Hej

Min kökslampa (dimmer) som sattes in i september när mitt kök renoverades flimrar när dimmern är satt på låg styrka. Den elektriker som drog elen vid köksrenoveringen var den som satte upp lampan, dimrarna etc. Då lampan surrade väldigt högt byte elektrikern även transformatorn och det var kort därefter som jag märkte att lampan flimrar när ljusstyrkan är låg. Det är möjligt att flimret fanns innan transformation bytes men det vet jag inte då jag inte använda lampan pga. surrandet.

Jag har hört av mig till elektrikern och frågat vad som kan orsaka detta men inte fått något svar. Är det någon här som vet vad som kan vara problemet? Ska kontakta elektrikern igen men känner på mig att han kommer skylla på lampan eller något... Eftersom elektrikern har dragit elen i köket, bl.a. elen till kökslampan, så tycker jag det ligger på honom att ordna. Är detta en felaktig ståndpunkt?

Tacksam för svar

Mvh
Sophie
 
Vad är det för dimmer, märke/modell?
Vad är det för transformator(er), märke/modell?
Vad är det för lampor, halogen/diod, märke/modell?

När dimmer, transformator och/eller lampor missmatchar så kan det ibland bli flimmer (främst i låg ljusstyrka).

Vem köpte in dimmern?
Vem köpte in den första transformatorn?
Vem köpte in lampan?

Om det är du som köpt in allt (utan samråd med elektrikern) så ligger ansvaret och kostnaden på dig.

Om du köpt in lampan med transformatorn, därefter bett elektrikern om en lämplig dimmer till lampan så ligger största ansvaret på elektrikern.

Om du har bett elektrikern att komponera ihop lämplig dimmbar belysning ihop med lämplig dimmer så ligger hela ansvaret på elektrikern.
 
Redigerat:
Tack för svar!

Dimmern (och all annan utrustning som behövdes avseende dragning av elen) köptes in av elektrikern. Elektrikern skulle därefter hjälpa mig sätta upp kökslampan som jag skulle köpa in, vilket jag gjorde. Den första transformation, som inte fungerade med dimmern, var den som lampan kom med så den köpte ju jag. Det var elektrikern som sen köpte in den nya transformatorn som skulle passa med dimmern så att lampan inte surrade, vilket den inte längre gör.

Att jag får stå för kostnaderna för transformatorerna är självklart men eftersom det var elektrikern som valde och installerade både dimmern och den senare transformatorn så tycker jag att det är hans ansvar att de fungerar tillsammans. Eller kan det vara något ytterligare i lampan som får den att flimra?

Dimmern är från Gira. Vet inte modellen är för någon av transformatorerna och tyvärr inte heller för lamporna. Ska höra med lampaffären också och se om dem vet hur man kan åtgärda det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.