E
Skrivet av: proffset

Det handlar inte bara om Attefallshus, utan även 15 kvadratmers utbyggnad av fastigheten tillåts. Även om det strider mot detaljplanen... dock; detaljplanen får endast överskridas med 15 procent. Alltså; är huset redan för stort gent emot detalplanen, så kan du glömma utbyggnad!

Synd att det inte finns info om detta någonstans på nätet! Men det är kanske meningen att byggena skall kuppas igenom framöver. Grannar saknar laglig rätt att överklaga!

Observera att denna lag står inte bara Alliansen bakom, utan samtliga socialdemokrater stödde förslaget i riksdagen. (med något undantag)
 
E
Skrivet av: proffset

Angående att "Inreda en till bostad i huset" och "bygga två takkupor"
Bärande stomme (tex takstolar) får inte ändras!

Vore bra om ByggaHus gjorde en djupare analys av nya lagen!
 
E
Skrivet av: R Garneij

Får man även bygga ut ett förråd med 15 kvadratmeter utan bygglov?
 
G
Tips att Förenkla bygglov

Bästa sättet är att maila o ringa politiker på riksnivå, det är endast dem på högre nivå som man kan påverka själva lagstiftningen.

Man ringer upp och pratar med dem och ger tips på förslag till förenklingar.

Kan även be dem att skriva en motion ett utlåtande om vad som du tycker bör förenklas i lagen som inte har gått att tillämpa det skickas sedan till lagrådet.

Det kan vara att bygga vid vatten då är det bra att så många som möjligt ringer o mailar till strandskyddsdelegationen och trycker på för att få en enklare lagstiftning.

Det kan alla göra. Ju fler det är som påverkar en krånglig lag desto bättre, då är beslutsfattarna tvungna att ändra lagen. Viktigt att utnyttja demokratin.

Bara googla runt på politiker på rikskansliet o skickar sina idéer. Vill man inte prata då mailar man förslag bara. Eller synpunkter på vad som kan göra bättre. Kan påverka mer än du tror.
 
Får man endast göra en eller flera/alla av dessa punkter?

1. Bygga ett komplementbostadshus på 25 kvm
2.Bygga till huset med 15 kvm
3. Bygga två takkupor
4. Inreda en till bostad i huset
 
G
Får man bygga till 15 kvm om året?
 
gäst skrev:
Får man bygga till 15 kvm om året?
Tillbyggnad max 15 kvadratmeter

Du som har ett en- och tvåbostadshus får göra högst en tillbyggnad med en bruttoarea på maximalt 15 kvadratmeter. Tillbyggnaden får inte bli högre än det befintliga bostadshusets taknockshöjd. Innan du börjar bygga måste du göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked.

Från Boverket.
 
Räknas ett uterum som en tillbyggnad om det då är 15m2 eller mindre? Dvs klarar man sig utan bygglov och endast med bygganmälan?
 
Ramnemark skrev:
Räknas ett uterum som en tillbyggnad om det då är 15m2 eller mindre? Dvs klarar man sig utan bygglov och endast med bygganmälan?
Yes!
 
  • Gilla
Ramnemark
  • Laddar…
Livet blev lite enklare nu :). En annan liten fråga i samma kategori. Vi har en altan där trallen, som står på betongpelare, går ut 3 m från huset. Taket på huset går ut 2 m över altanen. Om man skulle bygga ut taket 1 m så de livar med trallen och sedan bygga väggar där räcket är nu så man kan glasa in halva altanen och få ett uterum, är det då en tillbyggnad? Vad räknas som bef. yta? Golv eller tak?

image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.