Snailman
En grupp ska ha alla sina dosor och slangar utan förbindelse (för ledningar) med andra grupper?

Om man har två slangar (grupper) som går in till centralen, kan dessa göras till en grupp i centralen? Om det kan göras är det något som ska undvikas eller förekommer det ibland?
 
Så kan du göra och det är inte så ovanligt heller vid tex omläggningar.
 
En grej att tänka på är att vissa äldre centraler har anslutningspunkter som inte lämpar sig för två ledare under samma skruv och att det redan trångt på noll o skyddsjordsskenan. I det fallet kan t.ex wago 222 behöva användas för att sammankoppla ledarna innan skruven.

Problemet med flera ledare i samma anslutningspunkt blir värre om det t.ex. är en FK och en EK som skall sammankopplas under en anslutningsklämma / skruv. En sådan lösning är direkt olämplig.
 
Mikael_L
Snailman skrev:
Om man har två slangar (grupper) som går in till centralen, kan dessa göras till en grupp i centralen? Om det kan göras är det något som ska undvikas eller förekommer det ibland?
Man (jag åtminstone) försöker först och främst undvika detta.
Dels blir det jobbigt och oöverskådligt inne i centralen om det blir mycket sådant. Sen handlar det lite om tradition, och det som Tobbe_3 skrev (ja det hänger ihop också).

Men numera kan man ju hitta två anslutningar på t.ex. hager QC-automatsäkringar.
hager-qc-2ansl.jpg


Nej det är alltså inget egentligt fel att sätta ihop två gruppen inne i centralen.

Det som möjligen kan tala emot är:
Man ska lite flummigt följa god elsäkerhetsmässig praxis och utförandet ska vara logiskt och lätt att förstå.
Sen ska man följa tillverkarens anvisningar på hur saker får användas, och till detta (då anvisningar inte alltid finns) använda sin erfarenhet och det sunda förnuftet.
 
Redigerat:
  • Gilla
GK100
  • Laddar…
Förnuftet säger att man kan göra så på några enstaka vid en omläggning och anpassa hur man löser hopkopplingen beroende på vad det är för anslutningar. Blir det ohanterligt får man grena av utanför centralen, och som sagt bygger detta på hur anslutningarna såg ut i riktigt gamla centraler.
 
Snailman
ok är ju nybygge med ny central så. märke på dvärgbrytarna inte vald ännu, gäller närmast att jag har treradig central 3x25 och vet inte hur mycket som ryms i den riktigt. Det är inte för att snåla på dvärgbrytarna jag frågar.

Gäller närmast att utebelysningen och utomhusuttagen som än så länge har egna grupper dessa tänkte jag ska ha egen jordfelsbrytare för att inte kunna lösa ut den för hela huset utifrån (jag vet att fasadskåpet kan man komma åt allting i)

Sen blir det en del grupper från kök och vardagsrum och vill heller att det blir lite för många än för få.

När elektrikern kommer hit igen så kommer alla tak att vara öppna, och även väggen bakom centralen (det kommer alltså att gå att sätta kopplingsdosor från väggen bakom centralen alltså som alternativ till att slå ihop grupper i centalen, samt koppla om i taket.

Det blir alltså inte så att det slås ihop grupper i centralen på så många ställen.
 
Mikael_L
Nä generellt så försöker man dra en enda gruppledning ut från centralen, som börjar dela upp sig i första dosan.
Det är det normala och vad man strävar efter. Vid nybygge blir allt, eller åtminstone nästan allt så.

Vid utökning i befintliga installationer blir det allt som ofta bra mycket klurigare, så två ledningar kan behöva dela samma gruppsäkring.

Ibland blir det alltför knöligt att dra ut en enda gruppledning även vid nyinstallation, säg att man har en ytterbelysningsgrupp med ett astrour i centralen, och en ledning ska dra iväg 15 meter åt höger till armaturer på garaget, den andra ledningen ska gå 10 meter åt vänster till lampor på huset.
Då syr man ju inte kabel fram och tillbaka, utan delar upp vid centralen. Och att ha en kopplingsdosa extra bara för detta känns lite onödigt, så det blir nog att koppla ihop inne i centralen för det mesta.
Fast då är det förvisso astrouret som först matas av gruppledningen, och det grenas efter.

Men det finns lite olika fall liknande detta, en grupp hänger logiskt samman men inte geografiskt, så gruppens matningar drar iväg långt åt två olika håll relativt centralen.

Om du inte bestämt central än så kan du ju kanske välja Hager quick connect, så då blir det åtminstone snyggt inne i om du måste låta en grupp mata två olika gruppledningar.
 
Snailman
Mikael_L
Det blir bra med en sån central också.
(Är den vald av elektrikern? eller skulle han kanske hellre vilja jobba med något annat märke?)
edit: ähhh, nu såg jag att du skrev det ... :surprised:

Det finns som redan sagt lösningar på ifall någon enstaka grupp måste delas upp inne i centralen.
Jag själv har något liknande trassel med ett tidur på DIN-skena för utomhusbelysning samt att det kommer in styrning från skymningssensor också. Och allt detta på en enfasgrupp tillsammans med uttag utomhus, så detta är naturligtvis lite ihopknåpat på något vis inne i centralen. Det måste ju bl.a. följa med en tändtråd i gruppen när den lämnar centralen.

Det blir ju idag allt mer sådant iom att vi sätter fler och fler normapparater i centralerna som styr diverse.
 
När det är ett nybygge så försök att dra en matning till en dosa (takdosa, kopplingsdosa, apparatdosa) där gruppen får fördela sig. Det gör det hela mycket enklare att förstå, inte minst om nått år när nått ska ändras eller är trasigt och alla har glömt hur det är draget.
 
Snailman
Får bli led i utelamporna, så räcker nog med skymningsrelä, måste dubbla för garaget också som är fristående. Så astrour är uteslutet då två såna blir astronomiskt dyrt. :)
 
Dessutom fungerar det bättre med ljusrelä än astrour, ett ljusrelä tar "hänsyn" till om det är klart och ljust eller om det är svarta tunga skyar som täcker skyn. Det kan skilja flera timmar mellan när belysningen bör tändas/släckas beroende på hur "molnigt" det är.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.