Jag och frugan går i husbyggartankar. Vi bor redan i ett hus men känns som att de kommer i slutändan bli dyrare att fixa det här huset än att bygga ett nytt plus att vi har en liten dröm om att bo i ett timmerhus.

Innan vi kastar oss in i det hela så vill man ju försöka upprätta någon sorts budget. Har lite problem att räkna ut hur mycket timmer vi kommer att behöva.

Hur många kubik timmer går det åt för ca 100 kvm? Värt att tillägga att vi är intresserad av 8" då vi vill ha timmerväggen synlig och då verkar den tjockleken vara kravet.
Vart köper man billigast timmer? Såga och fräsa kommer jag att ha möjlighet att göra själv.

Har läst att de är knepigt att få igenom bygglovet till ett timmerhus pga energivärdena? Någon som har erfarenhet och några bra argument som man kan använda?
 
Vi har fått bygglov på timmerhus, men då behövde vi lägga till isolering också ca 200 mm + 134 mm lamelltimmer. Då vart det på gränsen för att vara ok i Stockholm och räknas som eluppvärmt, 55 kWh/m2 år. Har man inte eluppvärmt är det 90 kwh/m2 år som gäller här nere. I Västerbotten kan det vara lite andra siffror som gäller. Bäst är kanske att utgå ifrån vad ni vill ha för uppvärmning och då vet ni vilket energivärde ni måste träffa och sen räkna därifrån bakåt. Sen kommer staten och ändrar värdena för att ställa till det :)

Vårt hus hamnar på ca 350 m2 timmerväggar på totalt ca 25 ton. Dock är det färdigsågat lamelltimmer! Det är ett tvåvåningshus på 145 m2.
 
Boken "Från stock till stuga" av Sven-Gunnar Håkansson verkar vara en bra "manual" för timmerhusbygget.
http://www.adlibris.com/se/bok/fran-stock-till-stuga-9789153438380
Sidan 30 har en liten beskrivning av åtgång.
På sidan 400 startar kapitlet "Timmerhuset ur värmesynnpunkt".
Fast det bästa är kanske att försöka få kontakt med någon som jobbar eller har jobbat med timmerhus och få möjligheten att fråga och fråga om.
Har du tur får du bra kontakt så att personen i fråga blir nyfiken och hälsar på och ger tips på plats.
Det finns ju trots allt några som gärna hjälper till och delar med sig även om man ibland önskar sig att det fanns fler.
Det verkar vara bra med mycket erfarenhet om timmerkvalitét m.m.
Så du får tips om bra saker att tänka på.
http://www.timrahus.se/ finns också där man kan ställa frågor i forumen även om det inte verkar vara någon sprudlande aktivitet där men dom har ju bosatt sig på FaceBook också https://www.facebook.com/TimraHus.se så där kan det vara bättre aktivitet.
Jag gick in innan FB perioden och har bara gjort sporadiska sökningar på timrahus.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.