Vi går i tankar att köpa en tomt på 2000 kvm och vi planerar att bygga ett 1,5/2-planshus på runt 180 kvm på platta. Vi har aldrig byggt hus förr och detta är verkligen helt nytt för oss.

Tomten sluttar lätt ned mot en åker men är hyfsat plan, men det är svårt att få en riktigt bra överblick hur marken ser ut då det finns en del träd.

Saken är den att tomten är lägre än granntomterna och hamnar som i en svacka mellan. Hur går det till om man vill höja tomten? Vad är det för fyllnadsmassor man behöver, och innebär det att man måste använda mycket mer (dyr?) fyllnadsmassa under själva plattan?

Vi vill bygga med totalentreprenad, om vi kontaktar den husleverantör vi funderar på för tillfället (ej valt husmodell ännu), kan de då hjälpa oss med en uppskattning på vad det skulle kosta?

Tacksam för svar
 
Kolla runt på blocket samt ring åkeri och säga att de kan få lämna fyllnadsmassor gratis hos er. En polare löste sin fyllning på det viset (slutade med 200 lastbilar, till kostnaden av diesel till hans fars grävare för att knuffa ut massorna)
 
  • Gilla
Jonny Hylander
  • Laddar…
Ska det ställas ett hus på marken sen så ska man vara noga med att packa ordentligt mellan fyllningarna.
 
Under huset ska det såklart fyllas med kross eller motsv som har bättre bärighet än blandade massor
 
harry73
För att höja marken kan marklov behövas (kan bakas in i bygglov tror jag) och sen ska man kontrollera att inte en av granntomterna hamnar i den nya lägsta punkten och för mycket stående vatten på tomten för att du ändrade vattenströmmar.
Kan också vara bra att kolla vad du får för jord. För att det ska gå bra att få en gräsmatta att växa ska det vara det överste jordlager du får som har alla nödvändiga bakterier och organiskt material. Sen vill man helst undvika ogräs ( t ex parkslide) eller föroreningar.
 
Tack för alla svar.
En dum fråga kanske, men om man höjer tomten - innebär det att det kommer att krävas mer "dyrt" fyllnadsmaterial under huset?

Behövs marklov enbart om det ligger på detaljplanerat område eller gäller det annars också?
Bägge grannhusen kommer nog fortfarande stå något högre än vårt när det står färdigt, och bägge de andra tomterna har även de en lätt "lutning" ned mot åkern.
 
Vi har höjt vår tomt en del och för oss var det i alla fall dyrare för den ytan där hus, garage och uppfart är. Diskuterade med markfirman om storleken på uppfarten och fick olika priser beroende på storlek just för att det var dyrare än om vi bara skulle ha gräsmatta uppe på fyllningen.
 
Hej, avtävkning av matjordslager under hus sedan uppfyllnad med sprängsten och finare material på toppen, sprängsten behövs bara där hus och körvägar skall vara. För gräsytor räcker det med lera. Spara matjordslager som schaktades av för huset till gräsmattan. Toppa sedan med harpad gräsmattejord. Lera brukar åkerier/anläggnings firmor i trakten vilja bli av med så det blir billigt, sprängsten kan bli knivigare men nog brukar det gå att få tag på för transport kostnad. Kolla sidan massabyte.se. Leran kan du kanske till och med tjata till dig att få grovplanerad lite beroende på hur det ser ut med tippar i ditt område. Lycka till
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.