Hej

Har en grundfos UPS 20-40 F120 med tre lägen. Högst läget behövs för att det ska bli varmt i golvvärmen överallt i huset. Nackdelen är att det susar en del om pumpen i det läget och det hörs tyvärr in i sängkammaren i rummet intill. Ställer man ner hastigheten till 1 av 3 låter det inget i sängkammaren.

Vad tror ni om att sätta dit en arduino med ett servo som vrider på reglaget så att det på natten står på 1 medan det på dagen står på 3? Finns det andra billigare/smartare alternativ?

Så här ser pumpen ut:

pump.png

pump2.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Undrar om mekaniken i hastighetsväljaren på pumpen klarar ett konstant växlande ?

Alternativt men dyrare är att parallell montera två cirkulationspumpar där man med en klocka stänger av den ena nattetid.
 
Isolera pumpen kanske?
 
Lossa ledarna på omkopplaren och nyttja 3 st reläer istället för ett servo.
 
Jag tror inte heller att reglaget klarar ett konstant växlande. Om du måste ha så högt flöde så att det susar så har du troligen problem med underdimensionerade matningsledningar eller för hårt strypta golvslingor.
Det finns varvtalstyrda pumpar med nattsänkning där man kan slå på nattsänkningen via extern styrning. Men jag tror du behöver se över flödena, samt kontrollera hur rör och pump är upphängda. Sitter de fast klamrade mot en tom gipsvägg t ex?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.