H
Har tänkt att göra två installationer.
Installation 1. Badrum med cirka 2.10 takhöjd medför IP44 som jag förstått det. Har inte så mycket att bygga in dessa spotlights i och behöver därmed några som inte behöver så mycket djup (endast cirka 3-4cm). Skall gå på dimmer.

Fråga 1: Fungerar det med 4st av dessa eller blir ljuset svagt? http://www.eldirekt.se/belysning/spotlights/halogen/hidealite-1206-mobelspotlight

Fråga 2: Vilken transformator ska jag ha till dem då de ska dimmas dvs räcker det med en till alla eller måste det vara en till varje. Funkar denna kanske?http://www.eldirekt.se/belysning/tillbehor/elektronisk-transformator-govena


Fråga 3: Kan jag använda denna från renova (315w)? http://www.eldirekt.se/dimmer/renova-dimmer/eljo-renova-dimmer-gle?externalsearch=1


Installation 2: Hall med samma förutsättningar som ovan förutom avsaknaden av våtrum. Tanken var att köra samma lampor här då rummen är sammanhängande dvs jag vill ha det lite enhetligt. Nu behövs inte IP44 här men jag tänkte för enkelhetens skull köra samma.

Frågorna är densamma förutom att det endast ska vara 2-3 lampor (har inte bestämt mig riktigt).

Jag har även ställt samma fråga till firman i fråga men fick endast till svar att "vi rekommenderar dessa istället" och länkade till några som kostade 400kr st plus tranformator m.m. Den installationen skulle kosta runt 4000kr. Fick alltså inte svar på frågan eller varför de rekommenderade de dyrare. Svarade dem men de har ännu inte fått chansen att svara så ingen skugga över firman ännu!

Ställer frågan här för att det börjar bli lite bråttom.

Tack på förhand!
 
Redigerat:
Dom rekommenderade säkert LED-spottar och därav kostnaden. Halogen är det ingen firma som installerar längre nästan, utan nu är det allt som oftast LED och gränsen för vad som anses dyrt har förflyttat sig rejält inom branschen och som då kan tänkas komma som en liten chock för ej insatta.
Förut så kostade spottar 50-100 kr plus moms och när LED-spottar kom som kostade 300-1000 kr plus moms så sågs det som svinigt dyrt! Men med dom senaste 3 åren så har det ändrats så att LED har blivit norm och 2-500 kr plus moms ses inte längre som lika dyrt. (500-1000 kr plus moms är fortfarande sjukt dyrt). Det är halogen som snarare blivit sett som snorbilligt.
Jag har själv sett 7W:attare som det är kampanj på nu för 369 kr plus moms som känns som ett jättebra pris. Brukar kosta närmre 450 kr plus moms i vanliga fall. Så jag ska köpa 6 st. Det blir 2 767 kr inkl. moms. ;)

//Patrik
 
Men för att besvara frågan, visst dom där funkar. Fast bäst är att använda en transformator som klarar längre ledningslängder för att du kommer ha svårt att få in en transformator vid spottarna och på så sätt få korta kabellängder. Men det gäller även att beakta spänningsfallet och strömmen. Nackdelen med denna transformator är att den är ganska stor.
http://www.eldirekt.se/belysning/tillbehor/elektronisk-transformator-20-meters

Tänk vad man inte saknar halogen... :p

//Patrik
 
Redigerat:
  • Gilla
Hybenos
  • Laddar…
H
Ja, uppenbarligen så hänger man inte med i svängarna! Jag har dock själv aldrig gillat LED pga av det oerhört tråkiga/döda ljuset som tidigare varit. Visst funkar det på bilar som dekoration men jag vill inte ha det inne.

Men är det som du säger så får jag helt enkelt tänka om lite.

Skulle då dessa fungera bättre?
http://www.eldirekt.se/belysning/spotlights/led/md-99-led-downlight

med någon form av transformator som går till alla fyra? samt även en till de två i hallen (tips?)
 
Redigerat:
LED har utvecklats väldigt mycket och är nu fullgoda ersättare till halogen. Inte bara ljuset som är likvärdigt utan spottarna är både snyggare utformad och kräver ofta mindre utrymme än halogen.
Andra fördelar är den låga elförbrukningen och att det aldrig går sönder några ljuskällor som behöver bytas stup i kvarten!

//Patrik
 
Hybenos skrev:
Skulle då dessa fungera bättre?
[länk]

med någon form av transformator som går till alla fyra? samt även en till de två i hallen (tips?)
Absolut och då får du dessutom spottar som motsvarar ungefär 35W halogen jämfört med 20W halogen som den andra var på.

Detta drivdon funkar bland annat: http://www.eldirekt.se/belysning/tillbehor/led-driver-helvar-350-700ma

//Patrik
 
H
Tack som bara den. Sista frågan är då om man kan köra renova dimmers på dessa?
 
Nja, tyvärr inte. På detta drivdon så är det inbyggd dimmer, det enda du behöver göra är att sätta en fjäder bakom en vanlig strömbrytare så att den blir återfjädrande (och detta kan du göra på i princip obegränsat antal strömbrytare). Vill du absolut ha vriddimmer så är det ett annat drivdon som krävs som antingen är till för primärdimring (på 230V sidan likt en halogentrafo) eller ett drivdon med 1-10V ingång och då krävs en speciell 1-10V vriddimmer (ser likadan ut som den du länkar till).

Återfjädrande brytare är det vanligaste just nu.

//Patrik
 
  • Gilla
KnockOnWood och 1 till
  • Laddar…
H
Man lär sig varje dag något nytt!

Oerhört tacksam!!!!
 
  • Gilla
Patrik_Hed
  • Laddar…
H
Vriddimmer är inte ett absolut :)

Dock Renova serien är ett absolut eller något som liknar det. Är ett gammalt hus och vi har renoverat därefter. Något som ska tilläggas så ska en elektriker sätta in detta. Ville dock fixa prylarna själv.

Känner själv att jag börjar bli lite jobbig nu. Men det ska även vara en vanlig lampa över spegeln i badrummet (sambon önskar detta...) dvs en vanlig lamparmatur. Tidigare tanken var då att köra en vriddimmer och en knapp under. Men nu kanske det går att få i samma brytare med de nya funderingarna.

Kan jag då använda mig av en sådan för att dimma LED med ena knappen och med andra av/på gällande vanliga spegelbelysningen
https://www.eldirekt.se/strombrytare/renova/eljo-renova-strombrytare?externalsearch=1
och version "D-Trapp=2 vippor, används för dubbel trappfunktion"?
 
Jepp, det går. Ska vara kron då. Fjäder bakom ena vippan.

//Patrik
 
  • Gilla
Hybenos
  • Laddar…
H
Har slagit ihop en order nu tack vare infon du gett! ska gå igenom det igen i morgon. Börjar bli trött i huvudet efter denna kväll :D

Tycker den ser ok ut. Det är alltså 6st (ev. 7 men det lägger jag till i sådana fall) totalt med två led-drivers. En dubbelknapp (en med fjäder) till badrummet där det redan finns en lampa och en enkel knapp (med fjäder) till andra rummet.

order.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Ser bra ut. 1-vägsuttaget, ska det sitta i kombination med en av strömbrytarna eller ska den sitta helt själv? För ska den sitta i kombination som behöver du även beställa ytterramar. En förpackning innehåller två ytterramar som man sätter ihop till en 2-facks ram.

//Patrik
 
H
Det ska sitta helt själv på en annan vägg så det är lugnt, tack ändå för tipset.

Har pratat med elektrikern och han godkände det också. Han hade dock en invändning om att använda rund transformator. Detta för att underlätta installation dvs han ville egentligen inte bygga in en tranformator utan sätta in en i en apparatdosa med lock. Jag förstår resonemanget så klart! men jag har svårt att hitta en rund transformator som klarar alla lamporna på en. Hittar någon men jag förstår det då som att man ska ha en till varje.
 
Ja, det finns ingen doskonverter som klarar 20W, så vitt jag vet.
Vadsbo LCC9 går däremot att koppla ihop 3 st för att få 27W, men då faller det ju ändå på att det inte ryms i en kopplingsdosa. Så be elektrikern att tänka om. Det finns ingen garderob eller kallvind som det går att montera två drivdon i? Annars går det ju att fälla in en liten centralkapsling (t.ex. Hager Gamma) eller montera en hilalucka i en vägg. Vill man montera drivdonet i elcentralen så finns det även sådana för montage på DIN-skena.

//Patrik
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.