tommib
Hmmm.... Jag vill inte vara elak nu men jag tror att du tar dig vatten över huvudet om du försöker koppla ihop en sådan här skylt med 230V. Dina frågor avslöjar att du i princip saknar all bakgrundskunskap som behövs för att göra en sådan skylt på ett säkert sätt.
Om jag får föreslå ett alternativt sätt som är säkert skulle jag rekommendera följande:
Köp en LED-slinga från Jula eller Clas Ohlson eller liknande med ca 80-120 lampor. Gör din skylt i t.ex. MDF eller plyfa. Rita ut texten som du ska ha, borra sedan hål i texten där du vill ha lampor som är lika stora som diametern på lamporna i slingan. Tänk på att göra hålen så tätt att sladden mellan varje lampa räcker. Tryck igenom lamporna från slingan genom din skiva, för att se till att varje lampa sitter fast kan du klicka dit lite smältlim eller liknande på baksidan. För ytterligare finish kan du sätta en skiva bakom för att dölja kablarna och klä kanten med plåt. Glöm inte att göra ett hål i den bakre skivan för stickproppen från ljusslingan.
Detta kommer absolut inte att lysa lika starkt som om du skulle ta 25W glödlampor men det är i stort sett helt säkert så länge du inte får någon vass plåtkant som du drar av kabeln till ljusslingan mot.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Hannamarilyn skrev:
Hej, och tack för din hjälp.

Ja, tänkte mig att använda led då jag inte vill att det blir för varmt. 12V led, motsvarar det 25W lampa i ljus då?
Hur vet jag vilken transformator jag behöver, och var köper jag dem? Är det olika transformatorer till olika många lampor som gäller?

Jag har köpt lampsladd på rulle som bara har blå och brun, och inte jord med. Då kan jag väl använda jordad stickpropp, samt andra jordade delar?



Nu är det inte så att jag ska använda så många som 50 st lampor, men om det är en stor skylt så kan det komma att bli många lampor, men inte 50 dock.
Du undrar om mitt bygge tål 1250W? Vad är det som spelar in om det tåls eller inte? Materialet?
Jag tror att jag ska ha en ljusskylt i vardagsrummet eller köket, normalstort vardrum samt kök med matplats, spelar det roll alltså hur stort det är i rummet?
Om vi antar nu att du vill använda LED lampor (inte som det utmärkta förslaget om en slinga). Då får du välja typ av LED armatur efter vilken ljusstyrka du vill ha (LUMEN). LED lampor finns sedan för alla möjliga typer av drivning. Vilket gör det till en djungel även om man är skapligt kunnig på el.

En LED som alltså är ellementet som lyser, den vill ha en konstant ström, inte spänning. Därför finns det LED drivare som levererar just konstant ström, en sådan koppling skall ha seriekopplade lampor istället för parallell kopplade, samma ström skall passera igenom alla lamporna. Spänningen över lamporna blir då så hög som behövs för att driva den konstanta stömmen, ex. 350 mA genom alla lamporna. Drivern kan på så vis driva ett visst antal lampor av en given typ, varje lampa som serikopplas gör att spänningen måste ökas, drivern klarar bara en viss maximal spänning, ex. 48V.

Men det finns också LED armaturer som drivs av ex. 12V (konstant spänning), de har sedna en intern driver som ger konstant ström till själva lyselementet. Och på samma sätt driv vissa lampor med 230V. De här spänningsdrivna lamporna finns mest för att vara kompatibla med traditionella glödlampor/halogenlampor osv.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.