Jo, tanken har slagit mej några gånger...
De huskataloger man beställt hem och skummat igenom hittar man ju en hel del hus i som man tycker om, ända tills man ser priserna.

Då har alltså tanken funnits om man inte skulle kunna ta med sej dessa bilder till en arkitekt som i sin tur ritar upp riktiga byggritningar utifrån de, så man i sin tur kan bygga helt i lösvirke själv.

Frågan är väl om detta är lagligt? Alltså är husen från olika tillverkare copywright skyddade?

Moraliska aspekten kan vi lämna utanför nu, utan endast juridiskt.

Tack för konkreta svar!
 
Alla kopierar varandras planlösningar på den nivå de finns i reklammaterial. Produktionsritningar och liknande kan vara legalt skyddade, men dessa har du knappast tillgång till. (Teoretiskt kan en lösning mönsterskyddas, om den är fullständigt unik och skiljer sig från allt annat)

För övrigt tror jag inte heller Du lär kopiera någons ritning. Säkert drar Du bort någon decimeter här och lägger till en där, "stjäl" en lösning här och en annan där. Då är det ju inte någon kopia. Då är det Din egen lösning. (Så gör även hustillverkarna).
 
Instämmer med LennartL. Jag har sett "vårt" hus i liknande skepnader hos flera tillverkare, och nu modifierat det aningen själv så det kan knappast vara copyright på planlösningar i katalogerna, dessutom har jag aldig sett någon märkning eller något förbehåll i någon katalog att materialet ej få kopieras.

 
Copyright på en planlösning? Gud så dumt....
 
Fredrik_J skrev:
Copyright på en planlösning? Gud så dumt....

Var iofs inte planlösningen frågan gällde heller, utan hela huset i sej...
 
Fredrik_J , har du inget vettigt svar att komma med så kan du lika gärna låta bli att svara..
 
marie74 skrev:
Fredrik_J , har du inget vettigt svar att komma med så kan du lika gärna låta bli att svara..
Vad menar du?
Frågan löd om man fick tjuvtitta i huskataloger och sedan bygga ett likadant hus.
Naturligtvis måste man få det. Hustillverkarna har ju inte ensamrätt på sin planlösning eller andra bygglösningar.
Lika dumt som att det skulle vara straffbart att lacka sin bil i "Ferrariröd" nyans.
Min reaktion baseras också på att det ju är helt omöjligt för hustillverkarna att kontrollera "överträdelser" mot detta "brott". Vem är tillsynsmyndighet?
Vill man inte ha reaktioner bör man inte skriva ett inlägg. Tycker man inte om ett inlägg kan man scrolla ner så länge det inte skrivs stötande saker.

Haft en dålig dag?
 
Fredrik_J skrev:
Frågan löd om man fick tjuvtitta i huskataloger och sedan bygga ett likadant hus.
Naturligtvis måste man få det. Hustillverkarna har ju inte ensamrätt på sin planlösning eller andra bygglösningar.
I de flesta fall har du nog rätt, men om huset som helhet eller några speciella lösningar är unika kan väl handlingarna (eller åtminstone de ideer/koncept som visas i handlingarna) mycket väl omfattas av upphovsrätten.

Vad gäller "överträdelser" och "brott" kan väl bara konstateras att alla brott/förseelser inte alltid beivras...detta bör emellertid inte likställas med att det är lagligt.

Är man pragmatiskt lagt kan man å andra sidan nöja sig med att konstatera att risken för att bli fälld för brott i detta sammanhang sannolikt är försummbar...så det är bara att tuta å köra moken ;)

Alter ego
 
Frågan är inte alls dum. Visst skyddas även planlösningen av upphovsrättslagen (varför skulle den inte det?). Att man ibland utgår ifrån "modifierar" en befintlig planlösning är nog något som de flesta arkitekter ser mellan fingrarna. Om du gör stora modifieringar så kan det även bli svårt för någon att hävda att det är "stulet". Läste dock precis följande fråga och svar på Byggahus startsida under rubriken "fråga experten":

FRÅGA (2004-11-10):
Jag undrar om man får gå in på internet och ta husritningar från en leverantör och bygga med en annan? Jag har nämligen hittat ett hus hos en men fått ett bättre pris av en annan leverantör.

SVAR:
Byggnadsverk skyddas uttryckligen i upphovsrättslagens 1 §.
Alster av byggnadsverk innefattar även ritningar - förutsatt att de grundläggande skyddsförutsättningarna är uppfyllda. Upphovsrätten
till en byggnadsritning tillkommer normalt arkitekten som ritat densamma.
Högsta domstolen har i ett mål om så kallade modulhus kommit fram till att kraven för att upphovsrättsligt skydd skall föreligga är relativt lågt ställda.
Således har du att utgå ifrån att ritningarna med största sannolikhet skyddas av upphovsrätt och att du därför måste ha ett uttryckligt tillstånd för att få använda densamma från upphovsmannen. Att ritningarna finns på internet förändrar inte detta.
/Filip Rydin

Frågan är alltså i högsta grad befogad.
 
Ser man på, där kom det svart på vitt... ;)
 
Fallet med modulhus måste väl gälla någon som kopierar hus i kommersiellt syfte efter en ritning som som någon annan har framställt? Måste väl också vara själva tillverkningsmetoden och anpassning till densamma som skyddats.
Vem har egentligen rätt till planlösningen med toalett till höger i hallen??
Någon som gör anspråk på altandörr i köket? :D

Om man inte marknadsför sitt kopierade hus torde ju risken för upptäckt vara försvinnande liten.
Dock kanske det är svårt att hitta en arkitekt som kopierar olovandes....
 
Fredrik_J skrev:
Dock kanske det är svårt att hitta en arkitekt som kopierar olovandes....
Låter rimligt med tanke på att de som VERKLIGEN förlorar på aktuellt beteende är...arkitekterna! ;D
 
Visst är det så att risken för att bli upptäckt om man "kopierar" är mycket liten. Som sagt tidigare så är det även svårt att hävda att någons "lite modifierade planlösning eller byggstil/byggmetod" har sitt ursprung i någon annans planlösning. I princip är det dock inte tillåtet att t.ex. kopiera någon annans idéer och lösningar utan tillåtelse.

Pratade precis med en jobbarkompis som är patentingenjör och varumärkeskonsult och han menade att det i teorin inte är tillåtet. I praktiken är det dock oftast "tillåtet" eftersom en rättsprocess tar så lång tid att ingen orkar dra det så långt.

Om du är den som först kommer på en idé/design så kan du alltid åtminstone mönsterskydda den (t.ex. burspråk eller ryggåstak). I sverige är vi dock väldigt dåliga på att mönsterskydda design till skillnad från övriga europa (där också kopiering/plagiering ses som ett grövre brott). Om du har en speciell tillverkningsmetod som du vill skydda kan du alltid patentsöka den.

Tycker att du Fredrik raljerar lite. Självklart är det så att risken är mycket liten att någon kommer att "hänga dig" för att du tar någon annans idé, därigenom inte sagt att det är tillåtet eller att risken är noll. Tror inte att vi som konsumenter i allmänhet tänker på att företag ofta betalar stora licenspengar till varandra för att få använda idéer eller tillverkningsmetoder som någon annat företag har patent på. Vem tänker t.ex. på att alla bilföretag betalar pengar till Autoliv för att få ha Airbags i sina bilar, något som vi tar för givet??
 
Balanserat och bra inlägg Cribo!

(insåg även att en ;D smög sig in istället för en :-/ i mitt förra inlägg... ;) )
 
Jag har varit inblandad i flera juridiska tvister om plagiat och kopiering. Sanningen är att ALLA företag plankar ALLA. Vad gäller mönsterskydd måste du fylla vissa krav på NYHET och AVVIKELSE från vad som finns, för att få hållbart skydd. (Men vem som helst kan söka och betala för ett värdelöst skydd). En kunnig (och kapitalstark) motpart vet ju detta, och snor då lösningen, därför att han vet att motparten förlorar (eller går i konkurs) innan han hunnit driva processen till högsta instans. Då chansen för motparten att vinna som regel är liten blir det inga tvister.

I företagarvärlden råder djungelns lag (med den starkares rätt). Få lagar är mera lämpade för tvister än mönsterskydd. Mönsterskyddsbegreppet har vanligen endast marknadsföringsvärde, till ex tidningsartiklar, än juridiskt värde i en rättsprocess, då det ofta inte kan försvaras i en rättsprocess, om någon enligt ovan angriper det.

Det är idag nästintill omöjligt att rita ett hus utan att kopiera någon redan känd konstruktion, inkl 12-hörningar och andra vansinnigheter ;D . För de flesta tänkbara huskonstruktioner har nog tänkts fram någonstans (tror jag :)). Därför är det i princip fritt fram att kopiera alla principer. Men frågar Du ,kommer alla att hävda rättigheter de juridiskt sett inte har, eller som inte skulle hålla i en domstol.

Endast om man direkt kopierar en "detaljerad tillverkningsritning" med mängder av detaljerade mått och byggnadsdetaljer lär det bli möjligt för ritningsägaren att kräva ersättning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.