Vi ska fräscha upp vardagsrummet (=måla tak och väggar) i vår lägenhet i ett hus byggt på mitten på 40-talet. Vi har idag skruvat bort socklarna och börjat dra bort den gamla tapeten. Då upptäckte vi att det är rätt stora hål på en del ställen nere vid golvet (eller snarare gropar i nederdelen av väggen, för det går inte igenom väggen utom på ett ställe). Dessa tänkte vi fylla igen med husfix och spackel. T ex är det ett hål in till sovrummet som troligtvis använts för att dra ledningar mellan rummen tidigare.

I ena hörnet är det dock ett hål som vi är lite mer fundersamma över. Hörnet är i väggen mot grannen och mot fasaden. Hålet går snett ner, riktning mot grannen och nedåt men mest mot grannen, ca 20 cm. djupt och ca 5-7 i bredd. Kan vi fylla igen det hålet också eller har det någon funktion? Man märker att det drar från hålet (även från övriga hål), och för vår del vill vi gärna minska det men kanske ska det vara så för ventilationens skull? Blir det för tätt om vi fyller igen alla hål/gropar i väggen?

Väggen i dessa hål/gropar är röd så jag antar att det är tegel, med någon typ av skiva som innervägg. Det är bakom innerskivan som det är gropigt. Yttre fasaden på huset är puts, om det har någon betydelse.

Tacksam för råd!
 
Jag skulle fylla det först med byggskum, skära bort överflöd och sen gipsputs i sista 5-6 cm. Gipsputs är både enklare och billigare än husfix... :)
 
Ok, det är bara att fylla igen alltså. Vi har konstaterat att det nog blir flera förpackningar husfix så byggskum är nog enklare då. Gör det någon skillnad för ljudegenskaper? (Huset är överlag väldigt lyhört)
 
Givet hålens storlek kanske skillnaden är marginell men mer massivt material dämpar givetvis bättre. Byggskum är väldigt lätt och dämpar Mao inget i princip. En säck gipsputs kostar väl i princip 200 eller mindre så det blir nog nästan dyrare att köpa fogdkum och en mindre säck (om det finns). För att minska mängden bruk kan du alltid hitta lämplig spillbit tegel eller lättbetong att fylla med
 
Byggskum dämpar ljud betydligt mycket bättre än bruk!
Eftersom byggskum blir just skum dämpar det ljudvågor betydligt mycket mer än ett solidt och hårt material som cement som "vidarebefordrar" ljudvågorna!

Fogskum kostar kanske 50 kr för en burk och det räcker mer än väl!

Var försiktiga med gipsputs så ni inte bygger ut för mycket det är väldigt hårt och svårt att slipa. Fyll ut det sista med vanligt handspackel och slipa istället, det brukar bli bättre om man är ovan...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.