det ska bli en bosch som tvättmaskin, men undrar hur är dem där tumlare med kondenstumlare eller Värmepumpstorktumlare ? nu vi har en kondenstumlare Electrolux som knappt torkar kläder så jag hänger kläder istället.

vi har lite problem med fukt i tvättstugan kan vara en avfuktare en bra ersättare till tumlare ? vad har ni för erfarenheter?
 
Redigerat:
Tänker du fortsätta hänga kläder är en avfuktare bra då tvätten torkar snabbare och
den avfuktar samtidigt lufen vilket gör att fuktproblemet troligtvis försvinner. Har själv avfuktare i tvättstugan kombinerat med fläkt som blåser genom tvätten och förkortar torktiden.

Fördelen med en värmepumpstumlare är att den en energisnål och inte tillför någon fukt i tvättstugan vilket kondenstumlare kan göra (brukar ofta bli lite luftläckage i kondensorpaketet).
 
En torktumlare med värmepumpsteknik ÄR en kondenstumlare.
 
Vi har både avfuktare och torktumlare, sommartid hänger vi oftast kläderna ute.
Mycke av kläderna hänger vi, bla handdukar tumlar vi oftast. Det är skönt att ha tumlare när man har barn.

Tumlaren är en kondenstumlare av värmepumpstyp, åtta kilo tvätt tar ca 90-120 min tills det blir skåptorrt (centrifugerat 1800-1000rpm).

TM och TT är båda Miele-maskiner, avfuktaren är en Mitsubishi-maskin. Alla tre funkar ypperligt.
 
Redigerat:
Just för att slippa strulet med fukt, vattenbehållare och även ventilera så valde vi en frånluftstorktumlare. Visst försvinner lite värme ut men den värmer ändå luften i tvättstugan som bidrar till snabbare torkning av den tvätt som hänger på torkställning. Kräver en frånluftsventil.
Billig och enkel uppbyggnad. Här finns en Bosch för 3000:- och i prisjämförelse mot en värmepumpstumlare så blir säkert totalkostnaden med lite värmeförlust ändå lägre under en tumlares livstid.
http://www.tretti.se/vitvaror/torktumlare-skap/franluftstumlare/bosch-wta74101sn
 
Demmpa skrev:
En torktumlare med värmepumpsteknik ÄR en kondenstumlare.
Ja, tekniskt sett så kondenseras fukten ur luften i en värmpepumpstumlare. Marknadsföringstermen kondenstumlare används fovk uteslutande för tumlare som har en enkel värmeväxlare i sig där fukten ur den använda luften fälls ut innan luften släpps ut i rummet.

I denna diskussion bör vi hålla oss till att kondenstumlare och värmepumpstumlare betyder olika saker.
 
Frånluftstorktumlare är kanske ett bra val för att slippa fukt osv, men är samtidigt sämst energimässigt då den uppvärmda fuktiga luften försvinner iväg utomhus till ingen nytta. Kondenstorktumlare oavsett teknik lämnar ju värmen kvar i huset.
 
NetNut skrev:
Frånluftstorktumlare är kanske ett bra val för att slippa fukt osv, men är samtidigt sämst energimässigt då den uppvärmda fuktiga luften försvinner iväg utomhus till ingen nytta. Kondenstorktumlare oavsett teknik lämnar ju värmen kvar i huset.
Jo, så är det. Men rent kostnadsmässigt om man jämför inköp värmepumpstumlare och en billig frånluft så gissar jag på att du aldrig kan räkna hem energibesparingen.
Och sedan förutsättningar, vi har ett hus med självdrag och tvättstuga i källaren så lite extra ventilering gör inget och sedan avges en del av värmen på vägen ut via anslutningen på 1-2 meter. Så det blir ganska varmt i tvättstugan när den går. Inga filter eller ev. tömning av vattenbehållare (ej avloppsansluten) att sköta så den är i princip underhållsfri.
 
A
Nackdelen kan ju vara att det följer med ludd ut i slangen och täpper med tiden ventilen i väggen.
Troligtvis torkar avluften tvätten snabbare och om elementet är på 1800W och det behövs 1h så blir det 2kr per tvätt under förutsättning det går hela tiden och det gör det ju inte. Men det blir nog svårt att räkna hem en kondensare.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.