Vi ska hyra min mormors hus och nu är frågan vad vi ska betala i hyra?

Huset är ett 2-plans trähus på ca 100m2, som ligger på en mindre ort i södra Sverige. Det är i väldigt bra skick med stor trädgård och garage.

Om vi betalar driftskostnaderna (uppvärmning, sophämtning, försäkring mm) vad bör vi rimligtvis betala utöver det?

Om vi vill göra om invändigt (tapetsera, nya golv mm) - har ni något tips på hur man skulle komma fram till en bra lösning om vem som ska betala vad?

Vi vill inte köpa huset då vi inte är riktigt säkra på att det är där vi vill bo. Samtidigt vill resten av familjen gärna att det ska vara kvar "inom familjen", så vi tänkte hyra det för att "prova på" huslivet.  Men det finns inget som säger att vi inte köper huset om något år... :)
 
Hemmakatten
Detta är jättesvårt att råda om.
Men, om ni hyr huset OCH står för allt underhåll borde hyran vara riktig låg. Mend underhåll menar jag både ut- och insida.
Hyrans storlek borde naturligtvis vara jämställd med motsvarande hyra i området. Ring Hyresgästföreningen och fråga vad hyrorna ligger på i ert område.
Men tycker att eftersom ni hyr av mormor, och dessutom har för avsikt att underhålla huset så kanske hyran borde vara hälften av vad hyrorna är på orten. Ett jämförelsetal är hyraqn per kvadratmter per år för motsvarande lägenhet/hus på orten.
 
Jag ser två sorters problem.  Båda medför betydande risker för missförstånd och tvist.  

1.  Ni ska ha hyresavtal på ett egnahem, som egentligen är avsett att bebos av husets  ägare.

2.  Ni gör affärer med släktingar, och då krockar sund affärssed lätt med ioch för sig lika sund släktkänsla, så att totala slutsumman blir allt annat än sund.

Sistnämnda problemet är svårast. Att göra en affär SKA normalt ge båda parter en känsla av fördel.  Men denna känsla upplevs lätt av andra släktingar som fördelar på deras bekostnad. Tala med en antropolog om det där!   ;)

Förstnämnda problem är svårt nog. Besittningsrätten är mycket lösligare i villa än i flerbostadshus.  Beskattningen och avdragsrätten är också olika.  Flerbostadshus skrivs av enligt plan.  Vem som skottar snö och klipper gräs utanför villan kommer normalt inte i närheten av kalkyl svart på vitt.

Som "Hemmakatten" redan sagt kan Hyresgästerna berätta för er vilken bruksvärdeshyra 100 kvm lägenhet har i närmaste tätort.  Ni kan också räkna fram en kallhyra.  Men med bruksvärdet följer att ägaren också bekostar löpande byte av ytskikt och vitvaror enligt plan.  Vill hyresgästen höja bostadens standard gör han det på egen bekostnad.   Bostaden bör dessutom besiktas vid in- och utflyttning för att reglera onormalt slitage och eventuell skadegörelse.

Sluter ni ett så grundligt avtal känns det knappas längre som ni öht bodde i villa.  Och det var ju bland annat just det som ni egentligen ville prova ...
 
jen74 skrev:
Vi ska hyra min mormors hus och nu är frågan vad vi ska betala i hyra?

Om vi betalar driftskostnaderna (uppvärmning, sophämtning, försäkring mm) vad bör vi rimligtvis betala utöver det?
Om vi vill göra om invändigt (tapetsera, nya golv mm) - har ni något tips på hur man skulle komma fram till en bra lösning om vem som ska betala vad?
Om inga avundsjuka släktingar är i faggorna kan man lösa det: betala även fastighetsskatten. Finns lån på huset bör ni göra en avvägning dvs minska räntekostnaderna med den del som räntesubventioneras. Till detta står ni själva för materialkostnader för viss lämplig summa/mån jämte eget arbete för förbättringat/reparationer så att ni håller huset i samma goda skick som det nu är samt överenskommer med mormor vad ni tänker göra (det är ju ändå hennes hus) som tex måla/tapetsera/byta ut diskmaskinen etc etc. Ni sköter således huset till självkostnadspris (vet inte om det står tomt just nu).

Ska ni betala hyra måste mormor faktiskt skatta för detta vilket gör affären betydligt mer komplicerad och dyrare för alla parter.

Krasst brukar inte fastighetsägare göra någon större vinst på att hyra ut hus utanför storstadsområdet. Det väsentligaste är väl i ert fall att huset skall bebos och vårdas?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.