Hej!

Har installerat 4 downlights av kinesisk modell (3x1W) i takfoten på mitt garage. på dessa spottar sitter som bekant en enskild driver till varje lampa. Det jag gjort nu är att jag använt EKK mellan lamporna och kopplat ihop dem med Wago/Ubåt.

Hade tänkt att sätta på andra sidan av garaget till helgen, men tyckte att det var väldigt klumpigt att använda EKK till denna installation. Någon som har ett bättre förslag på kabeltyp? Funderade ett tag på att klippa väck drivaren till varje lampa och seriekoppla allihop med RKUB 2x0,75 och sedan till en enda stor drivare, men är tveksam till om RKUB får användas i takfoten?

Tack på förhand
 
Se bruxet för drivare och armaturer.

Av din text att döma handlar det om LED och dessutom LED-lampor som ska drivas med konstant ström (CC)? Avgörande för val och längd på kabel är ju drivdon och typ av belysning, halogen eller LED, dvs effekt, konstant spänning (CV) eller konstant ström.

RKUB är ett vanligt val för LED och CC. Kan även gå för LED och CV, men kolla drivdonet. Det framgår dock inte om det är primär- eller sekundärsidan du pratar om.

Det framgår heller inte av ditt inlägg, men vi får förmoda att du har ett drivdon som är märkt med SELV? Då har du en "ofarlig" spänning på sekundärsidan som inte ställer några starkströmskrav på installationen. Dessutom får vi förmoda att effekten ligger under 200 VA, som annars förutom starkströmskrav även kräver behörighet.
 
Kanske är dålig på att förklara men själva huvudfrågan är följande.

Kan jag använda denna led-driver till alla 8 lamporna på 3x1W?

led-driver.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


istället för denna som sitter 1st/armatur. d.v.s. då skulle jag ha en enda driver till alla 8 armaturerna istället för 8 drivers till 8 armaturer.
bild.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
Nej, du kan inte använda dimmern i din bild, du måste ha en driver för konstantström.
t.ex. http://www.malmbergs.com/frmProductDisplay_new.aspx?item=9974263
Eftersom lysdioder ska seriekopplas måste drivern klara ca 40V (4 armaturer * 3 lysdioder á 3,4V).
Och RKUB är inga problem att använda, det är nog den vanligaste vid LED-installationer av det här slaget.

Edit: Såg nu att antalet armaturer hade förökat sig, dubbla drivers eller en som klarar över 80V.
 
Redigerat:
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.