Hej!

Jag hoppas att ni kan hjälpa mig för det här känns som sista utvägen.
Jag har en lägenhet som är vindsetage där övervåningen är mot råvinden. Därmed är det väldigt kallt på råvinden på hösten och vintern. Det är något som inte är helt korrekt som det blir jätte, jätte kallt på som sagt hösten och vintern. Lägenheten är den enda som är på vinden, annars är det råvind med vindsförråd. Lägenheten har i vindsdelen ett sovrum med två fönster och två element och en övre hall med ett fönster och ett element. Sedan är det ett badrum och där finns endast golvvärme.

Det har gjorts värmemätningar med kamera på vår övervåning och man har sett att det är jätte kallt ifrån lister, golv, hörnor etc. Efter mätningar så har ventilationen rättats till så det är rätt. Vindsdelen har även tilläggs isolerats utifrån råvinden, runtom och på vårt lägenhetstak. Elementen har bytts ut till större och att det är nu tre "rader" istället för att de var två "rader" på ett element. (Ber om ursäkt för dåligt förklaring, kommer inte ihåg vad det heter). Dock har vi ett problem att vi måste lufta elementen jätte ofta. Vilket också är ett problem i allt det andra. Hur kan vi bevisa att vi har ett problem här? Hur många gånger ska man behöva lufta på ett år om man har lägenhet högst upp i ett hus med tre våningar?

Sedan har man även drevat under våra lister. Man tog då bort de listerna som fanns där och sedan la in en typ av ull eller vad det kan heta och sedan på med listerna tillbaka. Man gjorde detta för att det praktiskt tagit blåste in från under listerna.

De vi inte vet är hur det ser ut under vårt lägenhetsgolv. Vi vet att det ligger ex. massonitskivor under vårt trägolv men vad som ligger under det vet vi ej.

Vi vet inte var vi ska vända oss för att få hjälp. Vi har haft flera olika byggfirmor och företag som mäter/fotar värmen i vinden men vad ska vi göra för att åtgärda felet? Var ska man vända sig för att få riktig hjälp?

Gällande vårt ansvar/föreningsansvar/tidigare så behöver vi inte gå in på det. Det borde vara föreningens ansvar men de är nog precis som oss, vet inte vad man kan göra. Så om vi kan rikta in oss på hur vi löser problemet så vore det jätte bra.

Jätte tacksam för vad ni än kan komma med för tips för vi känner oss helt hjälplösa.
TACK på förhand!
 
Hej LisaLisa.

Inget enda svar på två månader?

Tyvärr har jag inget roligt svar till dig.
Det verkar vara dåligt isolerat. Antingen för lite isolering och/eller slarvigt utfört. Enda lösningen jag kan se är att öppna väggen och se hur det ser ut innanför :(

/ Fredrik
 
Är nog tyvärr så att man inte varit särskilt nogräknad när man byggt denna vindsvåning/lägenhet. Isoleringen är nog ok, men det är draget som är den stora boven. Det är alltid besvärligt att täta i efterhand, och ibland praktiskt omöjligt utan att riva det mesta.

Det gäller att försöka komma till utifrån (vinden) och täta/dreva vid golv, väggar och tak. Kan mycket väl vara så att det drar tjuvluft i mellanbjälklaget under ditt golv, kanske pga hopsjunken isolering med åren. Då måste man bryta upp det längs kanterna och fylla på med ny isolering. Det brukar räcka att göra det utefter kanterna och inte hela bjälklaget/golvet, även om det är det bästa.

Sedan är det att fortsätta att dreva/täta överallt inifrån också, dvs vägghörn, taklister, golvlister, trösklar, fönster, eluttag (inkl lamputtag) mm. Känn efter med fingrar/hand var det drar kallt nu på vintern, särskilt effektivt när det blåser ute. Täta och upprepa dragkontrollen, om och om igen tills det är tätt.

Svårt att vara konkret när man inte har en aning om hur konstruktionen ser ut...
 
Att ni får lufta era element titt som tätt låter ändå som föreningens ansvar som låter det bli luft i systemet. Ni som bor högst upp blir då lidande. De behöver ställa in systemet eller komplettera det så att ni också får värme.

Hota med att ni kommer att begära sänkt hyra eftersom ni inte får den värme som ni ska ha. Då blir det nog en reaktion. Ta reda på vad som gäller angående värme och mät. När vi bodde i lägenhet och det blev kallt en vinter kom de och sprutade fogskum runt fönster och skarvar. Först trodde de inte på att vi hade mätt upp att det var så kallt.
http://www.hyresgastforeningen.se/fraga_oss/sidor/hur-kallt-och-varmt-far-det-vara-i-lagenheten.aspx
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.