Har fått taket omlagt med Benders Palema pannor med gavelpannor som hänger över vindskivorna. Men då gavelpannorna inte ligger emot vindskivorna på utsidan utan det är en glipa på 3-4cm, detta varken ser eller känns bra. Men någon som vet hur det egentligen ska vara med dessa pannor?
Om det är felgjort eller ej?
 
Spontant känns det som man kört med hela pannor, inte orkat skära pannorna. Sök på Benders Palema montering, så får du fram monteringsanvisningen.
 
Enligt deras monteringsanvisning ska längden på spånten kapas till en viss längd beroende på hur många pannor långt taket blir. Så det är det de inte kan ha gjort, men frågan är om detta bara är för syns skull eller även kan påverka hållbarheten. Då det nu är minst 10cm av pannan som bara hänger i luften.
 
Är det 3-4 cm som de hänger utanför, som du skrev först, eller 10?
Hursom så betyder väl det att råsponten är för kort, hur skulle takutsprånget bli om man kortade av sponten ännu mer så att du tog bort en hel pann-kolumn?
 
Mellanrummet mellan vindskivan och insidan på gavelpannan är 3-4cm. Va ute och mätte precis och det är drygt 11cm av pannan som sticker utanför läkten, vilket även inkluderade att ena av de två kuporna på pannan hänger i luften.

Takutsprånget är säkert 30cm per gavel så det skulle säkert gå fixa, eller att lägga in en rad med halvpannor på mitten annars.
Men ett väldigt merjobb skulle jag tro hur man än gör, så jag får se vad de säger när jag ringer byggfirman imorgon.
 
Per_2014 skrev:
Spontant känns det som man kört med hela pannor, inte orkat skära pannorna. Sök på Benders Palema montering, så får du fram monteringsanvisningen.
Man kan inte kapa en gavelpanna för då tappar man funktionen i just gavelpannan som har en nerhängande kant som ska gå över gaveln.

Men Palema har väl olika mått för att ta hand om detta så en smalare gavelpanna skulle kanske kunna lösa problemet.

Så för TS blir det att be takläggarna om att beställa smalare pannor om det finns..
 
Redigerat:
Finns inga smalare gavelpannor, utan det är två olika mått på hur hög kanten är på gavelpannan. Om jag har tolkat det rätt.
 
Hur blir det om man lägger in en halvpanna?
Allt måste iofs läggas om då. Tråkigt.
 
Ja det är halvpanna som jag funderar på, plus att kapa utsticken och göra om dom. Dock mycket jobb på ett tak som är ca 180 kvadrat. Men nu när jag vet att det verkligen är fel så ska jag ringa byggfirman direkt imorgon och höra hur som tänker lösa det.
 
Om det inte går med halvpanna så är det nästan snyggare att kapa som nämndes ovan och göra ett plåtbeslag över pannan för ett uthäng på 30 mm ser ju trist ut.
 
Nä plåtbeslag är inte att tänka på utan det måste ju se rätt ut, speciellt när huset ligger i mitten av en rad av kedjehus med precis likadana tak.
 
Nu har snickaren varit och kollat och har även kollat med Benders om hur det ligger till.
Benders sa att funktionellt sett är det ok iallafall. Och har tillsammans med snickaren kommit fram till att dom ska sätta en mindre vindskiva utanpå den befintliga som täcker mellanrummet på framsidan av huset och sedan justera till pannorna lite extra där det behövs.
Så det va inte lika illa som jag trodde iallafall, men skönt att det löser sig iallafall.

Tack för svaren!
 
Tänkte just på det där med justering - det kanske är möjligt att trycka ihop pannorna lite? Om man sprider ut det på t.ex. 20 kolumner så blir det 1,5 mm per panna.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.