Heeeeej alla husbyggare :)

Innan ni läser: Jag har många frågor att ställa för att förstå, då jag är jätte-amatör på detta, så att ni har det klart.

Ni har ju kunskapen som jag är ute efter, och jag skulle verkligen uppskatta om ni ville dela med er av den kunskapen till mig.
Jag kommer säkert ställa, för er, dumma frågor.:wow: :x så ha tålamod!

Jaja, till saken.
Jag vill parallellkoppla lamphållare till en och samma strömbrytare. Har många olika projekt och vill verkligen att detta blir så rätt som möjligt.
Ca 10 st Lamphållare e14 från clas ohlson: http://www.clasohlson.com/se/Lamphållare/Pr321719000

Låt säga att det är 10st lamphållare, vad för kabel behöver jag för att koppla? Vanlig sladd med fas samt nolla bara? Eller behöver man specialsladd om man ska sammankoppla extra många lampor? Kanske jag till och med ska ha jordad sladd? Och till vilken fördel?

Kan man koppla samman lampor om t.ex sladden är ojordad, sladdströmbrytaren har jordskruv samt stickproppen är ojordad? Eller ska man hålla sig till jordad eller ojordad?
MÅNGA FRÅGOR...JAG VET, MEN BEHÖVER INFORMATION :wow: :D

När jag nu ska koppla samman dessa 10 lamphållare, vad är det som bestämmer att jag behöver en sådan där "sockerbit/motstånd/ eller vad det heter"? Är det kraften i själva klotlampornas totala summa som bestämmer att jag överskrider gränsen för spänning, som gör att jag behöver en sådant "motstånd/sockerbit"?
Och VAD är det som jag inte får uppnå till? Har läst på lite grann och man verkar inte få komma över 230V-som då är standard. Om jag överskrider 230V då, då måste jag alltså ha denna sockerbit? Vad gör jag lixom när toppen är nådd?

Jag behöver gärna extra utförliga beskrivningar för att det ska bli rätt i mitt huvve ;)

Såååå, nu har jag vräkt ur mig de frågor jag haft inom mig :)

TACK på förhand för att du läst igenom mina funderingar samt vill ge mig en hjälpande hand :wow: (y)
 
  • luz.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • lath-lights1.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • mediterranean-.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Totte_S
Här kommer ett försök att ge dig lite klarhet.

Räkna först: Om varje lampa är på 40 watt så blir det på 10 lampor 400 watt. I de flesta normala fall är det inget problem. Det är säkringen, proppen, som sätter gränsen. En vanlig säkring på 10 ampere klarar ca 2300 watt innan den går sönder.

Sladd ska du ha vanlig lampsladd anpassad för 230 volt. Finns rund eller oval o en del textilklädda.
Vanligtvis i rum som inte är dusch o bad brukar klarar man sig med sladd med två ledare i, oftast blå och brun.

Du sätter en sladd i varje lamphållare. Du har sedan totalt 10 blå och 10 bruna. Dessa ska kopplas ihop på ett bra sätt, alla blå för sig, alla bruna för sig, och helst kopplas vidare till en lampkontakt, en sån där liten rund som är platt på en sida, som du sedan pluggar in i takkontakten.
Någon annan har säkert bra tips på hur det går till. Svårt när man inte vet exakt hur du tänker resultatet.

Så nu kommer någon annan säkert både fylla på och även rätta mig. ;-)
 
Redigerat:
Du får inte blanda jordat och ojordat i en installation. Du klarar 10 lampor med god marginal om använder vanlig lampsladd. Tänk på att ordna riktig dragavlastning.

Jag hoppas att jag inte matar trollen nu.
 
Åh, tusen tack för era svar!! Toppenbra!

Detta är en lampa som jag ska ha väggkontakt på.

Så det är alltså WATT jag ska räkna i för varje lampa jag väljer att ha i? Inte volt eller nåt annat konstigt?
Och när det uppnår 2300W på säkringen så måste jag ha något som balanserar strömmen menar du? Även om lampan ska sättas i vägguttaget, och inte i taket?
Tänkte om det är skillnad på om man ska koppla lampor i tak respektive vägg?
Varför bara blå och brun i lampsladden, och inte en jordad också? Är inte jordat bäst för säkerheten?

Jag ska inte blanda jordade delar med ojordade delar till en lampa- uppfattat! :)
Vad är då dragavlastning?
Samt kan jag ha 20 lampor eller fler tills ...vadå...?

Tack för ert tålamod och bra förklaringar :D
 
Totte_S
Försöker du ha för många lampor eller för starka lampor så kommer proppen gå sönder och det blir svart. Du kan inte själv på ett enkelt sätt undvika det, utan då krävs mer.omfattande ändringar av elen, och det ska du inte göra själv. I vanliga fall har man en propp i ett rum för vägguttag och lamputtag. Sammanlagt på alla dessa uttag kan dU inte koppla in och använda mer än proppen tål. Tex en 10 ampere propp tål 57 st 40 watts lampor, men då får du inte ha någonting annat inkopplat i hela rummet.

Volt watt och ampere heter enheterna som du mäter spänning U, effekt W och ström I, i. De hänger ihop enligt Ohms lag. P=U*I tex.
Googla den, det är enkelt att räkna på.

Dragavlasting är att man ser till att tex lampan kan hänga i sladden utan att själva koppartråden i anslutningen utsätts för drag. På lamphållare brukar det finnas en liten skruv i plast som gör detta. I kontakter är det ofta en liten plastflärp som klämmer utanpå sladden med hjälp av två skruvar.
 
Du kan ha hur många lampor du vill så länge du håller dig inom vad säkringen klarar. Ska du ha 20lampor så får dom vara på max 115w/styck om uttaget är säkrat med 10A.
Ska du använda europakontakt så får dom vara på max 28,5w eftersom den stickkontakten bara är godkänd för 2,5A.
 
Okej. Tack för svaren :)

Så det har med propparna att göra. Om man har för många lampor som är starka i ett vardagsrum t.ex, så "går" proppen och man måste sätta i en ny? Kan man använda proppar som då är högre än t.ex 10 ampere, för att då kunna ha fler lampor på?

Stickkontakten, den man stoppar i väggen alltså, tål bara 28,5 watt, hur ska jag göra då?

Ett av mina projekt är att svetsa en skylt till mig själv samt till min syster, och på skylten ska det vara många lampor på, se bilderna.
6913590415_b10df27959.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

102054.324638.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

il_fullxfull.298912740.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Nja 2,5 A * 240 volt = Ca 600 watt...
 
Jag ska lågwattare. 25w per lampa, det är lagom, ca 230 lumen. Kan kanske komma att använda led lampor.

Denna vackra teckning, är det alltså så enkelt jag kan koppla, utan att ha något sådant där motstånd/resistor eller vad det heter, alls?
parallellkoppling.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Och på frågan om du kan sätta i en större propp. Nej, då måste du även ha grövre ledningar från centralen. Annars är det risk att trådarna i kabeln börjar lysa starkare än dina lampor, och huset brinner ned.

men visst kan man tänka sig kraftigare kablar från centralen, och därmed större säkring. Men då är vi inne på lite mer avancerat elarbete än att bygga en stor armatur.
 
Tack! Ska absolut kolla in den tråden.

Okej, då vet jag, och jag ville bara veta om det var så att man bara sätter in en starkare propp, men icke, tack för svaret.

Då är det väl bara för mig att kika i mitt proppskåp hemma för att se hur många ampere det sitter i det rummet som jag ska ha lampan.

Mitt kopplingsschema jag visade innan, är det ok?

Det sades ju att jag kunde ha ca 50 st glödlampor på en 10ampere säkring i ett rum, då behöver jag nog inte oroa mig för att det blir för hög belastning då jag ska ha lågwattare.
 
tommib
Hej!

Kul projekt, men med tanke på din kunskapsnivå vore det kanske smartare att bygga detta med 12V LED. Då kopplar du en transformator före och jobbar med en spänning som inte dödar/skadar dig eller någon annan vid fel.

För att ändå svara på en del annat:
Ditt kopplingschema är fel vid sista lampan, där du gör en slinga. Du ska parallellkoppla samtliga lampsocklar. Om du kopplar med vanlig lampsladd ska du alltså koppla brun-brun och blå-blå hela vägen och aldrig koppla olika färger till samma anslutningspunkt.
Dragavlastning är något som gör att kabeln inte rycks loss från sina anslutningspunkter om man drar i den. Om du öppnar en lamppropp eller stickpropp för sladdanslutning ser du dragavlastningen som en liten plastbit som klämmer över sladden där den går in i stickproppen, innan den delar upp sig i blå, brun och kanske grön/gul och går in i de olika stiften. Beroende på om kablarna går att komma åt eller inte eller om det finns risk för drag så måste du göra detta antingen på sladden som kommer ut ur din skylt eller vid varje lampsockel.
Om du bygger ditt projekt av metall eller har beröringsbara metalldelar någonstans på höljet som riskerar att komma i kontakt med en kabel inne i projektet ska du jorda alla beröringsbara metalldelar. Då måste du också använda jordad stickpropp och alltid sätta den i ett jordat uttag. Annars är det rejält farligt.

Tänk också på att ca 50 glödlampor, även om de bara är på 25W styck, utvecklar en totaleffekt på 1250W. Detta är motsvarande en spisplatta på max. Tål det som du bygger dessa temperaturer? Hur stort är rummet där detta ska sitta?


Som jag skrev i början rekommenderar jag starkt att du bygger ditt projekt med 12V lampor och en transformator av lämplig sort för att undvika fara för dig och andra.

Lycka till med projektet!
 
  • Gilla
Hannamarilyn och 1 till
  • Laddar…
Hej, och tack för din hjälp.

Ja, tänkte mig att använda led då jag inte vill att det blir för varmt. 12V led, motsvarar det 25W lampa i ljus då?
Hur vet jag vilken transformator jag behöver, och var köper jag dem? Är det olika transformatorer till olika många lampor som gäller?

Jag har köpt lampsladd på rulle som bara har blå och brun, och inte jord med. Då kan jag väl använda jordad stickpropp, samt andra jordade delar?

Jag har bestämt att använda trä som botten, och metallmaterial på sidorna av en sådan ljusskylt som jag ska göra, då går det väl bra att inte jorda alla metalldelar?

Mitt kopplingsschema alltså, ska jag ta bort den sista slingan där, sedan är den korrekt?
Och transformatorn, ska den finnas mellan stickproppen och den första lampan? Eller finns det transformatorer som har en stickpropp i sig som en del ljusslingor brukar ha?

TUUUUUSEN FRÅGOR....men är så tacksam för all hjälp jag kan få :)

Nu är det inte så att jag ska använda så många som 50 st lampor, men om det är en stor skylt så kan det komma att bli många lampor, men inte 50 dock.
Du undrar om mitt bygge tål 1250W? Vad är det som spelar in om det tåls eller inte? Materialet?
Jag tror att jag ska ha en ljusskylt i vardagsrummet eller köket, normalstort vardrum samt kök med matplats, spelar det roll alltså hur stort det är i rummet?

En sista fråga: kan man köpa el material ifrån Storbritannien? Tänker mest på att köpa lamphållare därifrån? Men vad jag förstått så använder vi samma prylar inom EU.

Taaaaack på förhand för hjälpen :D :D :D :D
 
Bara så att du är medveten, man använder INTE samma material inom EU utan det är olika i olika länder OCH bara för att nått är godkänt i ett EU land är det inte säkert att man tillåter samma sak i ett annat EU land.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.