrarna
Självklart är dörrarna en "svag punkt". Men det är oftast lite längre för ljudet att vandra ut genom en dörr och in i nästa för att nå personen i rummet intill, än det är att vandra rakt igenom väggen. ???
Jag reagerade dock på att såväl personer vid Hjältevads kontoret som byggarna som ställde upp huset, sade att ytterst få väljer isolerade mellanväggar!
Det beror nog på att de flesta inte tänker på en sådan sak. Svårare en så är det nog inte. För våran del var det en självklarhet. Jag har bott i ett hus utan isolerade inneväggar och det var inget för mig. Men det är väl som allt annat en smaksak. ;)
 
Då ska definitivt isolerade inneväggar med på tillvalslistan också! Det var ju bra att jag fick den informationen nu :D.

Är det något annat jag har missat kanske? Vi har med Fönsterdörr i groventrén (eftersom jag har gjort om så att den blir långsmal och utan fönster!)
Takfönster på toaletten uppe
2 takfönster i allrummet uppe (det bär emot lite eftersom vi ju inte räknar med att inreda övervåningen på kanske 10 år, men det lär väl kosta betydligt mindre att sätta in dem nu än i efterhand...)
Toalett, handfat och badkar (vi gör ju ett extra badrum)
Större kök
Fullhöjdskök
Centraldammsugare
Vattenburen värme även uppe
Isolerad övervåning (eventuellt, det beror på vad det kostar)
Braskamin (egentligen vill vi ha vedspis, men det kan Hjältevadshus av någon anledning inte sätta in...)

(Skrivet med kinkig ettåring i knät så det blev nog inte så snyggt det här!)
 
Tjockare parkettgolv som går att slipa, tycker jag är bra att ha (efter att ha gjort första reporna när vi flyttade in)
Sen är det ju trevligt med kalklat badrum med golvvärme - men det är en smaksak
Jag vet inte hur er planlösning ser ut men tänk på att extra fönster på gaveln gör rummen/rummet ljusare och trevligare...

Det finns mycket att välja till - en svår balansgång mellan plånboken och vällusten.....
 
Ella skrev:
Då ska definitivt isolerade inneväggar med på tillvalslistan också! Det var ju bra att jag fick den informationen nu  :D.

Är det något annat jag har missat kanske? Vi har med Fönsterdörr i groventrén (eftersom jag har gjort om så att den blir långsmal och utan fönster!)
Takfönster på toaletten uppe
2 takfönster i allrummet uppe (det bär emot lite eftersom vi ju inte räknar med att inreda övervåningen på kanske 10 år, men det lär väl kosta betydligt mindre att sätta in dem nu än i efterhand...)
Toalett, handfat och badkar (vi gör ju ett extra badrum)
Större kök
Fullhöjdskök
Centraldammsugare
Vattenburen värme även uppe
Isolerad övervåning (eventuellt, det beror på vad det kostar)
Braskamin (egentligen vill vi ha vedspis, men det kan Hjältevadshus av någon anledning inte sätta in...)

(Skrivet med kinkig ettåring i knät så det blev nog inte så snyggt det här!)

Smaken är som baken men vi
byte handtagen på alla innedörrar till rostfria
istället för de där i mässing 100 kr handtaget!
Vi byte även spishällen/ugn mest för att
då fick man 2 plattor som går att ändra storleken på!
Vi byte även diskmaskin till energiklass A (Stand=B)
tvättmaskin till 6kg
tv-uttag till alla rum det ingår ju bara 2 st!
Vi tog oxå isolerade innerväggar mellan alla sovrum
+ vardagsrum å badrum
Vi har även gjort ett extra badrum som ni
och det la vi "inne" i klädvården!
Vi valde smalare fönster vid diskbänken än standard
Vi ändrade planslösningen helt utan att pröjsa nånting!

Annars kan jag säga att vår säljare varit toppen
och tillmötesgående även om han ibland inte
vetat allt har han tagit reda på ALLT och jag
även upplyst honom ibland ::)

mvh Annika
 
För att få "ljudisolerat" i tex sovrummet kan dörren bytas ut till en kontorsdörr. Dyrare, men garanterat tyst! Det kräver dock isolerade innerväggar.

Jag har vänner som valt kontorsdörrar till sina sovrum och det är en underbart tyst!
 
Angående tillval av rostfria handtag istället för mässing kan jag tala om att rostfria numera är standard i hjältevadshus....
 
Är det inte så att den isolering som hj-vad lägger in i väggarna är vanlig gullfiber? I så fall gör det ingen större skillnad. Vi valde inte isolering i väggarna till vårt hus utav den anledningen. Bättre åtgärd är nog att be hj-vad att sätta upp dubbla lager spån/gips. Har för mig att audiofolk brukar rekommendera det. Nu var det inte så stort problem ioma vi inte har ngt sovrum intill grov-köket...

...O just vad gäller priset för isolerade innerväggar så skulle vi fått betala 5000 för vårt Björken...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.