Vi har bott i vårt nuvarande hus i snart tre år, och i det tillhörande dubbelgaraget sitter fyra stycken ganska rejäla lysrörsarmaturer med tre lysrör i varje. Nu har alla lysrör utom ett slocknat och det börjar bli väldigt dunkelt i garaget vilket då behöver åtgärdas. Lysrören är gissningsvis ca 120cm långa och att byta ut allihop ser ut att kosta en liten peng även om jag väljer något budgetalternativ. För samma peng, och kanske framför allt för samma strömförbrukning, så kan jag köpa en ansenlig hög med t.ex. LED-lampor istället. Varför väljer man att sätta upp lysrör istället? Går det lika bra att byta ut armaturerna eller finns det några andra fördelar med lysrören som jag, som husägar-rookie, inte känner till?
 
Lysrör är väl ändå betydligt billigare än LED? Det är väl just därför som man ofta väljer lysrör i utrymmen som garage eller förråd. Om du går till Clas Ohlson (som knappast är billigast) så kostar ett lämpligt lysrör ca 50kr. Försök att hitta en LED-lampa inklusive armatur som ger bättre ljus för de pengarna...
 
C
Svårt att tro att du kommer ens i närheten av lysrör i kronor/lumen med LED, så det är väl lysrörens fördel.
Men det närmar ju sig för varje dag så om du får samma ljus för ungefär samma peng så är det väl bara att köra på LED.
 
Tack för svar!

Jämfört med vanliga LED-lampor, vad kan man på ett ungefär förvänta sig för livstid på billiga lysrör, är det stor skillnad?
 
Peter2400 skrev:
20000 timmar 33:- st
[länk]
Det går inte på något sätt att matcha med LED.
JASÅ? :wow:

På aliexpress kan du köpa 5m LEDstrip 3528 4W/m 60 LED/m för motsvarande 6,2SEK/m. Håller 50k timmar. En LED motsvarar 6 lumen.

Ditt ljusrör T8 ger 36W, 3350 lumen för 33 SEK.

Uträkning:
För att uppnå samma lumen som med din T8 behöver jag 3350/(60*0,6) m = 9,3m, vilket kommer att generera ungefär samma energiförbrukning (kontrollera själv). 9.3m LED kostar då 57,66 SEK, MEN håller 2,5 ggr så länge. Justera för detta så blir kostnaden 57,66/2,5 = 23 SEK (3350 lumen och 20k lystimmar).

Så ... det tycker ja är en ganska bra match mot ditt pris ..?
 
Köp nya lysrör.

Armaturerna sitter redan där och det är bara att sätta in lysrören. Lysrör är en beprövad teknik med bra pris och lång livslängd. Även om en LED-lampa sägs hålla i 50000h så är det inte alls säkert att det stämmer. Det är som med lågenergilamporna, som ofta lever kortare än en vanlig glödlampa.
 
  • Gilla
Harald Boye
  • Laddar…
O
Tja... ljuset är ljus år bättre med lysrör :p
Ska du byta ut alla armaturerna du har så kostar det en slant... framför allt om du vill ha lika ljust som det är idag.
 
Pumba skrev:
Hur högt i tak har du?

Jag har ryggåstak i mitt garage och har 4st 50W ledklot i taket, det är väldigt ljust...
5000 Lumen per lampa.

[länk]
Ja där hamnar du ju på ca 80SEK/5 i jämförelse, dvs 16:- ... (!) om de håller så länge som 100k t
 
Pumba skrev:
Hur högt i tak har du?

Jag har ryggåstak i mitt garage och har 4st 50W ledklot i taket, det är väldigt ljust...
5000 Lumen per lampa.

[länk]
Det där såg ju ganska intressant ut!

Har väl kanske 3,5 meter till taket gissar jag.
 
Köpte LED armaturer på Malmbergs. Funkar kanon. Tror det är 3000 lumen. Kostade ca 300 kr st. Ser ut som vanliga lysrörsarmaturer
 
Jag skulle tveklöst fortsätta med vanliga lysrör. Beprövat, krångelfritt, bra ljus, billigt och håller en evighet i ett normalanvänt privatgarage.
 
  • Gilla
Pen och 2 till
  • Laddar…
Mikael_L
Jag skulle också tveklöst köpa några nya rör och glimtändare (obs, glöm inte byta glimtändare (om det inte är elektroniska) annars håller de nya rören bara en bråkdel av tiden och brandrisken kan öka dramatiskt).

Om det inte satt befintliga armaturer så skulle det möjligen kunna vara idé att fundera på alternativ, men än så länge har inte LED blivit nog bra/billigt för att kunna knocka lysrör. Men det är på gång, kan jag bedöma.

Byt bara rören nu, kolla om fem år hur läget är på LED-fronten och avgör då om det har blivit tillräckligt bra för att motivera byte.



leversnitt skrev:
Lysrören är gissningsvis ca 120cm långa och att byta ut allihop ser ut att kosta en liten peng även om jag väljer något budgetalternativ. För samma peng, och kanske framför allt för samma strömförbrukning, så kan jag köpa en ansenlig hög med t.ex. LED-lampor istället. Varför väljer man att sätta upp lysrör istället?
Du har gissningsvis över 30.000 lumen ljusstyrka i dina armaturer tillsammans.
Det innebär väldigt många ordinära LED-lampor för att nå samma ljus, därför är det ännu inte riktigt ekonomiskt.
 
Redigerat:
  • Gilla
p.lundgren
  • Laddar…
Mikael_L
Mediamarkt köpte jag fina Osram-lysrör förvånansvärt billigt ifrån. Du kan kolla om dom fortfarande har.
Kolla annars swedol, Biltema, Jula, så har du några prisvärda inköpsställen för lysrör.


Glöm inte att du måste avgöra ljusfärg också. Själv väljer jag 4000K (840) alla dagar i veckan i ett garage. Men många upplever ljuset lite kallt och hårt.
Men ska man jobba i ljuset så ser man bättre i det, särskilt att se färger på det man håller på med.
 
Redigerat:
  • Gilla
Lullejulle
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.