Vi har ett 4 år gammalt hus med isolerad betongplatta på mark med vattenburen golvvärme.
Denna vecka när kylan kom och golvvärmen gick igång har det börjat lukta lösningsmedel från den golvyta som är belagd med klinker, dvs hallen och köket. Vi har känt denna lukt tidigare år också, men inte lika starkt, och den har försvunnit efter ett tag, så vi har inte funderat så mycket på det. Men nu är lukten så kraftig, att vi har svårt att vara i huset utom i de rum vi kan stänga till.
Har någon erfarenhet av och lösning på problemet?
 
Ser att du inte har fått något svar här. Svårt att sia om detta kanske, men har ni själva lagt klinker i hall och kök, eller var det en firma som gjorde det? Tänker mest på att om man gjort det själv så har man ju mer koll på vad som gjorts och vilka produkter som använts. Annars kan det kanske vara läge att höra med firman som utfört jobbet. Kanske har de en idé om vad det kan bero på.
 
Hej! Har ni fått någon klarhet i lukten? Vi verkar ha liknande problem.
 
Mats Erlandsson skrev:
Hej! Har ni fått någon klarhet i lukten? Vi verkar ha liknande problem.
Vi har aldrig lyckats konstatera exakt vad det är som luktar.
I början av september började det lukta lite igen, och i ren desperation flyttade vi soptunnan från dess vanliga plats vid ytterväggen till en plats med hyggligt avstånd från huset. Lukten upphörde, och har inte återkommit. Soptunnan var placerad i närheten av två luftintag, och eftersom vi har frånluftsvärmepump så kan det ju vara den som drar in lukt från soptunnan. Varför det luktade lösningsmedel, och inte sopor, förstår vi inte. Men tills problemet uppstår igen, så hoppas vi att det var så enkelt att lösa det.
 
Jag måste tyvärr ta tillbaka att lösningen var så enkel som att flytta soptunnan.
Vi har fortfarande problem med lukt. Det verkar som om den uppkommer när det har varit varmt och torrt en längre period, och sedan kommer lukten när det blir fuktigt ute. Senast på morgonen den 14 augusti när det kom dagg på natten efter att ha varit varmt och torrt ett tag.
Undantag var den 3 juni då det dagarna innan varit växlande molnighet, regnat mycket, blåst mycket och varit ganska svalt, under 10 på nätterna.
Kan det ha med lufttryck/luftfuktighet att göra?
 
Hej, vi köpte ett nybyggt hus (ca 5 år) för två år sedan och har varit med om samma sak som ni i badrummet. Vi har fått kasta två tvättmaskiner efter att även de fått luktsmitta och vi har bytt ut alla synliga plast och gummidetaljer i tvättmaskinsavlopp och handfatsavlopp samt bytt ut silikonsträngen kring wc:n. Lukten har varit borta under längre perioder men kommer tillbaka. Som värst har det varit sommar och höst. Vi har även klinkergolv i hallen och ibland kan man förnimma samma kemiska lukt där men inte som i badrummet. Hallen är helt öppen mot övriga utrymmen och badrummet har en dörr som oftast är stängd. Enligt hantverkarna som gjorde badrummet använder det alltid samma system och känner inte igen problemet. Även två olika besiktningsmän har varit här men kan inte hitta orsaken. Har ni kommit till någon lösning?
 
Vi har tyvärr inte fått någon lösning på problemet. Det uppträder fortfarande sporadiskt, senast några dagar i januari. Vi har lokaliserat det till att vara värst under diskbänken i köket, så vi har installerat en badrumsfläkt där som vi sätter igång vid behov. (Det luktar även om vi tar bort soppåsen och gör rent där). Fläkten tar bort lukten om det inte är ett kraftigt utbrott. Lukten sätter sig inte i inventarier eller inredning, så det problemet har vi sluppit.



 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.