Min grannes Hantverkare har bilat igenom taket och betong har rasat ner på badkar och toalett och orsakat hack och repor på vårt nyrenoverade badrum. De har erkänt sitt misstag och säger att de ska åtgärda hålet i taket.

Hur gör jag för att även få ersättning för badkaret? (som är inkaklat och för att få ut det måste man ta loss både toasits och tvättställ så det är en omfattande procedur).

Jag är även orolig för säkerheten under hålet. Det känns som att det är svårt att få betong att fästa i ett konkavt hål i taken. Jag vil inte att det aka komma någon lekman och kladda i lite spackel. Jag har två barn som gillar att bafa och ett ras skulle kunna vara dödligt.
Hur säkerställer jag att reparationen blir rintig och säker?

Tacksam för hjälp. /PB
 
Redigerat:
Stämpla upp under hålet och gjuta igen ovanifrån. Sedan spackla ditt innertak o måla så blir det som nytt.
Ang badkaret så är det deras problem om jag ska vara
Ärlig. Inga skador ska vara kvar och inga skador på kaklet. Var noga om de ska kakla om Runt badkaret att det blir rätt nyans/bränning alt en som du är nöjd med, eller någon annan typ som kontrast.
 
Det finns en princip inom skadeståndsrätten som säger "Man får ta den skadelidande som man finner honom". Att det blir oväntat dyrt ska alltså inte påverka din rätt att få allting ersatt av bolaget som orsakade skadan. (Observera att du inte har någon omedelbar rätt att rikta krav mot grannen, även om grannen har anlitat bolaget.)

Om din oro för ras är befogad (det vet jag inte) bör du även kunna få en besiktning ersatt av hantverkarna.
 
Anmäl direkt till ditt försäkringsbolag så att du får hjälp av dom att driva skadeståndet mot firman.

Firman i sin tur har normalt en ansvarsförsäkring som täcker deras kostnader så du skall absolut inte acceptera något annat än full ersättning för dina skador.

Det är inte ovanligt att detta händer vid byte av golvbrunn och seriösa firmor brukar alltid informera boende under och se till att man täcker underliggande lägenhet med skyddspapp/masonit om man misstänker att saker kan skadas.

Att gjuta igen så det håller är inga större problem.
 
Redigerat:
O
Jag är ganska övertygad om att du inte behöver vara orolig för ras... Inte av den anledningen... Nu borde de dessutom ha bilat klart så du behöver inte oroa dig för att få mer puts i huvudet när du badar....
 
Tack för synpunkter.
Jag tror att de behöver bila lite mer för jag vet att de ska flytta ett avlopp.
(vilket får mig att undra varför de nödvändigtvis var tvungna att ta bort hela den gamla gjutjärnskoppen?)
det gamla avloppen låg väl ett par centimeter ovanför vårt tak. När vi renoverade vårt badrum så sågade vi borde den och det är jag väldigt glad över nu.
 
Se till att fotodokumentera allting och så får de göra de åtgärder som krävs för att ni ska gå skadelösa ur det hela.

Någon rasrisk är det knappast, men se upp så att de inte skadar tätskikten om de byter några plattor i golvet eller på väggarna. Bäst är ju om de inte gör det eftersom du då riskerar att få nyansskillnader, såvida du inte varit förutseende och sparat några kakel- och klinkerplattor.

Jag råkade själv ut för detta när jag renoverade ett badrum i mitt hus. Hantverkaren gjöt då igen hålet och sen spacklade jag igen och målade det i takets färg och nu syns ingenting. Det var inga konstigheter och tog inte speciellt lång tid.
 
jadå, taket kommer att bli fint igen. men badkaret har fåt jack i sig. Att ta ut badkaret är inte särkilt enkelt. Litet badrum som vi nyrenoverade för tre år sedan. Inkaklat badkar som¨precis gick in. Om man ska ta ut och byta det så måste toalettstol, tvättställ. kakel runtom och framför badkaret tas loss. Jag gissar att det kommer att bli någon form av medling om det inte lyckas reparera jacken och reporna på något sätt.

Det är ett plastbadkar så jag tror inte ens att det går att emaljera om?
 
Det kanske går att såga badkaret i bitar på plats och ersätta med ett badkar som faktiskt går att få in? Plus en packe tröstesedlar i handen på dig :). Ni kanske kan hitta en lösning som är billigare för bolaget, och bättre för dig jämfört med ett nytt badkar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.