Någon som har erfarenhet av en stenlagd uteplats. Fördelar och nackdelar?
 
Vi har haft båda delarna och på förra stället som hade stenlagd uteplats när vi flyttade in lade vi så småningom ett trädäck.

Dessa uteplatser har varit i direkt anslutning till balkongdörren och det som irriterat mest är den höjdskillnad som vi haft när det varit stenplattor. Trädäcket lägger man ju höjdmässigt förslagsvis så nära innergolvet som möjligt.

Stenplattor tycker jag också är svårare att hålla rena, det växter dessutom nästan alttid upp ogräs/gräs i skarvarna. Det blir därför inte lite naturligt att gå ut barfota eller i strumporna som om det är ett trädäck.

Men talar man om en uteplats en bit ut i trädgården t.ex. en berså så tycker jag att stengolv känns mer naturligt.
 
Aha. Tack för synpunkterna.
 
Trä är lite svikt i, skönt för ryggen samt känns varmare.
Håller däremot inte lika länge om det utsätts för vatten=regn.
Släta stenplattor är lätta att hålla rent, speciellt om det gäller snö. Det är bara att skrapa bort.
Jag har själv trä under tak på sidan av huset och släta stenplattor framför huset.
Myror gillar stenplattor, men det går att slippa om man köper stenmjöl=kross med alla storlekar upp till den storlek man beställt.
 
Fiberduk hjälper inte (helt i alla fall) mot att få grönt i springorna.
Gissa hur jag vet det. ;)

Fiberduken släpper igenom mer än man tror, något tätare skulle behövas direkt under stenarna men vad? Byggplast kanske skulle funka?
 
Kama skrev:
Är det ett vanligt problem? Jag har aldrig stött på det personligen.
Vet inte! Övriga - vad er era erfarenheter?

Kan tänka mig att sådant som hur mycket skit från omkringliggande träd etc som kan komma på sten och ev ner i springor (förmultnar bla bla osv), hur väl man fyller springorna, med vad samt hur stora stenarna är spelar in en del också.

Kan det vara så att det finns bättre och sämre fiberdukar också tro?
 
Mina föräldrar har plattor på altanen. Vi la om plattorna nu i sommar (jobbigt! :p) och hade tänkt lägga fiberduk under, men han i affären sa att det inte var någon ide eftersom det gröna mellan plattorna kommer uppifrån. Vi la ett rätt tjockt lager stenmjöl under plattorna, det skulle räcka för att inget skulle växa upp underifrån, däremot är det ju svårare att hindra att "smågrejer" ramlar ner mellan plattorna och förmultnar. Det låg rätt mycket jord mellan och under plattorna när vi tog upp dem (efter ca 15 år).
Fyller man ordentligt med stenmjöl mellan plattorna, och håller efter det om det sjunker undan blir det säkert inte lika mycket, men helt är det nog svårt att undvika.
/Lena

P.S.
Om någon funderar på att rama in plattorna med trästockar så skulle jag vilja avråda från det. Vi upptäckte massa hästmyror när vi började lyfta i plattorna. Nu har vi en stenkant runt istället. Känns tryggt, och så håller de plattorna på plats bättre.
 
Kan bara hålla med om att det kommer ogräs mellan plattorna.

Jag la tidigt i sommras en ca 55 m2 stor stenläggning framför huset och jag har redan tagit bort mitt första ogräs...
 
Kama skrev:
Det brukar bli mindre underhåll med stenplattor.
Stenplattorna kan ibland vara för kalla eller varma, för att gå barfota på.

Problemet med växter i skarvarna borde kunna undvikas med fiberduk. Nybyggare, har ni fiberduk mellan jord och singel/makadam?

Precis som andra skrivit är det gröna i skarvarna ofta ett resultat av alla frön som kommer uppifrån. Jag tycker iofs att man alltid skall lägga fiberduk för att slippa att materialet under blandar sig med jord och lera samt att det hindrar mot sidoskott/löpare.
 
Min stenaltan blir klar ikväll. Mycket jobb, men den känns grymt rejäl.
Jag har lagt en rödcirkel som det skall vara en liguster häck runt. Detta kommer vara vår morgon veranda, vår kvällsveranda är i trä.

Om ni inte vill ha något grönt mellan plattorna finns det faktiskt ett alternativ, nämligen att strö torr beton på plattorna, sedan borsta.
Nästa gång det regnar "härdar" betongen.
Gör om detta ett par gånger så finns det ingen plats för jorden mellan plattorna.

Obs gör inte detta nära huset om ni någongång vill ha chansen att gräva upp dräneringen.

Detta var ett tips jag fick, om ni inte tycker det var ett bra förslag får ni gärna argumentera.

 
Mmm har funderat på detta med betong, man får väl kanske göra en blanding med mycket sand och lite betong så kan det kanske bli vettigt...

Men nog går det väl att bryta upp om man skulle vilja senare eller kommer den bita så hårt i plattorna?
 
Hos Antroposoferna i Järna finns en stor uteplats i sten där de vänt på problemet. I skarvarna har de sått in små häftiga fetbladsväxter som är intensivt röda och gula, timjan som blommar och luktar när man kliver på det och lite annat. Jättevackert! :)

Har någon gång sett liknande från Frankrike på Gröna Rum.
 
Det där....det lät riktigt läckert!
 
Vi har ölands sten på vår uteplats, som ligger ovanför vår inomhus pool (villan byggdes -74).

Jag har ingen aning om vilket material som är lagt under stenarna men det är troligtvis betong, hur som helst är det iallafall inte någon jord...
Trots detta så växer det ogräs mellan stenarna.

Ogräset (frögurkorna) kommer alltså ovanifrån!

Om man inte tar bort ogräset så "spränger" det till sist sönder stenarna. På ett flertal ställen så har våra stenar "ätit upp sig själv". På vintern bildas det is i dessa sprickor, som gör att när man på våren sopar så lossnar det ännu mera flagor och mindre sten. :(

Den sten som vi har blir enormt varm under heta dagar,
ungarna bränner fötterna faktiskt.

Summa summarum, om Ni nu bestämmer Er för att lägga sten. Så är det viktigt att besluta sig för VILKEN typ!

Lycka till, med valet och kvalet :)


 
Det är ju bra mycket snyggare med sten än trä....
Det finns inget mer sjaskigt än en träveranda där ägaren inte lagt ner tillräckligt med tid för att hålla den fräsch och ren.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.