Hej vi håller på att bygga ut huset och ska passa på att slänga in ett ventilations system.
Blir ett FTX byggsats kit.

På vinden (som är en kall vind) finns tjocka skivor/plankor som golv under är isoleringen.
Kan man lägga alla rör till ftx systemet på skivorna/plankorna och "BARA" borra ner till rummen under?

eller måste "golvet" upp för att lägga allt under golvet?

MVH
 
Du kan placera dina kanaler där du vill så länge som de isoleras enligt behov. Ofta på kallvind med 100mm matta (och ev kondensskydd beroende på kanaltyp)
 
B
kan du ta bort golvet och lägga ner rören så långt ner som möjligt så får du mindre temperatursänkningar inne i rören och mindre risk för kondens i dem (i frånluften), ha EJ för stora rör då flödet blir långsamt och det kommer kylas ner oavsett hur mycket isolering du har.

framförallt frånluften måste isoleras ordentligt för att undvika kondens i den.
 
Mikael_L
Det är helt OK att lägga rören ovanpå golvet.
Se bara till att isolera rören, så det inte bli kondens och energiförlust i frånluften och energiförluster på tilluften.

Under golvet får du väl också bekymmer med en massa håltagning i takstolarna?
 
B
lägger man rören på takstolarna och sen bäddar in dem i isoleringingen så blir det bra, dock bara till och från-luft. Avluft och uteluft ska EJ läggas ner i isoleringen.

klart det går bra ovanpå, men önskar man lite större dimensioner för att få mindre ljud och lägre tryckfall, samt mer möjlighet att forcera, så är kommer temperaturen i frånluften att sjunka innan den kommer till aggregatet, oavsett hur mycket isolering man har runt röret... och då är risken högre för att kondens faller ut i aggregatet i större omfattning än det klarar av.

jag fick "trimma" mitt Enervent LTR-3 genom att klistra Armaflex på väggen mellan uteluft och avluft, och det gjorde susen...
 
Se där ja. Man kan lägga rören på "golvet" Men man måste va noga med isolering.
Bäst vore om man tog bort golvet. Och lägger ner rören.

Nackdelen är att man måste borra igenom alla takstolar och förstärka upp de. sen lägga tillbaka golvet.
 
Du måste vara noga med isolering oavsett var du placerar kanalerna så där skiljer sig inte vad du måste fokusera på med placeringen. Det är rimligt enkelt att dra kanaler i vindsutrymme och isolera, går hyfsat snabbt med. Tidsåtgång att öppna golv, förstärka takstolar, packa isolering och sedan täcka kommer gissningsvis vara avsevärd.

Hur tjockt bjälklag har du? En normal FTXinstallation till ett hus idag kör vanligtvis med 160mm kanaler där du måste få upp 100mm isolering mot den kalla sidan i bjälklaget. Skulle det teoretiskt gå in?
 
Redigerat:
Oj bra fråga. Står det i org ritningarna tror du?
Är det vanlig isolering man köper? I kittet jag köper står det att isolering inte ingår. Tänkta mest på priset så man har lite koll.
 
B
Enklast är ju Alu-matta. Och då anv"bra 50mm och köra två-tre lager. Mycket enklare att jobba med än tjockare.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.