Hej !
Skall bygga ett LB Ugglan 159 och tänkte sätta in en vedkamin av nån sort men det verkar vara många olika bud gällande skorstenshöjden. Då kaminen skall stå i 1 plansdelen vinkeln på huset och skorstenen skall sluta 1 meter över nock på 1 1/2 plansdelen kommer ju huset se ut som en fabrik !! >:( Vad gäller egentligen ?
Finns det nånstans man kan få gällande regler i klartext ? Pratade med vår sotare men han yrade mest till det tyckte jag.

/Tomas
 
REglerna verkar skillja sig från kommun till kommun.. Så är det nån som kan svara på detta så är det kommunen eller din lokala sotare..

Brukar vara bäst att tala med sotaren (igen) efter som det är han som ska sota den...
 
Enligt nya byggreglerna (BBR) räcker numera att skorstenen mynnar i höjd med nock på högdelen (ej längre 1 m över nock). Därmed "tjänar" du 1 m men med din taklutning på 45° blir nog skorstenspipan fortfarande oestetiskt lång?

Bor själv i en 38°-uggla och dessa nya regler gör verkligen stor skillnad för oss.

(Bekanta i en 45°-uggla har dragit sin skorsten i trappen upp och sedan ut på tak när nock på högdelen. Det dom "tjänade" på detta var förutom den estetiska att dom slapp en dyr plattform för sotning ifall dom gått rätt upp)

Samma regler (BBR) gäller i alla kommuner MEN tolkningen av reglerna kan nog tyvärr göras lite olika.........!?
 
Hej,
Det stämmer att skorstenen till kaminen ska vara 1 meter ovan nock, dvs om du placerar den i början av 1-plans vinkeln. Vi ska precis börja med vårat ugglan 159 och vi har valt att placera kaminen långs in i ena hörnet (vi har dessutom valt att förlänga vinkelm med 1,2m). Eftersom kaminen då är så pass långt i från 1,5 plans nocken har vi fått tillstånd och behöver endast gå över 1-plans nocken med 1 meter, därför slipper vi den långa skorsstenen.

/Ulrika
 
Tror att den Ulrika fått sitt tillstånd av (byggnadsnämnden?) har utgått ifrån gamla regler och tolkningar!? Nya regler gäller from juni i år.
 
Visst är det nya regler som säger att skorstenen inte behöver vara en meter övan nock, men man bör även tänka på att en skorten bör minst vara 3.5 meter för att få någotlunda drag i den och ju längre skortsten är dessto bättre drag, enligt min sotare.

/Johan
 
Erforderlig längd för bra drag är naturligtvis en viktig aspekt i sammanhanget.
 
Man ska ta 1m med en nypa salt då det beror lite på hur det ser ut runt omkring huset dvs grannar, närliggande byggnader m.m. Vad har du för tak material? Du kan ju sätta en rökgasfläkt med utblåset uppåt dvs då förlänger du skorstenen utan att den syns
Mvh Thomas
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.