Hej,

Funderar på att lägga in golvvärme på första planet i ett hur med ett plan och källare. Tänker först i första hand lägga en spårskiva på bjälklaget.

Vattenburen golvvärme på golvbjälkar med spårskiva, finns det risk för kondens under skivan?
 
  • Gilla
Dejfan
  • Laddar…
Hej,

Gäller detta även för boytan till ett hus med källare.
"Isoleringen under golvvärmen är mycket viktig för att undvika att värmen försvinner nedåt istället för uppåt. Det orsakar nämligen energiförluster och i en förlängning kan det ge fuktproblem."

Bör man ventilera under bjälklaget om man väljer att installera vattenburen på skivor. För att bli av med eventuell kondens?

Är det alltid bättre att gjuta in golvvärme slingan. Tänker att man vill ju värma ytskiktet på golvet och luften rummet, och inte en hel betongkonstruktion?
 
1. Nej det finns inte risk för kondens under skivan. Vattnet i luften kondenserar på kalla ytor, spånskivan är inte en kall yta ens när golvvärmen är avstängd utan kommer som lägst hålla rummets temperatur.
2. Vill du inte värma din källare med golvvärmen bör du ha isolering i mellanbjälklaget. Ev kan du behöva se över dimensioneringen av golvvärmen om du inte isolerar, men antagligen är detta inte ett problem. Hur fuktproblem ska uppstå i ett mellanbjälklag pga att isolering saknas är svårt att förstå.
3. Nej man behöver inte ventilera bjälklaget.
4. Nej det är inte alltid bättre att gjuta in slingan. Välj förläggningsprincip efter vad som passar vid varje tillfälle och situation.
 
Tack MathiasS, det var lite det jag misstänkte när det gäller mellanbjälklag.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.