Är ganska ny på forumet :)
Håller på att bygga en gäststuga som skall bli temporärt boende när vi bygger nytt hus men det är en annan historia som kanske blir en tråd vad det lider... I alla fall. Jag har satt en 125mm kanal ut genom taket, den var från början tänkt till endast köksfläkten. Men så började jag att fundera på om man även kan ansluta badrumsfläkt till denna kanal?
Är det stor risk för kallras och/eller att badrummet blåser ut i köket eller vice versa?
Finns det nån fiffiga ventilationsdetaljer att montera för att undvika det?
Tackar på förhand !
 
Åsa Lund
det finns kallrasskydd och backspjäll och andra detaljer som kan monteras för att luft bara ska kunna gå åt ena hållet i kanalen
 
Mja, ingen bra ide, risk att matoset går in på dass och fesoset in i köket, samt då brandrisken, imkanal ska gå rakt ut och brandisoleras i hela sin längd.
 
Fotografen skrev:
Mja, ingen bra ide, risk att matoset går in på dass och fesoset in i köket, samt då brandrisken, imkanal ska gå rakt ut och brandisoleras i hela sin längd.
Jo det är väl just de där os-sakerna man vill undvika. Hittade dessa..
Ur brandisoleringssynpunkt så kommer röret att vara isolerat hela vägen. Imkanalen kommer att gå precis där jag vill ha utluft från badrummet så det skulle i princip bara bli ett T-rör.
 
Om man har fläktkåpa i köket och fläkten/motorn på vinden/taket så kan man koppla ihop imkanalen med frånluftskanalerna. Då går fläkten på vinden/taket med ett grundflöde och när man vill använda fläktkåpan så ökar man varvtalet/flödet på fläkten.

Om man gör en sådan koppling så ska alla rör, även ventrören brandisoleras i hela dess längd, eftersom dom då är att betrakta som imkanaler.
 
OM man har en sugande fläkt på taket och badrums- resp kökutsuget på "sugsidan" så funkar det bra.

Om du har en tryckfläkt i badrum och i köksfläkt, ja då kan luften gå "fel" väg även om du skulle montera någon slags "backventil". Man kan inte förvänta sig att sådana "backventil" sluter 100% tätt.

Denna produkt kan man tex använda om man vill ha fläkten nära bakom köksfläkten. Det finns ett uttag så man kan koppla in ett sug från tex. ett badrum och sedan trycker den ut luft i vanlig ordning till utsidan. Den har ett grundflöde som kan forceras när man lagar mat
Samma funktion som om man sätter fläkten på taket men kanske lite lättare m.a.p elinstallationen att ha den i spiskåpan.;)

http://www.flaktwoods.se/bostadsventilation/produkter/franluftsflaktar/jbdd/
 
Redigerat:
Tack för kloka svar! Tror att det får bli separat utblås i väggen i stället.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.