Om du älskar att ha mycket att göra och gillar att vara vaken om nätterna är det bara att slå till....annars inte.....
Det klart att det går att rädda men det är oerhört med arbete och investeringar som kommer krävas på det huset...
 
Jag har svårt att bedöma vad sättningarna egentligen innebär. Många äldre hus har sättningar. Samtidigt är sättningar högrisk - det finns exempel på hus som har fått rivas pga sättningar.

Jag skulle vara väldigt försiktig.
 
O
Små sättningar är väl ganska normalt... små sprickor kan naturligtvis förekomma... och är ingen större fara utan kanske snarare normalt...

Men jag tycker att dessa sprickor är lite väl stora... framförallt... Du måste verkligen älska det huset om du ska köpa det.... För du kommer ganska säkert få en hel del att göra med det.... Vill du lägga din tid och dina pengar på det?
är du minsta osäker... lägg benen på ryggen och spring....
 
MathiasS: Jag upplever inget som skevt, men det är ju efter hela den timmen visningarna var.. Fönster m.m. verkade gå så fritt man kan förvänta sig.

Vi är i stort väldigt förtjusta i huset, men söker ett hus där vi direkt kan flytta in och göra saker allt eftersom och "normala" operationer, takbyte när så behövs, omdränering, stambyte osv, inte nån operation med att lyfta huset osv.

Alla verkar väldigt överens om att det ser illa ut och bör undvikas, jag bör nog lyssna på er då. Jag vet inte hur många av er som hittat obejktet som helt, men vad får er att så dra öronen till er? Jag ser lite sprickor/sättningar i taket som jag är klart orolig för och inser kan ställa till med otyg, men i övrigt ser jag inga problem, i alla fall inte på de bilder jag lagt upp här. Jag är ganska ny i husletandet så säkert mycket som går mig förbi, berätta gärna vilka varningsklockor ni ser, så jag/vi bättre kan hålla utkik framöver. tapeter och snickerier oroar inte mig, men jag letar efter fukt och andra indikationer på att något döljer sig som kan bli kostsamt att rätta till, jag ser inte några akuta av dessa kostsamma saker här, berätta gärna vad ni blir oroliga över och vad ni ser, så kanske jag kan lära mig något!
 
Titta på de positiva och de negativa sidorna.

"Hela" huset behöver göras om:
Planlösning, ytskikt alla rum och båda badrummen, fuktig källare, sprickor.
Energi och uppvärmning? Ventilation? Dränering?
Bygga uteplats?

Och alla de där trapporna skrämmer mig lite.
Har själv bott i ett treplanshus med lång utetrappa till entrén.
Det är inte kul att skotta en snöig, isig utetrapp varje morgon hela vintern.

Hur ligger priset i jämförelse med andra hus i kommunen?
Och i jämförelse med en 50 år yngre enplansvilla?

Jag förstår det som att ni letar efter ert första hus.
Då blir det lite väl mycket att ta tag i tycker jag.


Blir intressant att höra vad ert beslut blir!
 
KnockOnWood:
Såhär tänker jag,
Planlösning är både jag och tjejen nöjd med, ingen förändring där.
Energi ser ganska bra ut, men kan vara missvisande då det varit en ensam människa som bott där senaste tiden. Uppvärming är fjärrvärme, såg ut att vara ny växlare. Ventilation är självdrag, har ju fungerat 70 år hittills, men finns väl modernare sätt nu, dock verkar det varken vara problem med fukt eller radon.

Trappan var en punkt jag inte tänkt på, Går ju använda källarutgången som är i närheten av garage, bil/cykel, men trappan behöver väl skottas lik väl.

Priset är 30/50% lägre ungefär. Nybyggt hus (ännu ej byggt) på mindre area i närheten, med betydligt sämre läge (Bredvid en hårt trafikerad väg) och halva tomtstorleken kostar 35% mer.

Gillar huset, men håller det på att rasa känns det inte värt pengarna...

Bra frågor att ta ställning till! Det mesta var redan sånt vi tänkt på, men lite nya vinklingar att tänka på!
 
Eftersom andra snokat reda på huset så ville jag också se. Jag har dock bara tittat på bilderna, har inte läst faktan. En av bilderna är på ett rum med brun klöstapet, det ser ut att ha varit fuktigt på väggen nedanför fönstret och till höger ovanför. Har det kollats upp och åtgärdats?

Det var rätt mycket att göra för att vara ett hus att flytta direkt in i, badrum i den åldern är väl blivande fuktskador om de inte fixas till innan någon får för sig att stå upp och duscha istället för att sitta ner lugnt och stillsamt en gång i veckan.

Men trevligt hus, jag förstår varför ni gillar det trots allt. :)
 
Köks-läckan bör vara lugn, inte blött nu och inga övriga indikationer, dock är det ju en sån sak som måste kollas noga i en besiktning, men tapeterna är ju inte bytta förra året, så kan ju inträffat lite när som de senaste 30+ åren... samma sak så är det någon fuktskada i "ateljén" men bedöms bero på öppet fönster.

Ja, badrummen, eller i alla fall ett bör ju rättas till omgående, men i övrigt inga uppenbara fel som gör att det inte går bo där, ingen mögel eller så vad vi kunnat se eller känna. Inget läckande tak osv.

Vi gillar båda det välbyggda 30-60-talet.. badrummen är ganska konkret både omfattning och kostnad, dock känner jag mig väldigt mycket mer osäker på sprickorna i källaren... Allverlighetsgrad, kostnad och omfattning..
 
peternicklas
Ta dit en specialist som på plats kan bedöma läget. ytskikt och tapeter får man räkna med när man flyttar till nytt boende.
 
Finns en utmärkt liten skrift från SG om sättningar.
http://www.swedgeo.se/templates/SGIStandardPage____2501.aspx?epslanguage=SV
Gissningsvis är sättningen gammal och inget som rör sig i nutid. I så fall kan man ju bara spackla över sprickorna så man slipper se dem. Men detta kan bara en specialist svara på, så ta dit en besiktningsman som verkligen kan saken.
Massor av småhus har sättningar, det följer av att de står på lerjord som dräneras och blir torr och då minskar volymen i leran. Men det mesta kommer de första åren efter bygget.

Ni bör begära rabatt på priset om ni efter besiktning ändå bestämmer er att köpa.
 
  • Gilla
johel572
  • Laddar…
I ett sånt här läge, då ni vet att det finns minst ett problem med huset, skulle jag vara vaksam med de standardmässiga besiktningsklausulerna som finns idag. De fungerar så att ni har rätt att dra er ur efter besiktning, men måste i så fall betala en förutbestämd avgift. I mitt fall var den ett prisbasbelopp (ca 45 tkr) som jag förhandlade ner till hälften. Förut (åtminstone för ca tio år sedan brukade besiktningsklausulerna gå ut på att man som köpare hade rätt att hoppa av om det framkom oförutsedda skador som skulle kosta X tkr att fixa till, men då utan "straffavgift".

Jag tyckte att det förra systemet var bättre, men enligt mäklaren fick de inte skriva på det sättet längre eftersom det ofta blev tvist om hur mycket lagningarna skulle kosta.

I ert fall skulle jag inte gå med på en sådan "vites-klausul" eftersom ni vet att ni kommer att hitta saker. Då vill man inte behöva betala x tkr för att hoppa av. I så fall skulle jag kräva att få göra besiktningen innan jag skriver på kontraktet, men då kommer säkert säljaren att välja nästa man på bud-listan.
 
Spruckna tapeter och sprickor i dekorationstegel som hänger på fasaden i ett trähus som brukar röra sej är kanske vanligt och inget att bry sej om. Men jag tror inte att man kan vara så lugn när ett gjutet källartak och troligtvis någon vägg har många och långa sprickor. Skulle vilja prata med den besiktningsman sån säger att det inte är något risk :)
Och kommer man på en idee att gräva runt för att dränera så märker man snabbt och sprickorna är stabila eller ej.....
gaia
 
Plåthuset skrev:
...De fungerar så att ni har rätt att dra er ur efter besiktning, men måste i så fall betala en förutbestämd avgift. I mitt fall var den ett prisbasbelopp (ca 45 tkr) som jag förhandlade ner till hälften...
Jag undrar om du är riktigt uppdaterad.

Det vanligaste är väl att man kan frånträda köpet helt vilkorslöst.
I kontraktet från min senaste villaförsäljning (2009) står det ordagrant:
Köparen har rätt att besiktiga fastigheten med hjälp av sakkunnig person. Köparen har rätt att frånträda köpet om han efter besiktningen inte längre vill stå fast vid köpet. Om köparen väljer att frånträda köpet skall handpenningen omgående återbetalas till köparen. Ingen av parterna har rätt till skadestånd av andra parten.
...
Detta "öppna köp" gällde i 7 dagar. Det var Fastighetsbyråns kontrakt.
 
KnockOnWood skrev:
Jag undrar om du är riktigt uppdaterad.

Det vanligaste är väl att man kan frånträda köpet helt vilkorslöst.
I kontraktet från min senaste villaförsäljning (2009) står det ordagrant:


Detta "öppna köp" gällde i 7 dagar. Det var Fastighetsbyråns kontrakt.
Så var det inte när jag köpte fastighet i år. Då var det besiktningsklausul med vite. Enligt mäklaren var skälet att (alltför) många köpare satte i system att vinna budgivningar för att därefter hoppa av utan att ange skäl eller att börja pressa priset när man väl blivit ensam kvar på spelplanen.

Men jag vet mycket riktigt om detta numera ÄR standard, men det var vad mäklaren sa.
 
O
Plåthuset skrev:
Så var det inte när jag köpte fastighet i år. Då var det besiktningsklausul med vite. Enligt mäklaren var skälet att (alltför) många köpare satte i system att vinna budgivningar för att därefter hoppa av utan att ange skäl eller att börja pressa priset när man väl blivit ensam kvar på spelplanen.

Men jag vet mycket riktigt om detta numera ÄR standard, men det var vad mäklaren sa.
Även om detta är OT så rekommenderar mäklarförbundet eller vad dom heter att man skriver besiktningsparagrafen som öppet köp. utan viten inblandat...
Vilket jag tycker är självklart. Jag skulle inte gå med på ett vite. Dålig ursäkt ifrån mäklaren att skylla på att han har problem med att folk köper och hoppar av...

Det vanligaste förekommande och som rekommenderas är som sagt var om man skriver en klausul som ett öppet köp
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.