Hej
Byter just nu mitt avlopp från hus till tomtgräns. Eftersom den gamla ledningen går till en annan gata utan dagvatten så kommer jag att förlägga det nya avloppet i en "ny" ränna. Problemet är att på en sträcka på 10 meter är höjdskillnaden 1m. dvs för stor lutning. Har hört att det då finns risk för att de "bruna grejerna" ;D blir frånåkta av vattnet? Är det bättre att lägga 1:100 och ha ett "stup" ute vid gatan?
 
Med en lutning på 1:10 bör du inte få problem. :D
Stupvarianten kan däremot leda till problem. :p
 
Perfekt, då får det bli så. Är det någon som vet om man får problem om man inte använder grus runt ledningarna. Tänkte använda lera/ jord blandning.

Kan även berätta att kommunen inte hade en aning om vart avloppsledningarna gick. När vi grävde runt kåken så gick ledningar bakåt mot grannens tomt. trots det mynnar det på framsidan av tomten. Avloppet samt vattenledningen gör alltså en stor u-sväng ??? i trädgården.

Lite paff blev man när man stötte på vattenledningen på endast 60 cm djup :surprised:(frostfritt 130 här). Grävmaskinen böjde den, men den höll. Tur det för det fanns ingen avstängning för bara vårt hus.

Märkligt att vi aldrig haft problem tidigare.
 
Hemmakatten
Tjälen är olika djup på olika ställen. På vägen där det är plogat kanske tjälen går ner 120cm, men samtidigt på ängen bredvid där ingen går kan tjälen vara endast 40cm.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.