Snailman
Förr i tiden så var väl en brytare vid varje ytterdörr/altandörr det vanligaste, men tänkte ha ledlampor (220v anslutna armaturer) ett tomrör mynnar ut på fasaden för varje lampa.

Tänkte låta alla tändas och släckas från en brytare innanför ytterdörren (i framtiden kan de istället kopplas till ett tidur i centralen) Hur bör man då dra rören?

Är detta vettigast?
En kopplingsdosa på insidan yttervägg i närheten av varje ytterlampa och även dra en slang från dosan vid strömbrytaren vid ytterdörren till en av dessa kopplingsdosor? och sedan en slang (=egen grupp) från centralen till denna kopplingsdosa vid dörren? Detta gör ju att allt kan dras om relativt enkelt (ska väl bytas från tändtråd till annan tråd ut till lamporna om man gör om?)

Hur är det vanligast att göra nuförtiden på nybyggen?
 
Det det vanligaste är att man sätter brytare för varje belysning för det ska vara så billigt som möjligt. När sedan huset är färdigt undrar man varför det inte går att styra allt med en brytare och/eller ljusrelä.
Gör allt så enkelt som möjligt, det kan innebära kopplingsdosor på vissa ställen där man fördelar ut till lamporna ochpå vissa ställen direkt till centralen, dra 5 ledarslang så har du reservtrådar för att koppla om och dra en 4 ledare från central till ett ljusrelä, gärna på en norrvägg så att solen inte förstör plasten så fort.
 
En variant är att dra allt från en egen grupp och sätta ett astrour i centralen så slipper du ljusrelät. Det stökiga blir som du säger att bygga trappkopplingar över halva huset.

Ska du bara gå ut till en lampa ser jag inte behovet att ha en dosa på insidan. Grena istället till flera lampor från varje dosa så sparar du in kopplingspunkter.

En annan variant är att bygga upp styrningen med nexapuckar i dosorna som matar utebelysning. Då kan du dra utebelysningen frå närmaste befintliga dosa och stoppa in en puck där. då går det även att komplettera med brytare där du vill. Utan att behöva ha allt på samma grupp

Eller en kombination där du matar allt från samma grupp men styr av och på slag med nexa istället för att bygga knöliga strömbrytarkopplingar över hela huset. Det sparar in nexa puckar.

Även om jag föredrar trådat istället för nexa lösnignen så kan det lösa en del problem och spara in en del rör om det är ett stort hus och många lampor det är frågan om. Det är dock tveksamt om det blir billigare, puckarna kostar en del styck.

En fördel men att ha allt på samma grupp är om du som jag ska bygga sommarstuga, då går det att stänga av merparten av elen men ha utebelysningen strömsatt när du åker därifrån
 
Ljusrelän är överlägsna astrour när det gäller ljusstyrning, ett ljusrelä "ser" om det är mulet eller klart och tänder efter hur ljust det är och inte efter vad klockan är. Visst funkar även ett ur men inte lika följsamt.
 
  • Gilla
VikHe
  • Laddar…
Sant men ett ljusrelä kräver också en massa mer kabel vilket knölar till installationen. Fast ett eget rör från centralen till ett ljusrelä vore en smart lösning. Speciellt om centralen sitter på en norr vägg...
 
Snailman
Centralen sitter nära en nordvägg , det är 4 lampor totalt, tänkte inte ha strömbrytare mer än vid ytterdörren. Kan ju dra en tomslang från centralen, duger det med en bit under takutsticket? Så syns det inte så mycket. Försöker sätta igen väggarna men ha taken öppna för elektrikern. Skulle jag trappkoppla, så finns det tre dörrar ut, skulle bli två trapp och en korskopplare då (har kopplat så i hallen) inte försent sätta dosor för strömbrytare vid de andra två dörrarna ännu, då de väggarna är öppna.
 
Naturligtvis ett eget rör till ljusreä det brukar inte handla om så många meter i ett bostadshus. Några extra meter rör och tråd är en pink i havet om man renoverar eller bygger nytt.
 
Dra slang med tråd i eller dra i trådarna INNAN du stänger väggar och tak, det behövs bara ett litet stopp och du kan få ett helsike att hitta igen det. Jag har som krav att väggar och tak ska vara öppna tills trådarna är indragna, det för mitt glada humör ska vara kvar och för att inte belasta kunden med helt onödiga kostnader.
 
  • Gilla
el_richard
  • Laddar…
Snailman
Jo har dragit tråd i sovrumsdelen och stängt väggarna, och det var lärorikt, så är noga med böjarna på slangen nu, kommer dra i trådar här också innan jag tar hit elektrikern igen.
 
Jag hade inte trappkopplat med trapp och korsomkopplare i över ett helt hus.
Jag hade använt återfjädrande brytare och ett impulsrelä vid centralen. Då kan man montera hur många tryckknappar som helst utan komplicerad kabeldragning. En sådan installation är lätt att komplettera med stömbrytare eftersom brytaren bara sluter en manöverkrets momentant.
 
När man drar belysning på fasaden så drar man bara ett rör till varje armatur. Sen har man en kopplingsdosa i hallen etc där man delar ut till varje armatur.

Fördelar med detta istället för att sy rör/kablar mellan armaturerna?
Lättare inkoppling. möjliggör andra möjligheter att tända/släcka vissa armaturer.
Skulle man vilja plocka bort en armatur i framtiden så kan man göra det utan att tänka på att följande armaturer på väggen måste fungera.
 
Snailman
har elbutik något lämpligt ljusrelä? och alternativt impulsrelä?

gör inte någon trappkoppling, den var rätt jobbig i sovrumskorridoren minns jag...
 
jag brukar använda Elbutiks "Ljusrelä FC16A IP44" enkla att justera ljusnivån och mycket pålitliga.
 
Snailman
elmont skrev:
jag brukar använda Elbutiks "Ljusrelä FC16A IP44" enkla att justera ljusnivån och mycket pålitliga.
Tack, den var ju inte så dyr, behövs det nåt ytterligare som ska sitta i centralen också?

om man senare vill komplettera ljusrelät med ett tidur (för att släcka vid midnatt typ) vad ska det vara för ett?
 
Redigerat:
Det behövs inget mer i centralen (om man inte har stora laster) och vill man ha ett tidur som släcker duger det med ett "billigt" för montage i centralen
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.