Har nyss flyttat in i hus och noterat att avloppet i gillestugan luktar illa. Avloppet används inte idag utan byggdes för att en tidigare ägare planerade att installera en bar i källaren. Det som blev kvar var ett rör som stack upp ur golvet. Vägg i vägg med gillestugan finns ett duschrum och jag tror att avloppet har anslutning till detta på något sätt.

Röret är rejält tätat, men ändå stinker det från avloppet i gillestugan. Kan lukten antas vara ett dolt fel (kände ingenting på visningen och besiktningen)?

Vilka åtgärder är klokast att genomföra vid avloppsstank? Röret sticker som sagt upp ur golvet idag men är igentejpat.
 
Att få ett rör helt tätt från luft är inte lätt och det blir ju även övertryck ibland i systemet som kan trycka ut lukt också.

Dolt fel är det inte, röret syntes ju och lukt från avlopp kan nog aldrig bli ett dolt fel...

Det bästa är väl då att bara lägga på ett vattenlås och se till att det är fyllt. Alternativt köpa en riktig tätning med lock.

Är du säker på att lukten kommer från röret och inte från något annat, det kan vara luft som drar in längs golvet eller ågon annan synlig tätnng?
 
  • Gilla
Jan Lahti
  • Laddar…
Tack för snabbt svar. Funderar på att ta bort isoleringen (som är med tejp) och spola med högtryckstvätt genom själva röret. Är det effektfullt, tror du?
 
Är det bara tejp kan du vara rätt säker på att det kommer genom lukt!

Nej, spola inte, och definitivt inte med högtryck! Du kan slå isär avloppskopplingar med det...

Finns inget vatten/stanklås så är det bara att täta. Åk till bygghandeln och köp åldersbeständig tejp för ångspärr. Den håller tätt och fäster något vettlöst. Köp gärna en "propp" i rätt dimension också.
Ta bort all gammal tejp, sätt i proppen (gärna med tätmassa eller vaselin runt) och tejpa sedan noga utan veck med tejpen och se om det hjälper.
 
Kan ju tillägga då att om du kan såga av röret i framtiden kan du även täta med silikon runt proppen. Annars ska du använda något som inte "limmar" fast proppen så den går att ta bort i framtiden.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.