Detta är väl för de som sitter hemma och tittar på elmätaren hela tiden. I den vargavinter vi hade för några år sedan var timpriset uppe och spikade på över 10 kr/kw, har du timpris och inte är pensionär som sitter hemma och drar ut sladden på elpannan på natten är du rökt......

Om du inte har en ytterst modern värmepump som sköter detta själv dvs.
 
Enkelt att hantera med hemautomatisering. Det behöver inte vara krångligare än att sänka temperaturen i huset under dagtid och höja på natten...
 
A
Jag som är elkraftingenjör lyckades programmera en Raspberry pi på kort tid för att styra värmen efter priset i mitt hus.
 
A
Branschorganisationen Svensk Energi har hela tiden motarbetat timavlästa elmätare. Ju fler som köper el med koppling till timspotpriset desto mindre förmögenhetsöverföring från elkund till elhandelsbolag får vi.
 
Finns det någon statistik över hur stora variationerna på elpriset är över dygnet på vintermånaderna? Gärna under de senaste 5 åren.
 
A
Bästa är att ladda ner Vattenfalls App EnergyWatch
 
T
”– Spotpriserna på Nordpool finns tillgängliga ett dygn i förväg.”
Bör tilläggas att detta är helt omöjligt. Som att säga att man kan ringa NASDAQ och fråga vad HM eller ABB kommer att stänga på för kurs imorgon. Däremot kan man via analys med stor säkerhet förutspå prisrörelser under dagen. När industrin startar på morgonen går det upp. När alla kommer hem och startar ugn och spis går det upp. När alla sover går det ner mm.
 
N
Systemet förutsätter väl dock att det är en ackumulatortank man värmer genom elförbrukning? Skulle man kunna skaffa ett sjysst truckbatteri kanske man även kan ladda detta på natten och dra ur det under dagen till spis etc.
 
A
Ett hus är temperaturtrögt och att stänga av värmen några timmar när det är högt pris kommer inte märkas vid normala fall. Vidare forskning får ge svar på hur väl det fungerar.
 
Gynteri
Det är givetvis kanon att kunna styra om lejonparten av sin elförbrukning till lågprisleveranser. Men om man redan har optimerat, suboptimerat och sub-suboptimerat sin totala förbrukning så blir det inte många ören sparade med ett sådant system.

Tvärtemot vore det mer angeläget att höja elpriset å det kraftigaste för de som inte har koll och är storkonsumenter på privatsidan. Förvisso är det möjligt att göra ytterligare optimeringar, men det skulle vara lika ekonomiskt oförsvarbart som att skaffa teknik för automatstyrning till elpriset.
 
G
Och lägg till en Ngenic Tune för 2995 med Elprisstyrning som en av funktionerna så spar du 10% till om året.
 
Det här blir väl än mera intressant om man kombinerar det med en Tesla Powerwall (eller dyligt) + elbil? Nu kostar ju Powerwall en hel del pengar... Men en hybrid mellan solceller sommartid + elenergiprisstyrning på vintern vore ju intressant. Synd att batterierna är så dyra och hållbarheten på dem en osäkerhet?
 
Gynteri
gäst skrev:
Och lägg till en Ngenic Tune för 2995 med Elprisstyrning som en av funktionerna så spar du 10% till om året.
10% ? Det motsvarar inte mer än 600 kWh!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.