Jag ser Rotex som renoveringsmaskin där man vill avverka och få bort gammalt lack och liknande på plats, det blir ändå aldrig riktigt bra som att tillverka från grunden så ETS kan vara fel maskin, den ser jag som en finsnickerimaskin. När man däremot snickrar nytt och har möjlighet att finslipa innan montering är den nog oumbärlig. Det är min åsikt utan att äga en ETS så andra kanske tycker annorlunda. Ägde dock en ETS 125 tidigare innan Rotex 150 och 90 införskaffades, men kan inte säga att jag saknar den.
 
Redigerat:
Du ser inte 5mm-rörelsen som ett hinder för en riktigt fin yta givet rätt kornstorlek på pappret?
 
Jag tror på ETS EC, mest för att jag har svårt att finslipa med min RO125. 150:an kan vara bättre. ETS (utan EC) är en mycket trevlig maskin.
 
Skulle du använda ETS eller ETS EC för grovjobben jag har, trappan och balkongerna?
 
Det ska bli spännande att få höra hur det slutar. Själv har jag bara gissningar, teorier och spekulationer att komma med, och det verkar du klara bra själv. Inte illa menat, bara igenkännande.
 
Det självklara valet är en exenterslip den slipar snabbare och bättre än en vanlig skakslip som bara gör runda ringar.

Vilken modell är en smak sak. Rotexmodell finns flera tillverkare är en grym maskin avverkar galet bra och finslipar galet bra. Nackdelen med den är att den är tung om man skall slipa på en vertikal yta och väldigt många upplever den svår styrd dvs den gör lite som den vill har en lång inlärningstid för en del.

Sliprörelsens storlek 2 3 5 7 mm eller ännu större har betydelse i industrisamanhang där tid är en faktor och även ytkrav.
På trä är det mycket svårare att se sliprosor än på en yta som är målad. När man sprutar färg är den ganska tunn jämfört med färg man penslar/rollar så där har sliprörelsens storlek betydelse desto mindre rörelse ju tätare blir det mellan ringarna. Har man en maskin med stor sliprörelse så tar det lite längre tid att få samma resultat.

Använder själv en rotex och har aldrig reflekterat över att den skulle ha stor sliprörelse utan den gör alt slipjobb från grovt till polering av pianoglans ytor. Är det då den perfekta slipmaskinen Nej men den kan väldigt mycket. Det bästa är separata maskiner.

Att välja mellan ets eller ets ec är bara en fråga om hur mycket pengar du vill spendera för båda gör exakt samma jobb på samma tid. Att ec är lättare kan kanske vara bra på stående ytor men det är inte så att du står där hela dagar 5 dagar i veckan.

Pär
 
  • Gilla
Herr Hysteres
  • Laddar…
Tack Pär.

Vilken betydelse har varvtalet för resultatet? Noterar att RO150 varvar upp till 6800 rpm i excenterläge medan ETS-modellerna börjar på 6000 rpm och går upp till 10000 rpm som högst.
 
Enkelt uttryckt så ger ett högre varvtal ett finare resultat och en högre avverkning. Precis som att en mindre sliprörelse ger kortare mellan reporna ger en högre hastighet att det blir fler repor (och alltså ännu kortare avstånd) på samma tid. Högre avverkning gäller enbart om maskinen orkar hålla upp varvtalet när avverkningen är hög. Rotexen har längre varvtal man avverkar ändå mer (i båda lägena, låt vara att det nog är rätt marginellt i finslipläget) än ETSen gör. Jag kör nästan alltid ETS på full fart på plana ytor. Lägre fart vid små kanter, tunnt fanér eller andra ställen där det lätt blir för mycket slipeffekt annars. När du slipar tex plast behöver du ofta ställa ner varvtalet för att det ska slipas bort och inte smälta iväg.

Med det sagt är resonemanget ovan kring finish/repor vid olika varvtal ganska teoretisk och i verkligenheten är det mycket viktigare med rätt slipteknik, bra virke, bra slippapper (och rätt grovlek) än exakt rpm. En av anledningarna till att en ETS är bättre är rotex för finslipning är att den är lättare att hålla - en fördel som inte syns så lätt i de tekniska specarna men märks tydligt på tiden det tar att lära sig få till bra slutresultat.
 
  • Gilla
pär h
  • Laddar…
Det Daniel_N säger stämmer bra. Rotex har ergonomi som en vinkelslip. Den är i grunden en vinkelslip också.
För mig som slipat mycket betong med betongslip (flerstegsslipning) och bearbetat mycket metall (slipning, kapning, polering m.m.) med traditionell vinkelslip så har jag inga problem med att få Rotex att uppföra sig som jag vill.
Så jag vet inte om just jag skulle få bättre resultat med ETS, men ibland känns det rätt tröttsamt att hålla Rotex på vertikala ytor eller över huvudet, t.ex. taket, redan efter 20 min tröttnar jag och växlar mellan annat att göra undertiden. Bara den anledningen är orsaken till att inköpslistan är en rad längre nu.
 
mattiasp skrev:
Det ska bli spännande att få höra hur det slutar.
Det har varit mycket bra information i tråden så jag börjar snart känna mig beslutsfähig. Tack alla som tagit sig tid.

Min slutsats är att skall jag lägga 5000 kronor på en 150mm-maskin så är Rotex 150 rätt val. Jag ser inte tillräckligt med ytterligare användning för en ETS 150/3 (EC eller inte) för att motivera kostnaden. Frustrerande nog känner jag på samma gång att en RO150 inte är vad jag behöver nu. Efter några pass till med 1.5 kg RO90 och slipkloss har jag konstaterat att det är för mycket vertikala ytor och konstiga arbetsställningar för att tanken på att stå med 2.3 kg RO150 skall vara tilltalande. Så, jag vill för det här garderobsjobbet trots allt ha en lätt(are) enhandsmaskin så man kan slipa med en hand och kontinuerligt känna på ytan med den andra. Systemet inklusive slippapper 120/180/240/320/400 (typ) får kosta upp till 2000 kronor och skall gå att köra med dammsugare.

Jag ser att Makita BO5031 och BO5041 båda kan köpas för under 1100 kronor hos Verkter och de verkar enligt tråden här gå att köra med dammis. Såvitt jag förstår passar t ex Bosch vanliga 8-hålspapper bra till Makita och de går väl att köpa i varierande förpackningsstorlek på vilken Bauhaus som helst. Låter prisvärt enligt mig - vad säger juryn?
 
För de få som ännu inte tröttnat på mina ändlösa analyser kan jag berätta att jag i slutändan droppade enhandskravet och beställde en GEX 125-150 från Prishammeren. Det verkar vara en trevlig mellanprismaskin som kan göra både det ena och det andra. Vem vet, den kanske till och med klarar av några av de saker jag skulle ha RO150 till.

God Jul på er allihopa!

HH
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.