Hej,

Vore tacksam för tips om dammsugarval. Ska köpa en ny grovdammsugare. Behöver egentligen inga märkvärdigheter men den ska användas i utrymmen där asbest tidigare, och nyligen, frigjorts. Vet att asbest egentligen ska hanteras med klass h men var inne på att köpa en m-klassad dammsugare eftersom det framöver inte är aktuellt med någon asbestbearbetning. Så läste jag att skillnaden mellan l och m klassade dammsugare handlar om hur mycket luft som sögs in. Det känns inte så viktigt bär det rör sig om "gammalt" damm utan snarare reningen i själva dammsugaren. Någon som kan tipsa om bra val?
 
Tycker du ska kika på en Nilfisk Aero 26-2L PC den är L-klassad och går loss på runt 3000

Läs om den HÄR

Uppåt i pris finns det ju hur mycket som helst.....
 
Tack för ditt svar! Vet du vad skillnaden är på denna dammsugare och Aero 26-21 som inte är L-klassad?
 
Hej!
En L eller M-klassad dammsugare har vanligtvis för dåliga filter för att klara asbest, de minsta fibrerna går igenom filtret. För att ett dammsugarfilter skall klara asbest måste det vara ett hepafilter av klass 13 (H13), minst. Dammsugare skall också vara "hepatätad", den måste alltså vara tät så att inkommande luft inte kan komma ut för än det passerat filtret.
I Europa skall en H-klassad dammsugare även ha en luftflödesmätare kalibrerad efter särskilda värden. En M-klassad dammsugare har också luftflödesmätare, men inte samma krav på filter.
Detta är viktigt om man använder den yrkesmässigt. Men för en städning där eventuellt lite asbestfibrer kan finnas bör det räcka med att filtren uppfyller kraven, och att den är hepatätad.

Så om du inte skall använda dammsugare vid direkt asbestrivning, hade jag köpt festools dammsugare ctl 26 och sedan köpt deras H-klassade filter samt påsar. Då kan du nog komma undan med ca 6000kr.
Nilfisk, Pullman Ermator, Dustcontroll mfl har också H-klassade dammsugare, men tror att de hamnar på samma pengar eller mer.

Efter du städat eventuell asbest slänger du filter och påse, gör rent dammsugare grundligt, (använd mask och skydd) och sedan har en riktigt bra grovsugare till andra projekt!

Lycka till...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.