Hej

Skulle behöva lite hjälp. Jag har ett garagegolv i betong på ca 20 m2 det ser inte speciellt roligt ut och jag funderar på att fixa till detta. Är inne på två olika alternativ.

1. Slipa golvet och sedan behandla med någon olja/färg. Vad kan det kosta att slipa golvet själv och hur tidskrävande svårt är det?

2. Flytspackla golvet och sedan behandla med någon olja/färg.

Ytan på golvet är väldigt ojämn (se bilder). Går det att slipa jämnt eller är det för djupa märken? Hade inte tänkt att lägga en förmögenhet på golvet utan vill bara ha det skapligt jämnt.

Tacksam för svar.
/Björn

IMG_0726.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

IMG_0730.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

IMG_0727.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Tjena!

Jag ser bara två av tre bilder och det är väldigt svårt att avgöra hur djupa reporna/jacken är på de jag ser. Jag kan dock delge mina erfarenheter från när jag fixade mitt garagegolv för drygt ett år sedan.

Golvet är platta gjuten direkt på berg och 45 år gammalt, någon gång målat med en mycket seg orange färg som bara fanns kvar i hörn. Golvet var hyfsat slätt med bara ett fåtal lite större skador/jack.

Det första som gjordes var att skrubba hela golvet noga med vanlig avfattning två gånger. När det sedan torkat var det dags att slipa av betonghuden vilket gjordes med en hyrd betongslipmaskin. Detta jobb var sjukt tungt och mycket ansträngande för både kropp och själ. Där stora slipen inte kom åt var det vinkelslip som gällde. Glöm att slipa ned hela ytan för att få bort repor, betong är galet hårt! Slipa bort någon millimeter för att få ren betong och gör sedan nästa steg: spackla. Djupa skador spacklas upp med epoxispackel som är mycket lättarbetat både när det gäller blandning, applicering och slipning.

Sen var det minst två lager diffusionsöppen epoxifärg som gällde. Blandas noga enligt anvisningarna och rullas ut med roller.

Jag valde produkter från Epotex eftersom jag har mycket goda erfarenheter av dem efter epoxibehandling av en båt. Jag är supernöjd med resultatet även om jag stressade lite med jobbet då detta gjordes precis innan inflyttning. Det kommer nog bli en burk till framöver för att få till den där riktiga finishen.

Golvet är slätt och blankt vilket gör att det är otroligt lättstädat. Damm sopas enkelt upp med sop och vått smuts spolas bort alternativt torkas enkelt upp med mopp, trasa, papper etc.

Jag kan inte komma över glädjen i att kunna kliva ut i garaget i bara strumplästen för att hämta något verktyg! (y)
 
Tack för utförligt svar.

Reporna är ca 3-5 mm skulle jag säga.

Behövde jag slipa även även om jag ska spackla?
 
Ja, du måste slipa för att epoxin ska fästa bra. Betong får något som kallas betonghud efter ett tag och detta måste slipas av eftersom det är mycket svårt för något att fästa på det. Ett golv slits ju hårt och då är underarbetet så mycket viktigare. Om dina repor endast är upp till 5 mm så kommer det inte vara något större problem att spackla upp dem.

Ifall du väljer firman jag tipsade om kommer du få bra hjälp och instruktioner hur du ska lägga upp arbetet.
 
Hej är troligtvis inte några större problem att slipa ner skadorna på ditt golv med en riktig betongslip (htc500 ,scanmaskin650 eller liknande) då det troligtvis är mjukt i toppen. Dessa maskiner finns hos de flesta uthyrare ska dock nämna att en firma som gör detta troligtvis kostar mindre än hyrkostnader och transport verktygsslitage mm. Men om du ska göra det själv ta reda på vad firman tar betalt per mm verktyg som går åt och se till att du får med flera alternativ tex Htc har fyra olika verktyg beroende på betongkvalite sen bör man slipa i två steg med tex 25 och 80 grit innan ev målning för att slippa synliga repor Med vänlig hälsning, Andreas
 
  • Gilla
marsk584
  • Laddar…
Paxman skrev:
Ja, du måste slipa för att epoxin ska fästa bra. .
Du skriver att jag måste slipa för att epoxin ska fästa men måste jag även slipa om jag väljer att spackla och sedan måla på spacklet?
 
Du bör nog inte helspackla golvet, om du tänkte det, eftersom spacklet (nog) inte är lika diffusionsöppet som epoxifärgen. Kolla det med leverantören. Spacklet i sig måste ju slipas eftersom det inte blir slätt av sig själv men det är lätt att göra eftersom det är lite poröst. Betongen måste som sagt slipas på grund av betonghuden, görs inte det kommer inte epoxin (eller någon annan färg heller för den delen) fästa alls bra. En gång till:

1. Avfetta och tvätta noga.
2. Slipa hela ytan med betongslip för att få bort betonghuden
3. Spackla upp hål och skador
4. Slipa spacklet, görs med vanlig slipmaskin eller faktiskt för hand, det är så lättslipat.
5. Dammsug noga
6. Rolla minst två gånger med epoxi
7. Njut av ditt fina golv!
 
Förresten, är golvet platta på mark? Om inte så är det ju inte så viktigt att det ska vara diffusionsöppna produkter...
 
Jo det är platta på mark och jo tanken jag hade från början var att flytspackla hela golvet, men så lätt verkade det ju inte vara då.
 
Platta på mark har ju i princip alltid fuktvandring och lägger du då på ett tätt skikt, spackel eller färg, så kommer det ofelbart bubbla sig och lossna. Epoxin är inte 100%-ig men den släpper i alla fall igenom det mesta så att den inte bubblar och flagar på samma sätt som ett tätt skikt.
 
Flytspackel sen lägger du garageklinkers för mindre pris än dyr färg.
 
Se bara till att det flytspackel du väljer tål tillskjutande markfukt om du väljer den vägen. Generellt skulle jag säga att kolla om du har några toppar och slipa eventuellt av det som sticker ut. Vinkelslip med slipkopp funkar för detta även om det kommer damma något helvetiskt. Ev något för att få bort cementhuden på golvet om du har det för vidhäftningen. Sedan en primer och till slut flytspackel som tål den kraftiga belastningen som sedan kommer bli innan du kan måla. Allt som allt blir det rätt dyrt

Ser man till pengarna gissar jag att att bara slipa topparna, ev lite grovutämning med spackel och sedan klinkers är en billigare lösning
 
Alla dessa förslag kräver att du slipar av betongplattan ska du flyta hela golvet så krävs det ett riktigt industrispackel för att klara vikten av fordon ett vanligt spackel typ TM rot är inte lämpligt att ha i garage dessutom går det åt ca 10 säckar å 20 kg om du ska ha 5 mm täckning till en kostnad av minst 3-4000 kr det går att slipa ner plattan så att den blir beläggningsbar utan att flyta den ju mer man lägger på ju mer kan släppa Med vänlig hälsning, Andreas
 
Tack för alla svar.
Inte lätt det här vill bara ha det hyfsat jämnt och lättstädat utan att lägga ner allt för mycket tid och pengar, men det verkar inte vara möjligt.

Har varit i kontakt med olik företag som slipar med det är inte lätt att få något cirkapris av dem med bara bilder. En sa 12-15000 exkl moms. Lite mycket pengar för det ska bli lättstädat.
 
Är du lite händig så fixar du det själv vet ej vad det kostar att hyra maskin i Stockholm men verkar som arbetet blev mkt dyrare än vad vi tar här i Småland
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.