Bob_the_builder
I många fall går det att sätta igång de processer du nämner parallellt. I vårt fall fanns redan förhandsbesked. Det vi började med var att skriva köpeavtal med markägaren. I avtalet hänvisade vi helt enkelt till en karta där den blivande tomten var inritad. Nästa steg var att söka bygglov (med motsvarande, tillfälliga karta som grund) och samtidigt begära avstyckning. När bygglovet sedan kom var inte marken färdigavstyckad, men det gjorde inget. Byggnadsnämnden bryr sig egentligen inte om vem som äger fastigheten du bygger på.

Det är bara att köra på. Lycka till!
 
Vi hade precis samma förutsättningar som du, mao tomten ej avstyckad, dock fanns ett förhandsbesked.
Det har precis tagit oss 13 månader från köpeavtal på tomten till inflyttning.

I början kändes det som allting tog en evinnerlig tid, spec avstyckning, bygglov, nybyggnkarta osv.
Såhär i efterhand var det inte så lång tid trots allt.

Man är ju så ivrig i början, men man kan utnyttja tiden till att i lugn och ro kolla på alla tillval ex, olika golv, hur vill man ha kök badrum m.m.
Man hinner ändra sig många ggr innan "det sitter".

Ett tips, kolla detaljplaneringen på stadsbyggn.kontoret för områder på ett tidigt stadim, så det inte finns restrektioner för vad ni får bygga, så det inte blir en besvikelse om ni tänkt något speciellt hus.

Det är mycket i början, men det är värt allt väntande.
Lycka Till!!
 
Vi gjorde såhär; tittade ut en bit mark vi ville köpa och fick löfte av ägaren om att göra en tomt där.
Ritade ett hus vi ville ha, skickade in bygglov (alltså inte förhandsbesked utan bygglov direkt...en liten chansning) och väntade. 5 mån senare var bygglov klart.
Då styckade vi av tomten. Detta tog ytterligare 4-5 månader, men vi började bygga innan tomten var klar. Vad som sköt fram byggandet lite också var att vi från början inte fick godkänt för trekammarbrunn utan bara för tank, men vi gav oss inte utan letade i omgivningarna efter en bra plats för infiltration och hittade efter 2 månaders grävning en plats som 'dög'. Från det att vi började rita huset och diskutera tomt tills vi kom igång att bygga tog det nästan exakt ett år.

Mycket gör man som sagt parallellt. Det är otaliga myndigheter och många lustiga åsikter och regler man ska 'slåss' mot innan man kommit så långt att man kan bygga. (bygglov, vatten å avlopp, försäkringar, byggkreditiv, grävningar, el och telefon osv osv...)
Vi gör allting själva (utom grävning och vvs) och det är urtråkigt med alla papper och myndigheter innan man kommer igång att bygga, men sedan är ju det mesta klart och man kan 'hålla på' med sitt hus som man vill.

Jag tyckte att det var tufft innan vi hade besked och allt var klart för bygge, men idag är jag glad att vi stod på oss och fortsatte även om själva byggarbetet är ännu mer slitsamt för både kropp och själ men i gengäld BETYDLIGT roligare. Men man ska nog vara väldigt klar över att man verkligen, verkligen vill bygga innan man ger sig på att göra det själv.

Grunden tog ca 2-3 veckor från början av grävning till gjutning av platta. Nu har det gått nästan exakt tre månader sen vi började bygga och vi har utsidan 'tät' förutom dörrar och fönster som ska in nu, och det är i stort sett jag och min sambo som har byggt allting själva förutom några moment där vi haft hjälp av släkt och vänner (takläggning, målning av fasad).
Vi räknar med att flytta in till jul och att ha huset klart i mars så att vi kan lägga lånen då.

Ge inte upp , men förbered er på mycket jobb och lycka till!
 
Hemmakatten
Jag tror absolut att man INTE skall vara "lite fräck". Det kan betyda att man absolut inte får bygglov, man måste riva det man byggt och att man får en mkt stor straffavgift.

Att dessutom säga att man "ska ge järnet" i er situation låter mkt orimligt och orealistiskt. Med en liten ger en person "järnet" på ½-tid max (förutsatt att man inte jobbar heltid)!. Att dessutom få ytterligare ett barn till och samtidigt "ge järnet" hänger inte ihop! Hur många hundra/tusen timmar har ni räknat med att lägga ned på huset? Jag garanterar att tusen inte är en fantasifull, utan tvärtom en mkt realistisk bedömning.

Helt overkliga drömmar! Fundera istället på att köpa ett hus på totalentreprenad. Det blir nog jobbigt ändå.
 
Vi köpte vårt hus på totalentreprenad, och det kan jag säga, att det är nog så mycket att stå i.
Vi har målat utsidan själva endast, vilket gott och väl räckte ur tidsperspektiv för attt hinna göra det.

Jobbar man båda och har ett barn, ja då är tiden liksom något begränsad.

Tänk också på, att det ska vara kul under tiden och inte ett enda kämpande under så lång tid.
Från kontraktskrivande på tomt och till inflyttning, har det alltså tagit oss 13 månader, och då har vi byggt ett hus på totalentreprenad inkl markarbete.
Trots detta har det varit fullt av beslut under vägen som är nog så tidskrävande.

Jag vill inte avskräcka er, men kalkylera på vilken tid ni har att lägga ner under kommande året, kan ni få hjälp med barnvakt tex,har ni schyssta kompisar/familj som kan hjälpa er osv.

Myran
 
Bör tilläggas....vi har en dotter som e tolv år och alltså inga småbarn, dessutom har jag själv tagit tjänstledigt i sex månader och min sambo jobbar i ca två dygn i veckan och är ledig resten...detta gör att vi får väldigt mycket tid att jobba på huset.
Snittiden ligger nog på 8-10 timmar per dag ca 6 dar i veckan!
Bygga innan avstyckningen är klar ska inte vara något problem, men att bygga innan bygglovet är klart ska man absolut inte göra!
 
Låt det ta tid.

Vi sökte förhansbesked för ett år sedan.
Som blev försenat för att miljökontoret skulle säga sitt...

Sen ägnade vi nästan ett år att välja hus.
När vi skrivit på huset sökte vi bygglov.
Som blev försenat för att miljökontoret skulle säga sitt...

När vi fått vårt bygglov sökte vi om avstyckning.
Som skulle ta 16 veckor att behandla............

Så då stod vi plötsligt i en situation där vi riskerade en försening av byggstarten pga banken inte kunde bevilja kreditivet innan avstyckningen var klar.

Och fortfarande väntar vi på att miljökontoret skall ge slutgiltigt besked om avloppslösningen.

Men trots allt; vårt hus står på plats, vi flyttar in innan jul och det extra året mot ursprunglig planering gör att vi får ett hus som bättre passar våra behov, till ett lägre pris.

Tror just den bästa lösningen är att först hitta tomten och sätta igång byråkratin för att sedan i lugn och ro välja hus är den bästa lösningen.

Klart ni skall bygga!
 
Hemmakatten
Håller med Jerker. :) Låt det ta tid! Detta under förutsättning att ni har råd att finansiera tomten och dess kringkostnader under tiden.
Vi var/är i precis samma sits som ni. Såg en tomt i oktober förra året. Köpte den i december efter en massa "research" hos kommun, vägverk, lantmäteri, grannar mm. Nu är allt pappersarbete avklarat, väg och VA anlagd, gammal sjöbod riven, grund schaktad för och nu i höst börjar själva bygget. Senast i april nästa år flyttar vi in.
Fördelen med att det tar tid är att man lär känna tomten, lösningar man såg som självklara tidigare har blivit till andra lösningar, nya möjligheter och idéer dyker upp.

Men det är helt klart att det kostar ganska mycket pengar innan man kan sätta i gång och bygga. Förutom de avgifter du nämnde (som jag ändå tycker är ganska låga), så tillkommer lantmäterikostnader (om inte säljaren betalar dessa), kostnader för el och VA, projekteringskostnader, lagfartskostnader, ev. låne- och pantbrevskostnader, geotekniska kostnader, avgift för väganslutning och kostnader för upp/infart, arkitektkostnader m. fl. Själva har vi hittills lagt ut ca 450.000 förutom själva tomtkostnaden.

Ett alternativ är att inte köpa tomten förrän förhandsbeskedet är klart. eventuellt måste ni skriva köpekontrakt (med förbehåll om återgång av köpet utifall bygglov inte beviljas!!) och betala handpenning om 10%. Ni har då ytterligare några månader på er att göra andra förberedelser på, tex bestämma husleverantör. När förhandsbeskedet är klart, köp tomten, och sätt igång med bygget så snabbt som möjligt. Tiden med dubbelt boende blir då minimerad.

Tror dock att man måste ha en sparad slant och/eller utrymme i ekonomin för extrautgifter för att kunna gå iland med ett husbygge. Har man tight ekonomi är det bättre att köpa hus och tomt med totalentreprenad av husleverantör för att få ett totalpris från början.
Lycka till!
 
Hemmakatten skrev:
Tror dock att man måste ha en sparad slant och/eller utrymme i ekonomin för extrautgifter för att kunna gå iland med ett husbygge. Har man tight ekonomi är det bättre att köpa hus och tomt med totalentreprenad av husleverantör för att få ett totalpris från början.
Lycka till!
Vi skrev på tomtkontraktet förra hösten men behöde inte tillträda då eftersom säljaren skulle dra vägar och VA först (enbart handpenning betalades). Tillträdde och betalade tomten i förra månaden och har alltså haft nästan ett år på oss att planera / förbereda / leta hus. Just nu väntar vi på bygglovet och sedan drar det (förhoppningsvis) igång.

Känns skönt att ha fått såpass lång betänketid utan att behöva ligga ute med allt för mycket pengar. Det har tagit tid för oss att komma fram till vad det är vi egentligen vill ha.
 
Ja vi har hållt på i två år och har fortfarande inget hus.....vi har varit igenom 5 st tomter förhandsbesked mm innan vi slog till, bygglovet är klart och tomten röjd. Nu kommer vi förhoppningsvis skriva kontrakt inom 2 veckor så i bästa fall kommer huset vara stomrest i höst.

Som sagt.....visst känns det som en evighet men vi anser vi har tänkt igenom allt 100 ggr pga detta så det är inte fel. Inte bra när saker går för fort bara för man är "horny" på att bygga ett nytt hus.
 
Calle Anka skrev:
09/02/05[/b] kl 14:24:34].....Nu kommer vi förhoppningsvis skriva kontrakt inom 2 veckor så i bästa fall kommer huset vara stomrest i höst...
Verkar bli en riktigt tuff tidplan. Inte gjuten platta eller?
 
Jo gjuten platta....OBS INTE lika med inflyttningsklart.....fick besked att huset kan komma vecka 45 om beställning sker inom 1 vecka.....

De har därmed ca 10 veckor att gjuta grund på!
 
Vi tillträdde vår tomt den 1/4-03, gjöt platta för källare för knappt 2 veckor sedan...... men nu rullar det på i hyfsad fart, bara vädret håller i sig !! Bygga hus är inget för stressade människor !!
 
Hej.
Igår skickade vi in vår bygglovsansökan, men vi har hållt på och strulat sedan i april med banker och beställt ett prefab-hus som vi sen (tack vare att banken bröt sitt muntliga lånelöfte) fick avbeställa, men nu bestämt oss för att bygga ett lösvirkeshus, vilket nog ska gå bra med tanke på att sambon är snickare..... Men visst är det som att gå lite i väntans tider.

Men efter att vi under 2 års tid letat hus och varit med på många segdragna budgivningar som slutat med besvikelse, så känns det inte så långt att vänta tills nästa höst innan huset är klart. Det känns värt att vänta på ! Speciellt med tanke att vi ritat huset själva, dock med lite hjälp av en byggkonsult.
Men bygger hus gör man ju för livet, .... förhoppningsvis ;)

 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.