grutt skrev:
Har ett gammalt torp som jag är på gång att inreda loftet på. Husets tak består av ett spåntak med tegel på. Jag har några funderingar kring inredningen av loftet. Dels så funderar jag kring om jag ska isolera taket och i så fall med vad? Huset står ouppvärmt förutom när vi är där och vi är sällan där på vintern. Det är också så att det sticker in en hel del spik genom taket från spikningen av spånen och bärläkt varför jag måste sätta upp någon form av innetak för att undvika att få huvudet fullt av spik om man slår i på fel ställe. Frågan är nu om jag ska lägga in någon isolering mellan innetaket och spåntaket eller inte? Det ger väl ett något bättre klimat såväl vad gäller hålla värmen inne när det är kallt ute som hålla värmen ute när det är riktigt varmt ute? Å andra sidan blir väl riskerna större att få fuktskador av olika anledningar om jag lägger in isolering - vad göra?
Om ditt spåntak har tegel ovanför så är det nog för att man gav upp och lade till det senare, så du måste nog gör taket "tätt" först, förelår att du frågar i avd. >>byggnadsvård<<

Spikarna är oftast långa och rostiga på spåntak, som man river sig på när man håller på Jag har samma lösning på mitt uthus och kommer att riva taket för att få tätt innanför teglet, eftersom det är spåntak under har vi ingen papp etc.
Jag flyttar mig då in i byggnadsvårdstråden med ovanstående frågeställning. Som kommentar till svaret så har jag inte sett några tecken på att spåntaket läcker. Men eftersom loftet nu är oinrett och ganska luftigt så skulle det mycket väl kunna droppa in någonstans och sedan torka utan att jag upptäckt det. Funderade på om jag kunde spika på reglar på takbjälkarna och sätta en masonitskiva (kanske kan funka som under-undertak ifall spåntaket läcker lite någonstans) med 45mm luftspalt mot spåntaket och sedan lägga isololering, vindpapp och innepanel?
 
Om du bara är där på sommaren är det väl ingen vits att isolera?
Eller är det för varmt där uppe på sommaren?

Du får svårt att räkna hem den investeringen, plus att du tappar i takhöjd.

Om du skall isolera skall du INTE ha plast, eftersom du kommer att ha fuktvandrning åt båda håll. Plast skall man endast ha i hus som alltid är uppvärmda.

Sedan vet jag faktiskt inte vad du skall täcka med. Skivmaterial av något slag (masonit?, plywood?) eller spontat trä (slätspont?, pärlspont?).
 
Jag vet inte riktigt hur varmt det blir där uppe på sommaren men det kanske även kunde hjälpa lite under höst och vår också. Min tanke var att eftersom jag ändå kommer sätta ett innetak (troligen råspont) på takbjälkarna så får jag ju ett utrymme mellan innetaket och spåntaket på runt 15cm. Funderade då på det skulle vara någon ide att lägga in isolering när jag ändå håller på att sätta innetaket - blir ju väldigt jobbigt att riva ner allt och sätt nytt om några år om man ångrar sig.
 
Ja, i så fall kan du ju lika gärna slänga in lite isolering i hålrummet.
Ger en bättre ljudmiljö, och isolerar en smula i alla fall.
Skippa plast bara, som sagt.
 
Befintligt tegeltak ligger alltså på läkt ovanpå ett ännu äldre spåntak. Detta är i sig en "fuskkonstruktion". Någon ville höja husets standard utan att bekosta rejält underlag av råspont. Jag tror du har mer att förlora än du kan vinna på ännu en kompromiss. Vill du vinterbona vinden är 150 mm för lite. Du borde ha det dubbla.

Alltså är det lika bra att du tar itu med hela taket i ett enda samlat grepp. Börja med att hämta ut någon sakkunnig som ger dig goda råd på plats. Jag kan tänka mig att du får tipset att (som minsta åtgärd) riva av hela taket och ersätta med råspånt, läkt och nytt tegeltak (eventuellt rengör och återbruka alla gamla pannor som ännu är hela).

Redan detta är ett rätt stort jobb, och ett gott tillfälle att också vinterbona. Eller åtminstone förbereda saken.
 
Kanske är det en fusk-konstruktion eller så kanske det är någon som av "byggnadsvårdstekniska" skäl inte ville riva ner det gamla spåntaket. I vilket fall känns det som ett lite väl stort projekt att riva hela taket och byta ut spåntaket mot råspont. Det är tänkt som ett sommarhus och i de proportionerna ligger även min investeringsvilja på huset. I så fall behåller jag det nog som det är - fast ger mig ut med en stor avbitartång för att knipsa av alla genomgående spikar så att man åtminstone inte riskerar livet genom att vistas där uppe.
 
Låter som en klok kompromiss.
;)

Håll bara ögonen på läckage!
 
Om man vill ha ett tätare tak kan man ju istället bara ta bort tegel och läkt och lägga oljehärdad masonit på spånen, och sedan åter läkt och tegel.
15 cm isolering räcker gott och väl om man bara värmer upp tillfälligt på vintern.

Hans
 
skulle det funka att lägga oljehärdad masonite eller liknande under spånen med luftspalt imellan och på det sättet få det tätt utan att behöva plocka av allt tegel och sätta dem utvändigt? Skulle onekligen vara betydligt smidigare men jag misstänker att det finns en hake med den tanken. Brukar tyvärr finnas det när man tycker sig komma på en bra ide.
 
Det svåra är väl då att få tätt invid takstolarna (eller rafterna om du har ås-tak). Om man sätter en tjockare distansläkt i mitten i varje fack kan man kanske få nästan allt ev vatten att rinna i mitten och takstolarna/rafterna utsätts bara för det som ev rinner ner rakt över dessa. Detta kanske blir tillräckligt tätt om spåntaket är i hyfsat skick.

Vet du om läkten under teglet är i bra skick? Om det snart är aktuellt med ny läkt, är det ju större vits att täta ovanifrån.
 
Det som är lurigt med spåntak är att det är så svårt att se om det läcker, det blir ingen direkt pöl utan vattnet droppar på flertalet spån, sugs upp i spånen och "sprids" runt över en yta.

Och seriöst ... börja räkna hur många spikar det är per m[sup]2[/sup] om du ska knipsa av spikarna, det blir lätt samma tidsåtgång som att riva taket.
Var inte rädda för att riva tegel, det går fort att få på igen ( speciellt om det vankas regn på horisonten  :D

Tänk på att innertaket kommer att förhindra ventilationen av ev. läckor/fukt och om det blir röta på takkonstruktionen så blir det mycket extra jobb + rivning av taket.

Det finns inga genvägar i gamla hus !

Henrik

 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.