Huggan : Sant ! Jag ville bara hjälpa TS och även visa på att AndersS hade helt rätt i sitt inlägg och därmed att Thomas_Blekinge till största delen hade fel.
 
För SV7 med storlek 100x70 cm anger de max uteffekt 500W. Ytan är 0.7 m2 och max solinstrålning på denna ytan är 700 W om ytan är perfekt lutad mot solen. Men verkningsgrad på solceller på 15% bliut uteffekten högst 100 W. Maximalt. I medeltal under hela vinterdygn kanske 10 W. Baklyslampans effekt.
Det är klart, får man den minska möjliga luftväxling så försvinner stuglukten (som f ö öftast inte är mögel med lukten av trä från paneler eller överhettad damm från gamla el-element).
En nätdriven fläkt på 5 W gör samma sak. Billigt: en gammal liten datorfläkt, finns på varje Skrotplats
 
Primärt så ser den till att ventilera utrymmet med friskluft och sekundärt att den tillförda luften blir då uppvärmd, Den tillförda luften är kanske runt 20 grader högre än utomhustemperaturen och ger några graders ökad temp inomhus när huset ventileras. Så när den går och ventilerar så gör den det med varm luft.
Hos oss har den bidragit till att ta bort "stuglukt" i den tidigare ouppvärmda sommarstugan vintertid.
Idag är den monterad på gäststugan och ger samma effekt. Jag har inga beräkningar på någon effekt utan kan bara hänvisa till hur den fungerat i praktiken under ca 10 års tid.

Så den kan fungerar alldeles utmärkt i det utrymme ts avser att isolera.

PS! enligt alla teoretisk beräkningar kunde inte en humla flyga, men för 10 år sedan kom man på att det fanns flera andra påverkande faktorer som måste tillföras. DS!;)
 
Redigerat:
Jag har inga exakta siffror på verkningsgraden på den 0.7 m2 stora "svarta kropp", som det är frågan om. Vi vet att det är Al-ram som är isolerat med "kanalplast" på framsidan och ett specialisolerat bakstycke där luften tas in. Att det bör vara mycket mer än 15 % är jag dock övertygad om. Den värme som skickas ut med luften är ju all instrålad energi, som inte går förlorad genom front, väggar och ram. Den elektriska verkningsgraden är helt ovidkommande, så länge den räcker till för att driva fläkten eftersom förlusterna i själva solcellen och fläkten, bara blir extra värme till luften i lådan. Om man vill ha mycket värme, så kan jag rekommendera tråden här på BH, som handlar om att göra solfångare av en hel garageport i ett dubbelgarage : http://www.byggahus.se/forum/solene...lluftfangare-till-garaget-garageporten-2.html. Där blir det frågan om många m2, men med samma princip som t.ex Solarventi.
Jämför gärna med hur varmt ett lock på en OISOLERAD svart utegrill kan bli om den bara står i strålande solsken.
 
Redigerat:
Lite färska siffror om effekten av att använda solen för att avfukta förråd.
Typ: Solarventi SV3
Datum : 2015-02-05 klockan 14:00
Plats : Dalarna, Sverige
Väder : lite svaga slöjmoln, övrigt klart och soligt
Utetemperatur : -6 C
Inblåslufttemperatur : +13,5 C (full fart på inbyggd fläkt)

Min slutsats: Grejorna fungerar från TIDIG vår! C:a 20 graders höjning av lufttemp, gör att luften kan absorbera mer fuktighet och inblåst luft, tar upp fukt och trycker ut "gammal blandad" luft genom de vanliga ventilerna = Vatten försvinner ut ur huset ! Har tyvärr inga data på hur mycket luft som fläkten blåser, men det blåser subjektivt ganska mycket.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.