R
R
sen undrar jag, primern (den lilla bubblan man tycker på vid förgasaren) verkar inte prima alls. De känns som den bara suger luft, vad är fel på den då?
 
Roland112 skrev:
Men blir inte riktigt klok, i denna tråden säger killen att han gått från knivtallrik till rak mulcherkniv och att det var mycket bättre?

[länk]
Så gjorde även vi men tyckte inte det var så stor skillnad på resultat, däremot betydligt lägra pris på mulcherkniven. Och mulcherkniven kan man enkelt dra till lite med fil eller vinkelslipen.
 
Så här ser en knivtallrik ut:
knivtallrik-7fd9a82c.jpg

Så här ser en mulcherkniv ut:
mulcherkniv-2de02c24.jpg

Dessutom så finns det en Cross-cut kniv som ser ut så här:
cross-cut-kniv-331f4927.jpg

Alla knivarna finns i antingen 19"/48 cm bredd eller 21"/53 cm bredd beroende på bredden på gräsklipparen.
 
  • Gilla
Immobil
  • Laddar…
R
ja precis. Känns som jag testar den nuvarande kniven, är den inte bra köper jag en rak mulcherkniv. Min nuvarande knivtallrik verkar ändå ha sett sina bästa dagar...?

Angående elektroniken, en kollega berättade att metallklossen som går emot svänghjulet när man släpper handtaget då jordar. Men när man drag handtaget uppåt och klossen därmed inte är kontakt med svänghjulet så går strömmen istället till tändspolen och därmed får man gnista.
 
Redigerat:
R
en följdfråga, har Klippo en speciell infästning för kniven som gör att bara klippos knivar passar eller kan jag köpa andra 53cm mulcherkniv som även de passar? Nån som vet detta?
 
Infästningen är lika på de flesta gräsklippare. Jag vill dock minnas att jag stött på en kombination av kniv och klippare som inte passade ihop. Det var ett par vingar på kniven som stack upp så långt att de krockade med kåpan. Den passade alltså på motorn, men inte i kåpan.

Du ser din nuvarande kniv från fler håll än man gör på bilderna, men jag ser inget större fel på den. Lite rost och några små hack i kanten är inget att bråka om. Bara det inte är några stora bucklor kan den fungera länge till.
 
R
problemet är att de verkar saknas två små roterande blad, nya i 4-pack kostar 200kr och jag vet inte om jag får dit dem =/. Därav tänkte jag att de kanske var bättre på att satsa på ett helt nytt mulcherblad?
 
Känns tallriken tveksam så köp en ny, det är inte kul när de där små knivarna släpper och kommer farande.
Fästet är specifikt för motorn och inte klipparmärket, men avståndet mellan änden på motoraxeln och marken skiljer lite mellan olika klippare så det är inte säkert att olika knivar passar bara för att längden och fästet stämmer, de kan vara bockade/pressade olika.
 
R
Hur hittar jag min kniv på nätet? Klipparen heter "klippo excellent 35 quantum power".
Ingen av de jag finner på nätet liknar den jag har. De jag finner på nätet har gasreglaget riktigat uppåt (själva spaken man drar i) min däremot sitter längs med sidan at gasreglaget.
 
Vill inte verkar dryg men jag ser inga som helst fördelar med knivtallriken. Den är känsligare för påkörning vilket ger större risk för obalans. Den klipper inte lika snyggt, knivarna har även tendenser att lossna eller fastna. Sen är det inte sällan att de bråkar lite vid byte dessutom. Den är även förhållandevis dyr jämfört med mulcherkniven. Har väl genom åren sålt nåt hundratal knivtallrikar men rekommenderar hel kniv istället. Den vanliga kniven är dessutom enklare att slipa.

Tänk ivf på att om du byter de övre, långa knivarna på tallriken skall de sitta på olika höjd för att få en någorlunda mulchereffekt. Knivtallriken var egentligen en tidig version av multiclip antar jag. För att klippa gräset i flera nivåer. De riktigt gamla tallrikarna saknade dessutom de två övre knivarna och hade bara de fyra nedre...

Som tidigare nämnts så finns dom i 48cm (19") eller 53cm (21"), och är du nu på gång att köpa en ny kniv så köp en original hos närmsta fackhandel så får du rätt. Om ni nu pratar klippresultat är det viktigt att köpa en kniv som är anpassad för just den kåpan som den sitter monterad i.
Har för mig att en ny kostar någonstans 200-300 kr. Det är en enkelkniv du ersätter den med. Cross-cutkniven sitter på nyare modell. Passa även på att köpa en ny friktionsbricka när du ändå är igång. Det är en fiberbricka som sitter vid kniven.

Är det en excellent du har så klipper den 48cm. Cometen tex klipper 53cm...Kan vara bra att känna till...

Lycka till!
 
Redigerat:
Jag köpte en Klippo Excellent till landet och beställde den med knivtallrik monterad eftersom den knivuppsättningen funkar bättre på min skogstomt med gräsmatteytor. Jag har hellre knivar som viker undan vid påkörning mot rötter än att jag knäcker vevaxeln på motorn om jag skulle köra med stum kniv. Så det finns en klar fördel med att använda "skogstallrik" tycker jag.
http://www.byggahus.se/forum/tradgardsmaskiner/149509-grasklippare-till-sommarstuge-skogstomt.html
 
Mina empiriska studier visar att det är mycket lättare att förstöra en gräsklippares kniv än dess vevaxel. Det senare har jag närmare bestämt aldrig lyckats med. Det är inte säkert att det bara är de små knivarna som träffar roten och viker undan. Det kan lika gärna vara tallriken som träffar roten, och den förstörs ännu lättare än den stumma kniven.
 
En vanlig kniv ska aldrig heller monteras stumt. Antingen monteras den med friktionsbrickor/fäste eller gjutna knivfästen som går sönder vid påkörning för att inte kröka axeln. Om vi ska gå lite OT hade jag kanske inte heller valt en klippare med alukåpa om jag haft en skogstomt med eventuella rötter, stenar etc. En stålkåpa är som regel mindre känslig för tuffare förhållanden. Inte helt ovanligt med saknade bitar/trianglar på alukåporna om man har otur...

Edit : Sen finns det givetvis lika många åsikter som användare gällande det här. Det här är min åsikt och erfarenhet, det behöver inte betyda att jag alltid har rätt.. Haha
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.