Hej forumet,

Jag håller på att dra om ny el i vår 100 år gamla villa. Jag bygger ett KNX-system och expanderar det in i rum efter rum efterhand som vi renoverar.

Nu har jag valt lösningen att köra dali mot led-spottar i taket, vilket jag läst mig till ska vara en superb lösning som dessutom sparar några kronor (för att inte tala om plats i centralen) jämfört att köra allt mot vanliga KNX dimmer-aktorer i centralen.

Men, till frågan, hur ska jag göra med de vanliga taklamporna?

Det vore ju fint att kunna använda våra vanliga gamla armaturer med E27-sockel, men samtidigt finns det ju stora fördelar att koppla in dem bakom en Hide-a-lite Dali Jolly och KNX-Dali gatewayen eftersom jag då kan kontrollera dessa lampor på exakt samma sätt som våra takmonterade led-downlights.

Haken blir ju dock i så fall att man inte kan sätta "vanliga glödlampor" (läs LED E27-lampor för 230V). Efter viss googlande har jag kunnat konstatera att det faktiskt börjar finnas E27 led för 12V med vettig ljusstyrka, men är det en för vild chansning att bygga systemet för det?

Typ denna är en "glödlampa" jag tycker verkar vettig att skruva in. Borde den funka för mina ändamål? Hur stor är risken att den inte går att dimma trots att den skulle sitta bakom ett bra drivdon som fixar konstantspänning?

Som lekman tycker jag att det verkar vara troligt att denna typ av dragning kommer att bli vanligare i framtiden, men jag har så ytlig kunskap att det mycket väl kan vara något jag förbisett.

Tacksam för feedback!
 
Jag hade nog försökt att köra taklamporna på 230V och dimma på primärsidan istället.
Dvs tändtråd hela vägen till centralen.

Det finns DALI-dimmers för dosmontage annars om du vill eftersträva att styra all belysning via DALI :)
Lär ligga runt samma peng som för en LED-driver eller halogentrafo med DALI.
 
  • Gilla
Dampfred och 1 till
  • Laddar…
Tack för svar, men vad är orsaken till att du föredrar att göra det på primärsidan? Är det gammal vana och att det är bäst att göra som andra eller finns det några mer beständiga argument för att inte mata takarmaturen på samma sätt som man ska göra med led-downlights?

Jag har inte lyckats hitta några dali-dimmers för 230V, samtliga enheter verkar vara gjorda för att släppa vidare konstantström eller konstantspänning för rena led-lampor vilket ju blir problem om man samtidigt köper E27 led-glödlampor med inbyggda transformatorer och strömriktare. Länka gärna om du hittat något dali-don som inte samtidigt transformerar till 12V eller liknande.

Fördelen som jag ser för mig att köra svagström skulle alltså vara:
1. Jag kan styra alla mina lampor via den KNX-DALI gateway som jag köpt för dyra pengar.
2. Det sparar pengar eftersom jag inte behöver köpa parallell utrustning till centralen för dimring av 230V-lampor.
3. Det underlättar dessutom KNX-programmeringen eftersom alla lampor styrs på samma sätt.

Den stora nackdelen:
1. Det är typ bara jag och sommarstugeägarna med egna solceller som kopplar på detta sätt.
 
Den stora nackdelen torde väl vara att det börjar komma väldigt många bra LED-lampor för 230V E27, medan utbudet för 12V E27 troligen alltid kommer att vara högst begränsat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.