Hej !
Har börjat bli sugen på en rikt o kombinerad plan hyvel maskin. Tyvärr har jag ingen större verkstad med en stor tomt och altan att jobba på under tak så jag brukar flytta ut mina maskiner när det är dags att ha skoj. Därför behöver jag något "portabelt".

Projekt som jag hoppas kunna använda hyveln till är:

- Bygga ett massivt matbord i almträ. (Köper 2" virke och sågar till och hyvlar själv.)
- Nättare badrums detaljer i teak för tunn durk + hylla.
- Bygga ett "modernt 20-tals kök". Front och luckors ramar kommer vara av planhyvlad furu. Stommar dörr speglar i björkplywood o ev mdf.
- Hyvla om trallen i kärnfuru som var för taskigt hyvlad och felbehandlad med dålig såpa så den flaggar.

Vad tror ni om en sån här?
http://www.lawson-his.co.uk/metabo-hc260c-planer-and-thicknesser-240-v-p2448

Kommer den att fixa jobbet? Håller dom? Är det bökigt med kombi maskiner? Möjlighet en att få tag på reservdelar? Jag har iof inte så höga krav på att det skall gå fort när jag jobbar hellre att resultatet blir bra och att maskinen håller länge.

Budget ca 8000:-
 
Har läst på liknade frågor på forumet sett endel som förslår en äldre rikthyvel och en nyare "mobil" planhyvel är en bra
hobby kombo... bättre än förslaget på en kombo ovan? för man slipper ställa om.


Är dessa bra budget val för - 3000 på rikthyvel?

Emco rex b-20
Scheppach HM-SOLO
Inca 343.132

Kan de anses "mobila" och finns reservdelar?
Skall bäras in och ut ur en bod.

Kikar på dessa planhyvlar

Makita 2012NB
http://www.lawson-his.co.uk/makita-2012nb-thicknesser-12-2012nb-p25250

DW733
http://www.lawson-his.co.uk/dewalt-dw733-1800w-317mm-thicknesser-240-p106849

Är någon av dessa att föredra?

Och så dumbo frågan, vad skaffar man först? Planhyvel eller?

Stort tack för alla synpunkter.(y)
 
Har haft en makita 2012NB, den hyvlar riktigt fint. En Emco B20 i fint skick hyvlar också riktigt bra (det är en rikt/plan så då slipper du köpa separat planhyvel). De andra har jag inte kört i någon större utsträckning.

Du kommer att behöva både rikt och planhyvel så det är lika bra att skaffa båda samtidigt. Kanske kan det vara bra om någon kan visa dig lite hur man använder maskinerna i praktiken om du är helt ny på dem, det är lätt att skada sig allvarligt om man tänker fel.
 
Tack för inputen Daniel_N

Kanske kan det vara bra om någon kan visa dig lite hur man använder maskinerna i praktiken om du är helt ny på dem, det är lätt att skada sig allvarligt om man tänker fel.
WORD! Jag får gå ned på det lokala möbelsnickeriet och köpa någon planka och fråga lite tips, och vad jag absolut inte skall göra... finns säker på youtube också. Är det lättare att göra bort sig än på bordsågen?

EMCO:n verkar ju vara relativt frekvent på Blocket så jag antar att det en smal sak att få tag på reservdelar i Stockholms området? Vad bör man kolla på extra noga före köp? Så klart testköra. Gillar att det har vev också!

Tack igen!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.