Hej.
jag är australisk född och utbildad snickare aktuellt utlandsboende, men jag har en möjligt projekt i sverige inom framtiden och vet inte alls vilken statlig avdelning jag ska ta mig till för att få mina dipolomer och kompetenser godkännda.

har någon en aning vem jag ska fråga om detta?

tack i förskott!
 
Finns inget sådant i Sverige, här får vem som helst kalla sig snickare och starta byggfirma.
 
  • Gilla
xdigger
  • Laddar…
Det beror väl på vilken sorts snickare du är. Snickare med diplom är väl oftast nån slags möbelsnickare. Då kan man vara godkänd som Gesäll eller Mästare. Då är det Sveriges Hantverksråd (http://www.hantverksrad.se/hu-gesall-mastarbrev/) du ska vända dig till.

Men de här diplomen är bara ett bevis på ditt kunnande. De är inte ett krav för att få utöva yrket. Vem som helst får jobba som möbelsnickare, med eller utan diplom.
 
Hej Andersmc.
tack för ditt svar, jag är byggnads snickare och utför arbeten oftast med trähus men jag ska kolla upp detta!
tack igen!!
 
Det närmaste vi kan tänkas komma en snickarlicens är vårt yrkesbevis. Detta utfärdas av Byggnadsindustrins Yrkesnämnd, så jag skulle föreslå att du vänder dig dit för besked om hur du går tillväga.
Yrkesbeviset är som sagt inget krav för att starta firma, men det kan vara meriterande och i vissa fall ett krav när man söker anställning hos seriösare byggfirmor.

https://www.byn.se/byn/om-byn/default.asp
 
tack för svaret.
m.v.h.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.