Behöver få lite input på mina tankar och funderingar angående våran värme situation.

Vi flyttade in huset sista februari 2014. Ett enplans vittjärvshus byggt 1991 137+35kvm.
I huset sitter en nibe fighter 410p och en luftvärmepump av märket york.(köket) Vi har dessutom en contura täljstenskamin i vardagsrummet.

Förra ägaren hade 22600kwh i elförbrukning under ett år med luftvärmepumpen igång + el-golvvärme i hallen. Eftersom luftvärmepumpen luktar elbrand så låter vi bli att köra den, vi kör heller inte med el-golvvärmen i hallen. Men på förra elräkningen förbrukar vi 500kwh mer än förra ägaren under samma period förra året.

Kan det vara den trasiga luft-luft pumpen som är orsaken eller att nibe fightern sjunger på sista versen.
Eller är jag bara nojig?

Är det värt att reparera luft-luft pumpen alt. Köpa en ny med en gång?

Kommer vi spara något om vi får igång pumpen igen? Eller kommer vi bara få det lite varmare om fötterna?

Huset står i norra Sverige där vi just nu har -15 grader.
 
Är det normalt att en nibe fighter 410p sjunker ner till 47 grader och går igång på elpatron titt som tätt vid -10-15 grader
 
Vad menar du med sjunker ned till 47 grader?? Klarar den inte att leverera värmen som huset kräver då går ju el patron in. Inte alls omöjligt vid den tempen
 
En flvp som Nibe 410 har låg effekt att elpatron behövs är helt normalt. Du kan säkert spara en hel del med en fungerande luft/luft vp om du inte störs av ljudet så är det en bra lösning.
 
Kan inte mycket om york. Är den effektiv, hur gammal och vad skulle en reperation kosta? Är det dags med en ny är köket då det optimala? Öppen stor yta där pumpen kan sprida värmen till andra utrymmen? Köksfläkten blåser värmen rakt utan att passera niben. Finns det någon frånluftskanal i närheten? Är inställningarna på niben anpassade till kamin och llvp?
 
FLVP tillverkar väl ert varmvatten och om ni duschar/badar mycket så ökar kostnaden.
 
I
http://www.upgnet.com/PdfFileRedirect/898147-UUM-B-0713.PDF
R410 , från -7 grader ute står det för den länkade modellen.
Niben gör nog så gott den kan , lägg en peng på att undersöka vad som luktar bränt från Yorken. Själva gas/vätske systemet ska inte bli så varm, gissar att det är något elektriskt.
Men lägg inte för mycket pengar på den, även om det verkar vara en gedigen sak, utan skaffa då istället en ny som är anpassad till norra sverige.
 
Redigerat av moderator:
  • Gilla
slurppe99
  • Laddar…
Noseone skrev:
FLVP tillverkar väl ert varmvatten och om ni duschar/badar mycket så ökar kostnaden.
Precis, han har inställning för att tillfälligt öka värmen på varmvattnet. Han kan även köra med reducerad ventilation när ingen är hemma. Till niben rekommenderar de att luft tas utifrån till kamin.
 
slurppe99 skrev:
Kan inte mycket om york. Är den effektiv, hur gammal och vad skulle en reperation kosta? Är det dags med en ny är köket då det optimala? Öppen stor yta där pumpen kan sprida värmen till andra utrymmen? Köksfläkten blåser värmen rakt utan att passera niben. Finns det någon frånluftskanal i närheten? Är inställningarna på niben anpassade till kamin och llvp?
Kommer få en begad ute del som förmodligen funkar, alltså bara att fylla på kylmedium och köra igång. Montering kring 4000kr. Men är inte 100% säker på att den ute delen funkar.
Och då är det som att kasta pärlor åt svin.
Kanske därför vettigast att köpa en ny pump?!
Vågar man montera nya ute delen själv? Och fixa någon som fyller på kylmedium.

När den funkade värmde den väldigt bra ca 20-30kvm kök,hall och tre intilliggande sovrum, alltså närmare 80kvm. Var dessutom väldigt effektiv som ac i somras, fram tills den gav felkod! Ja, toan 10m ifrån.
Skulle tro att det är anpassat då förra ägaren jobbar med montering av värmepumpar.
 
Just de, pumpen är förmodligen från 2005
 
500kwh hit eller dit. Det skulle kunna skilja 5000kwh mellan två familjer bara i hushållsel. Inget att dra några slutsatser från....
 
I
Nja man brukar inte lägga ner jobb på nåt om man inte vet att det fungerar.
Glöm att skruva själv, det är en 410 maskin vilket innebär ett betydligt högre tryck än 407, 134 som ofta används i split.
Vad är fel på pumpen? ger den ingen värme?
Kan inte förre ägaren vara behjälplig om han jobbar med sånt, eller det är inte kyldelen han jobbar med?
 
En luft/luft vp från 2005 skulle inte jag lägga pengar på köp en ny eller fundera på annan värmekälla.
 
  • Gilla
slurppe99
  • Laddar…
I
Lägg inte för stora pengar på den, du skrev att det luktade bränt, var det i utedelen eftersom du kanske skulle byta den? det kan ju vara så enkelt som en kortslutning, trågvärmar eller nåt sånt enkelt. Då kan det vara lönt att åtgärda.
Annars leta runt efter någon som passar. det finns även ett annat forum fullt med entusiaster du kan ställa frågor i, vet inte om man får länka till andra forum, men du hittar det säkert om du googlar värmepumpar.
En testsida som jag inte kan go i god för, men de verkar trovärdiga. http://www.bast-i-test.se/tester_pa_basta/luftvarmepumpar.html#BIT
Som du ser så kostar en ny som ger värme ned till -15 till -25 grader ute inte mer än ca 15000 + installation på ca 5000, tror jag.
 
I
Dessutom är det förbjudet att meka med kylsystem själv.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.