Mikael_L
Du har helt klart ett par stora problem.
Själv skulle jag valt en portabel AC alt sålt lägenheten och flyttat till en annan förening.

Det finns det fler skäl till att göra förutom omedgörlig styrelse. När fasaden om tio upptäcks ha våldsamma mögelangrepp och hela måste rivas ner och bytas så lär det kosta många miljoner kr och innebära att avgiftshöjningen leder till att BRF-värdet rasar ner i källaren.
 
  • Gilla
KnockOnWood
  • Laddar…
KnockOnWood skrev:
Jag är lite förvånad att värmen är så olidlig.
Bor själv i södra Halland (ser Skåne från vardagsrumsfönstren),
och tycker att det är endast ett litet fåtal dagar som man tycker att värmen är besvärlig.
Fast många, jag exempelvis, vill gärna ha det svalt, kanske runt 17 grader, i sovrummet för att sova bra och då är det många dagar som AC behövs.
 
Mikael_L
Och jag kan ju också säga som så.
Bodde jag i en BRF med hus med enstegstätade putsfasader så skulle jag också driva samma ståndpunkt, precis all håltagning och/eller fassättning i fasaden ska vara förbjuden.
Om stadgar och lagstiftning tillåter det så skulle jag också vilja hålla alla BRF-medlemmar som ansvariga för all skada och kostnad som kan uppstå om en medlem gör något hål.

Sämre och känsligare byggsystem har inte uppfunnits i Sverige.
Dessa enstegstätade putsfasader är en bubblande katastrof som kommer gå till bygg-historien, och man kommer ruska på huvudet om femtio år och undra "men hur tänkte...."
 
Som sagt, med tanke på fasadtypen har jag förståelse för inställningen. Ett dylikt avtal blir väldigt svårt/omöjligt att få giltigt förbi ett ägarskifte. Dessutom så kommer det att bli oerhört svårt att strikt bevisa om en ev. fasadskada kommer från just de hål du är ansvarig för.
 
Kan man inte göra håltagningen under mark? Gå in med hål borrade snett nedåt i väggen nära golvet inomhus, kom ut med hålet i bottenplattan. Ställ aggregatet på en ställning ex. nära väggen. Då borde man kunna klara sig helt utan håltagning i den känsliga fasaden.
 
Mikael_L
Jo, jag misstänkte det. Att det nog inte går på något vettigt vis att hålla folk ansvariga för det.

Men den sortens fasad är ju helt klart ett svårt problem för väldigt många fastighetsägare idag och i framtiden.
http://www.byggvarlden.se/stoppa-enstegstatade-putsfasader-57917/nyhet.html
http://cornucopia.cornubot.se/2014/11/sjuttio-procent-av-enstegstatade.html
http://byggaren.se/nyhetsarkiv/item/214-hovrattsdom-enstegstatat-fasad-dyr-lacka-for-husagaren

Men detta är väl ganska OT.

Ska vi starta en egen tråd om enstegstätade fasader kanske?

edit:
Ja, jag startade en här:
http://www.byggahus.se/forum/byggma...ade-putsfasader-arhundradets-byggskandal.html

Så kan denna tråd fortsättningsvis fokusera på TS fråga. :surprised:
 
Redigerat:
A
hempularen skrev:
Kan man inte göra håltagningen under mark? Gå in med hål borrade snett nedåt i väggen nära golvet inomhus, kom ut med hålet i bottenplattan. Ställ aggregatet på en ställning ex. nära väggen. Då borde man kunna klara sig helt utan håltagning i den känsliga fasaden.
Hade den tanken. Hörde med en installatör, han avrådde starkt då det fanns en stor risk att fukt tränger in. Skulle få montera special ventil som används på båtar, lät både dyrt och krångligt.
 
Det låter märkligt. Om jag förstår rätt så är det ju inte en luftkanal vi talar om, utan rör med köldmedium, och en elkabel. Det finns ju diverse genomföringar i plattan för el, vatten osv. Att täta runt rör är normalt inget problem.

Kolla med en annan installationsfirma.
 
Går det att sätta den på taket?
 
A
Tekniskt ja, fast jag har mycket svårt att se att Brf styrelse skulle gilla idén. Tycker även själv att det skulle se lite udda ut.

Tack för tipset ändå.
 
C
Måste hålet tas upp genom själva väggen? Man ser ju ofta vid t.ex. butiker att de tagit upp hålet i en dörr- eller fönsterkarm. Slangen är ju "platt" så det behövs ju inte mer än ett par centimeter på ena ledden.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.