Har bott i vår bostadsrätt i 3 månader och idag sattes de upp en Jäkla massa lampor på huset, ingen information fanns att hitta om detta så frågade vaktmästaren som då sa att det under senaste året varit problem med inbrott, 2 inbrott i lägenheten vägg i vägg med vår tex och att dom i våras gått ut med information och då även rekommenderat alla att skaffa larm. Ingen information fick vi om detta av säljare eller mäklare, får dom göra så? Tycker det verkar konstigt.
 
Vad är det dom inte skulle få göra ?
Sätta upp lampor eller att du tycker det är konstigt att säljaren inte informerade dig som köpare ?

I första fallet kan förstås bostadsrättsföreningen besluta om uppsättning av lampor och alla medlemmar har rätt att uttala sig rösta, men det kan vara förre ägaren som var med att fatta det beslutet (Eller avstod att vara med).

Att säljaren inte berättade/vidarebefodrade den information dom har fått av föreningen om 2 inbrott i en grannlägenhet är det ok ?

Well, förutsatt att dom faktiskt tagit del av informationen (inte alla läser meddelanden från föreningen tyvärr) så är det kanske inte ok rent moraliskt.
Juridiskt har dom troligen ingen skyldighet, då skulle dom ju behöva berätta allt som någonsin har hänt runtikring (bilinbrott, källarinbrott, om grannen katt har bajsat i sandlådan etc etc)
Det är ju svårt att spekulera om orsakerna till inbrottet i grannlägenheten, om samma lgh är drabbad, och bara den, misstänker man ju antingen att innehavaren kanske har mystiska bekantskaper, ett undermåligt inbrottskydd eller utsatt läge, eller att inbrottstjuven kom tillbaka för att denne insåg att ngt skulle ersättas på försäkringen och tog "samma sak" en gång till.

Tyvärr sker ju en del inbrott i lgh, särskilt i November. 2 Inbrott på ett år betyder egentligen inte att ni är särskilt drabbade även om det kan kännas obehagligt, och jag har som sagt svårt att tro att det är en säljares skyldighet att uppge sådant, även om det som sagt hade varit juste och moraliskt bättre att göra det.

Jag köpte precis ett Brf radhus och fick reda på att i garaget precis brevid har det varit inbrott 2 ggr det senaste året. Inte kul, men å andra sidan känner jag till området och vet att det kan komma en sådan våg under 1-2 år sedan är det lugnt i 10 så jag hoppas att vågen är över och låser fast mina grejjer lite bättre :/

/K
 
O
Vad vill du få fram?

Lamporna får styrelsen sätta upp utan att prata med medlemmarna... De sitter där för att öka trivseln...
 
Redigerat:
Hade du inte köpt lägenheten om du hade vetat om att det varit inbrott i huset? 2 gånger på ett år känns ju knappast som någon trend.
 
Nä alltså det är många inbrott, att grannen fått 2 gånger var bara ett exempel, finns ett flertal till som drabbats av samma sak. Att föreningen gått ut och rekommenderat larm hade varit bra att veta, hade antagligen inte köpt en lägenhet på bottenplan där det är problem med inbrott men nu är det ju gjort, undrar mest om de är ok att inte säga att problemet finns, vet att dom visste då dom är aktiva inom föreningen.
Känns lite fult att dom sagt massa saker som är på gång men medvetet utelämnat denna informationen som i alla fall jag anser är viktig, speciellt när man marknadsför lägenheten med att den ligger i ett lugnt område.
 
Vänd på det, om du ville sälja lägenheten, hade du gladeligen informerat alla presumtiva köpare att huset är måltavla för inbrottstjuvar?

Det är väl på samma sätt som att man inte informerar om att man t ex har en störande granne eller att den lokala flygplatsen har sin inflygning rakt över huset vid vissa vindar. Man ska givetvis inte ljuga men det finns ingen lag på att man måste informera om precis allt, då skulle många fastigheter vara helt omöjliga att sälja.

Däremot kan jag tycka att styrelsen borde ha informerat dig som ny ägare till lägenheten att det varit problem med inbrott för att du ska vara medveten om det och kunna vidta lämpliga åtgärder för din egen del om du så önskar.
 
Redigerat:
Det är ju just för att man inte är så sugen på att säga det som jag trodde någon lag fanns för att sådan info ändå skulle komma fram.
Är väl bara att finna sig i situationen och skaffa larm antar jag
 
Det skulle som sagt vara rätt svårt att formulera en sådan lag då det är svårt att avgränsa.
Det är ju också otroligt många gånger som en person anser att ngt är en olägenhet som en annan inte gör det (tex buller, husdjur osv) och skall man då kräva att en säljare läser in sig på inbrottstatistik och rapporterar om den överskridits i området ?

Du skulle kunna skaffa larm, det kan avskräcka, men det finns andra ofta effktivare åtgärder.
Säkerhetsdörr och överlås är nog bättre. Och förstås låsbar balkongdörr (låst och nyckel som INTE sitter i dörren). En balkongdörr av bättre kvalitet är också bra då en del är riktigt billiga och lätta att plocka ur kassetten under fönstret i (detta borde föreningen stå för i lgh på markplan om dessa är gamla).
Larm kan ha viss inverkan, iaf om det tjuter ordentligt, kopplat till larmcentral är inte ett så mkt bättre skydd (om man skall tro f.d. inbrotttjuvar), särskilt som larmcentralen ofta bara garanterar 45 min utrycknignstid och inte ingriper (utan vid konstaterat pågående inbrott ringer polisen, ngt som grannarna torde gjort redan !?)
En grannsamverkan är troligare bättre (om ni inte redan har det i föreningen), och förstås att föreningen sätter upp lampor och ser över insynskyddande objekt (träd osv) som dom verkar hålla på med.


/K
 
DSC_1915.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Har fått denna fina lampa utanför sovrumsfönstret. Ska fråga om balkongdörren, för tillfället är det bara handtag och inget lås, modell äldre :(
 
Hur lampan ser ut spelar väl ingen roll, så länge det inte blir så ljust att du får problem att sova hade jag inte brytt mig. Dörren däremot skall såklart utrustas med lås och det får föreningen bekosta. Inte konstigt att det blir inbrott om samtliga balkongdörrar är olåsta.
 
Hoppsan ja...rena rama motorvägen för inbrottstjuvar det där.

Med tanke på att föreningen inte kommer få tummen ur innan du har fått inbrott föreslår jag att du åker till Biltema och köper en säkerhetskedja och ett brytskydd, och ett skruvmejselset med skruvar om du inte har några verktyg. Billigt och du kan installera det själv medan du väntar på att få en riktig dörr på plats... och framförallt visar det inbrottstjuvar att det finns installerade skydd på något sätt och inte bara är att kliva rakt in.
http://www.biltema.se/sv/Hem/Sakerhet-och-larm/Dorr-och-fonster/Sakerhetskedja-875802/
http://www.biltema.se/sv/Hem/Sakerhet-och-larm/Dorr-och-fonster/Brytskydd-87298/
http://www.biltema.se/sv/Bygg/Fastelement/Sortimentlada/Skruv/Skruv--och-pluggsats-1000-delar-86189/
 
Vad gäller säljarens upplysningsplikt så är min bedömning att det skulle kunna vara ett dolt fel om du explicit hade frågat om det var ett område med mycket inbrott. Har du inte det skulle jag tro att det är mycket svårt att få detta till ett dolt fel. Jmf rättsfallet https://lagen.nu/dom/nja/2007s86
 
O
injonil skrev:
Vad gäller säljarens upplysningsplikt så är min bedömning att det skulle kunna vara ett dolt fel om du explicit hade frågat om det var ett område med mycket inbrott. Har du inte det skulle jag tro att det är mycket svårt att få detta till ett dolt fel. Jmf rättsfallet [länk]
Ååååh vårat älskade motocross fall... :p
I det här fallet passar det ganska bra....
Så om säljaren hade själv varit drivande i frågan om inbrotten så kanske det skulle kunna finnas en lösning...
Sen om jag får säga en personlig åsikt, så skulle jag inte velat på BV oavsett inbrott eller inte...
Men fördelen är om det börjar brinna... det är inga problem att hoppa ut...
Och väldigt få trappor det är åxa en fördel...
 
Redigerat:
O
Tyvärr vet jag inte om det är självklart att föreningen ska stå för kostnader som montering av lås i balkongdörrarna eller till byte av nya säkrare....
Bättre å förekomma än å förekommas... brukar det heta... skaffa ett larm... koppling till larmcentral eller ej, spelar ingen större roll ur säkerhetssynpunkt... Se till att montera lås på balkongdörren. Försök å göra balkongdörren så svår som möjligt att bryta upp... Det behöver inte kosta så mycket om man är lite uppfinningsrik och inte kräver att det ska vara klassat hit eller dit... Det finns nog en del "enkla" åtgärder att göra för att för länga tiden det tar för tjuven att bryta sig in...
 
  • Gilla
klaskarlsson
  • Laddar…
injonil skrev:
Vad gäller säljarens upplysningsplikt så är min bedömning att det skulle kunna vara ett dolt fel om du explicit hade frågat om det var ett område med mycket inbrott. Har du inte det skulle jag tro att det är mycket svårt att få detta till ett dolt fel. Jmf rättsfallet [länk]
Fast när det kommer till lägenheter så finns inget som heter Dolt Fel.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.